Update articol:
ROMANIAN SUSTAINABILITY FORUM, ediția a IV-a

Europarlamentarul Daniel Buda: La Parlamentul European se discută de o relaxare a condițiilor privind Green Deal și o ancorare a acestora în realitatea din teren

  • „România nu trebuie să piardă niciun euro din banii alocați pe care îi are pe diverse axe de finanțare”.

  • „Viitorul acord UE-Mercosur – Fermierii din Uniunea Europeană, în particular cei din România, să nu aibă de suferit de pe urma acordului”

La Parlamentul European se discută de o relaxare a condițiilor privind Green Deal și o ancorare a acestora în realitatea din teren, pentru că ne confruntăm cu foarte multe provocări care au apărut de la momentul Green Deal – o adevărată religie aici în Parlamentul European –  ne confruntăm cu războiul din Ucraina, avem secetă, inundații, creșterea inflației și atunci îți dai seama că ai nevoie de o reașezare a acestor politici, a declarat europarlamentarul Daniel Buda, la ROMANIAN SUSTAINABILITY FORUM, ediția a IV-a, organizat de Financial Intelligence.

Domnia sa a declarat: “Din perspectiva Green Deal, cred că ceea ce s-a întâmplat în Statele Unite, președintele Donald Trump retrăgând SUA din Acordul Climatic de la Paris, este o chestiune care resetează toate politicile europene. Dar pot să vă spun că, înainte de acțiunea lui Trump, noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, s-a gândit  la o variantă de reașezare a ceea ce înseamnă Green Deal, pentru că ne-am dat seama, discutând cu actorii din piață, că actuala viziune legată de ceea ce înseamnă acest Green Deal punea în dificultate diverse sectoare economice.

Dacă ne uităm la sectorul industriei de mașini, vedem că, din păcate, Uniunea Europeană nu a putut să țină pasul cu China, avem probleme mai departe cu ce înseamnă accesul la resurse minerale care sunt rare și din acest punct de vedere avem de-a face cu o reconfigurare a politicilor.

Din perspectiva a ceea ce înseamnă nevoia unei sustenabilități în domeniul agriculturii, fermierii sunt cei mai vulnerabili astăzi la orice fel de schimbări și dacă ne uităm puțin la provocările pe care le avem ne dăm seama cât de complicat este să faci astăzi agricultură și cât de complicat este să fii durabil și sustenabil în acest sector.

Dar, ca să conceptualizăm ce înseamnă să fii sustenabil, înseamnă până la urmă să fi competitiv pe o piață în care tu ești actor. Pe noi, în Parlamentul European, ne interesează ca prin politicile pe care le adoptăm, toate sectoarele economice să își poată menține competitivitatea la nivel mondial.

Vestea bună este că avem resurse financiare europene, aș putea spune incomensurabile, pe care să le putem folosi pe diverse paliere de necesități. Este nevoie de o reducere a birocrației, pentru că, discutând cu foarte mulți actori, încă ne lovim de o birocrație excesivă, care se găsește eminamente în statele membre, iar România este fruntașă din acest punct de vedere.

În același timp, avem nevoie de a fi predictibili, pentru că este important ca orice mutare pe care o faci să nu afecteze sectorul de o manieră în care să îl pui în dificultate”.

Potrivit domnului Buda, există presiuni foarte mari din partea unor ONG-uri eminamente verzi care își doresc să oprească transportul de animale vii, să meargă pe zona de abatorizare: „Eu nu am, de exemplu, suficient de multe abatoare unde să merg să abatorizez animalele și atunci, dacă eu blochez transportul, nu omor acele sectoare din zootehnie? Ba da, le omor, și atunci obligația mea este să vin cu niște reglementări care să corespundă realităților din teren și, în același timp, să vin cu resurse financiare europene pe care să le pun mai departe la dispoziția actorilor economici care să poată să fie absorbite”.

  • Dialogul cu mediul de afaceri este foarte important

Dialogul cu mediul de afaceri este foarte important, consideră Daniel Buda, explicând: “Trebuie să ne raportăm obligatoriu la ceea ce ne spun cei din mediul economic. Este foarte simplu ca, dintr-un birou, să vii cu legislație pe care să o impui actorilor din statele membre, dar care să fie desprinsă de realitate. Este foarte bine venit dialogul cu mediul de afaceri, este foarte important să uzităm orice mijloc de comunicare cu decidenții politici, în așa fel încât decidenții politici, guvernamentali, să conștientizeze care sunt realitățile din teren și în momentul în care se fac anumite reglementări, ele să fie ancorate în realitate.

În același timp, este necesar să discutăm cu mediul de afaceri legat de absorbția fondurilor europene, pentru că noi analizăm în Parlamentul European proiecțiile pentru noul buget al Uniunii Europene. Din păcate, perspectivele de a avea aceeași resursă de finanțare prin diverse politici, fie pe coeziune, fie pe agricultură, sunt destul de slabe, pentru că au apărut și alte nevoi la nivelul Uniunii Europene, cum este cea de înarmare, de apărare, și aici eu spun că trebuie să fim responsabili, să cheltuim bani eficient. România nu trebuie să piardă niciun euro din banii alocați pe care îi are pe diverse axe de finanțare”.

  • „Avem nevoie de resurse financiare care să fie investite în agricultură, în tehnologii de calitate și mai ales avem nevoie de digitalizare”

Potrivit domnului Buda, agricultura din România este destul de bine dezvoltată, dacă ne gândim în zona de sud, fermierii din România deja implementează practici prietenoase cu mediul. Domnia sa a mai spus:  „Să nu uităm că am avut niște proteste în teren legate de condițiile destul de complicate în vederea implementării politicilor agricole comune, acum  suntem pe drumul cel bun, dar mai departe avem nevoie de resurse financiare care să fie investite în agricultură, în tehnologii de calitate și mai ales avem nevoie de digitalizare. Altfel, nu poți să faci o agricultură performantă, ai nevoie să acționezi în mod structurat pe anumite zone, în așa fel încât să poți să îl faci pe fermier competitiv pe piață, pentru că până la urmă suntem actori pe aceeași piață unică la nivel Uniunii Europene, la nivel mondial și trebuie să fii competitiv. Fără să faci investiții inteligente nu poți să fi competitiv pe piață, dar sectorul agricol din România este la un nivel rezonabil în momentul de față”.

  • Acordul UE – Mercosur

Daniel Buda s-a referit și la viitorul acord UE-Mercosur, interesul evident fiind ca fermierii din Uniunea Europeană, în particular cei din România, să nu aibă de suferit de pe urma acordului: „Există o mare preocupare că acest Acord cu Mercosurul ar fi de natură să pună în dificultate sectorul agricol de la nivelul Uniunii Europene, deoarece condițiile de producție în țările din Mercosur sunt mult mai flexibile cu ceea ce înseamnă condițiile de producție la nivelul Uniunii Europene. Acolo se pot folosi pesticide, insecticide care sunt interzise în Uniunea Europeană, nu au condiționalități de mediu, ca să nu mai vorbesc de ceea ce înseamnă obligațiile de raportare cu impact major legat de ceea ce înseamnă prețul de cost. Totul se traduce în ceea ce înseamnă prețul de cost pe unitatea de produs”.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, țările Mercosur și Uniunea Europeană au finalizat negocierile pentru un acord de liber schimb care este criticat de mai multe țări europene, în frunte cu Franța. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat la acea vreme că „îngrijorările fermierilor noștri” au fost ascultate și că „acordul include garanții solide pentru a proteja mijloacele noastre de subzistență”.

Acest acord, care este discutat încă din 1999, vizează eliminarea majorității taxelor vamale între Uniunea Europeană și țările latino-americane din Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay), în ideea de a crea o vastă piață cu peste 700 de milioane de consumatori, adică cel mai mare parteneriat comercial și de investiții văzut vreodată.

Daniel Buda spune: “Aici în Parlamentul European vom clarifica toate aspectele legate de acele clauze care ar putea pune în dificultate sectorul agricol astfel încât să putem preveni astfel de situații”.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu