Update articol:

Europa vrea să ajute Ucraina după întreruperea serviciilor de informații americane – Politico

Volodimir Zelenski/ Sursa foto: Twitter
  • Ucraina „trage deja cu jumătate de ochi”, spune un analist, în timp ce Kievul se străduiește să țină piept Rusiei fără informațiile SUA.

Aliații Ucrainei din Europa se grăbesc să umple golul lăsat de decizia administrației Trump de a întrerupe schimbul de informații cu Kievul. Nu va fi ușor, scrie Politico.

Statele Unite au furnizat Kievului totul – informații privind semnalele, imagini din satelit și date privind țintele utilizate pentru a lovi pozițiile rusești în timpul războiului de trei ani.

Acum, probabil că va trebui ca alți grei ai serviciilor de informații din cadrul alianței NATO – Marea Britanie, Franța și, într-o anumită măsură, Germania – să preia sarcina. Dar este puțin probabil ca acestea să fie capabile să reproducă domeniul de aplicare și amploarea comunității de informații americane, potrivit Politico.

„Nu sunt sigur că țările europene pot acoperi cu adevărat acest decalaj”, a declarat un oficial european familiarizat cu capacitățile aliaților, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis despre aranjamentele de securitate ale continentului.

Comunitatea americană de informații, care cuprinde 18 agenții, depășește cu mult oricare dintre omologii săi europeni, în special în domeniul tehnologiei satelitare și al capacității de analiză.

Pauza în ceea ce privește schimbul de informații s-a adăugat la neliniștea din Europa cu privire la modul de a se apăra de Rusia, deoarece administrația Trump a fost din ce în ce mai conciliantă față de Moscova și antagonică față de Ucraina – inclusiv prin oprirea transferurilor de arme către Kiev.

Confuzia a domnit în urma anunțului de miercuri, ministrul ucrainean al apărării recunoscând joi că țara nu a primit încă detalii privind modul în care vor fi restricționate informațiile. Oficialul european a declarat joi că era „încă nedumerit” cât de departe se extinde interdicția.

Relația dintre serviciile de informații americane și Ucraina a fost cultivată cu atenție de-a lungul unui deceniu. Washingtonul are la dispoziție o gamă largă de instrumente, de la semnale și informații umane la capacități prin satelit, care au jucat un rol decisiv în alertarea Ucrainei cu privire la planurile Moscovei de a invada în 2022 și în apărarea împotriva atacului rachetelor rusești.

Consiliul Național de Securitate a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat despre domeniul de aplicare al pauzei privind schimbul de informații și dacă aceasta se aplică informațiilor care ar putea fi utilizate în scopuri defensive.

„Întreruperea informațiilor este cea mai dăunătoare și ostilă decizie”, a declarat Camille Grand, fost secretar general adjunct pentru investiții în domeniul apărării la NATO, adăugând: „Reducerile în furnizarea de arme vor dura câteva luni pentru a avea un impact masiv și pot fi parțial atenuate de europeni. Dacă întreruperea informațiilor nu este doar o pauză, aceasta va avea consecințe pe termen scurt”.

Aliații NATO au discutat cum să gestioneze anunțul SUA privind pauza de schimb de informații cu Ucraina. O persoană familiarizată cu aceste discuții a declarat că membrilor NATO nu le este interzis să împărtășească unele informații americane cu Ucraina, deși un astfel de schimb ar putea fi foarte limitat, deoarece aliații nu doresc să pună în pericol relațiile existente cu Washingtonul sau între ei.

Un oficial NATO a subliniat că suspendarea americană a livrărilor de arme și a schimbului de informații cu Ucraina este descrisă aliaților ca o măsură temporară, până când Washingtonul va vedea o mișcare în discuțiile pentru a pune capăt războiului, iar aceștia nu sunt supuși niciunei presiuni din partea echipei Trump de a-și reduce sau restrânge propria activitate cu Ucraina în ceea ce privește schimbul de informații sau livrările de arme.

Cu toate acestea, Daily Mail a relatat miercuri că Statele Unite au ordonat Regatului Unit să nu mai împărtășească informații americane aprobate anterior pentru a fi împărtășite cu Ucraina. (Un oficial britanic a refuzat să comenteze informația).

Ministrul forțelor armate din Franța, Sébastien Lecornu, a declarat joi că serviciile secrete franceze sunt „suverane” și că țara va continua să împărtășească informații cu Ucraina. El nu a oferit detalii cu privire la ce fel de informații împărtășește Franța cu ucrainenii.
Efectele opririi serviciilor de informații americane se fac deja simțite.
Compania americană de sateliți Maxar, unul dintre principalii furnizori de imagini comerciale prin satelit către Ucraina, a blocat accesul Ucrainei la serviciile sale, care sunt utilizate de trupele ucrainene pentru a studia terenul câmpului de luptă și a planifica lovituri asupra pozițiilor rusești.

Într-o declarație, Gia DeHart, un purtător de cuvânt al Maxar, a declarat că guvernul SUA a suspendat accesul Ucrainei la programul Global Enhanced GEOINT Delivery al companiei, care este furnizat în cadrul unui contract al guvernului SUA.

Fără informațiile americane, ucrainenii au, de asemenea, mult mai puține cunoștințe în timp real, asupra orizontului, despre formațiunile, mișcările și logistica militară rusă.

„Acum avem mai puține informații despre ceea ce se întâmplă de cealaltă parte a liniei frontului”, a declarat Mykola Bielieskov, analist la Institutul Național pentru Studii Strategice din Ucraina. „Avem o parte din propria noastră capacitate internă din surse de informații umane, dar serviciile de informații americane au fost foarte valoroase pentru a ne menține informați”, a spus el.
Ucraina este deosebit de îngrijorată de orice întrerupere a avertismentelor privind atacurile cu rachete rusești. „În cazul apărării antibalistice cu rachete, fiecare secundă este importantă”, a declarat Bielieskov. „Ai nevoie de informații prin satelit de nivel militar pentru a detecta lansarea unei rachete”.

Pauza de schimb de informații va priva, de asemenea, forțele armate ucrainene de date de ochire atunci când trag cu rachete HIMARS furnizate de SUA. „Le putem trage în continuare, dar tragem cu jumătate de ochi”, a declarat Bielieskov.
Întrebat dacă vreo țară europeană poate înlocui informațiile suspendate în prezent, Bielieskov a răspuns „doar parțial, complet nu”.

Pauza serviciilor de informații alimentează deja întrebări pe termen mai lung în Europa cu privire la faptul dacă continentul poate continua să se bazeze pe sprijinul militar și de informații al SUA pentru a-și susține securitatea.

Konstantin von Notz, președintele comisiei de supraveghere a serviciilor de informații din parlamentul german, solicită crearea unei rețele europene de spionaj, avertizând că continentul nu mai poate continua să se bazeze pe sprijinul serviciilor de informații americane.

„Avem nevoie de un format european de cooperare în domeniul informațiilor – numiți-l „Euro Eyes” – pentru a ne asigura că statele puternice pot face schimb de informații rapid și sigur, pe baze juridice clare”, a declarat von Notz într-un interviu acordat POLITICO publicat vineri.

BVB | Știri BVB

PREBET SA AIUD (PREB) (21/03/2025)

Convocare AGA O & E 29/30.04.2025

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/03/2025)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 09(10).04.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (21/03/2025)

Semnarea unui contract de tip PPA (Power Purchase Agreement)