Update articol:
Pachetul de redresare economică post-COVID19.

Europarlamentarul Eugen Tomac: UE demonstrează un nivel de solidaritate fără precendent și o capacitate deosebită de a face față acestei crize excepționale în istoria recentă a Europei

Sursa foto: facebook.com/pg/tomaceugen

UE demonstrează un nivel de solidaritate fără precendent și o capacitate deosebită de a face față acestei crize excepționale în istoria recentă a Europei, susţine europarlamentarul Eugen Tomac.

Cadrul financiar multianual 2021-2027 și noul instrument de redresare economică post-pandemie presupun aproximativ 1,100 miliarde de euro, instrumentul de redresare promițând până la 750 miliarde euro. Din acesta, 500 de miliarde EUR reprezintă fonduri nerambursabile, iar 250 de miliarde EUR reprezintă credite în condiţii avantajoase, ceea ce este foarte important pentru România și statele cele mai afectate de coronavirus, susţine politicianul. 

Acesta adaugă: “Astfel, România nu va fi nevoită să se împrumute bilateral, ci va primi creditele făcute de Comisia Europeană în aceleași bune condiții și cu o dobândă mult mai mică pentru a își reface economia. Mai mult decât atât, state mai dezvoltate economic precum Germania, primesc o susținere financiară mai mică din partea UE însă contribuie per total mai mult la acest instrument de redresare. Aici constă și solidaritatea deosebită demonstrată de UE.

România, beneficiand de acești bani plus de programele din cadrul noului CFM, va avea ocazia să susțină întărirea economiei, în timp ce va trebui să respecte principalele obiective setate de Comisia Europeană, anume: renovarea de clădiri și infrastructură pentru o economie circulară care să aducă mai multe locuri de muncă la nivel local; proiecte de energie regenerabile; susținerea de noi competențe pe piață de muncă; sprijinirea companiile în crearea de noi oportunități economice pentru cetățeni; investiții în mai multă digitalizare și conectivitate; susținerea muncitorilor și a companiilor celor mai afectate de coronavirus; digitalizarea educației precum și lupta împotriva evaziunii fiscale; soluționarea șomajului tinerilor și încadrarea lor mai eficientă pe piață muncii. Este momentul că România să sesizeze și să exploreze aceste oportunități europene de creștere și dezvoltare în cel mai eficient mod.

Aplaud, de asemenea, inițiativa Comisiei Europene în a introduce un nou Program de Sănătate European EU4Health care va beneficia de un buget de 9,4 miliarde EUR pentru a întări securitatea sanitară și pentru a pregăti UE să facă față unor viitoare potențiale crize. Vitală mi se pare și poziționarea UE pe plan global, în calitate de principal donator de asistență pentru dezvoltare, și inițiativa prin care 16,5 miliarde EUR vor fi alocați în programe de susținere a partenerilor globali ai UE, inclusiv în programele de ajutor umanitar”.

 

BVBStiri BVB

CONPET SA (COTE) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021

MedLife S.A. (M) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/05/2021)

Conferinta telefonica investitori de retail Rezultate financiare Tr. I 2021

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021