Update articol:

Europenii avertizează SUA împotriva unui acord cu Ucraina „pe la spatele nostru”

ucraina
  • Europenii spun că discuțiile pentru a pune capăt războiului le vor afecta propria securitate

  • Secretarul american al apărării afirmă că Trump este „cel mai bun negociator de pe planetă

  • Se așteaptă ca europenii să ofere garanții de securitate pentru orice acord

Liderii europeni au avertizat joi Statele Unite împotriva încheierii unui acord de pace în Ucraina cu Rusia pe la spatele lor, în timp ce se luptă pentru un loc la masă după ce Donald Trump a vorbit cu Vladimir Putin și a anunțat începerea negocierilor, scrie Reuters.

Mișcarea președintelui american Trump a provocat o undă de șoc în capitalele europene, care doresc un rol central în negocierile de pace, deoarece orice înțelegere în Ucraina, afectată de o invazie rusească la scară largă în urmă cu trei ani, va avea ramificații pentru propria lor securitate.

„Este clar că orice înțelegere pe la spatele nostru nu va funcționa. Orice acord va avea nevoie ca și Ucraina și Europa să facă parte din el”, a declarat șeful politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas.

„De ce oferim (Rusiei) tot ceea ce doreşte chiar înainte de începerea negocierilor?”, a spus Kallas, vorbind înaintea unei reuniuni a miniștrilor apărării din NATO cu omologul lor ucrainean la Bruxelles.

„Este vorba de împăcare. Nu a funcționat niciodată”.

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat miercuri că este nerealist ca Ucraina să revină la granițele de dinainte de 2014 și că aderarea Kievului la NATO nu va face parte dintr-un acord de pace. Rusia a preluat și anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat, de asemenea, că ar fi fost mai bine dacă Washingtonul nu ar fi făcut ceea ce el a numit concesii Moscovei chiar înainte de începerea negocierilor de pace.

Kallas a declarat că orice acord fără participarea europeană și ucraineană va eșua, iar Europa va continua să sprijine Kievul dacă acesta se va împotrivi unui acord care îi va fi impus.

„Orice soluție rapidă este o afacere murdară”, a spus Kallas.

Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a avertizat împotriva „păcii prin slăbiciune”, mai degrabă decât împotriva mantrei oficialilor Trump de „pace prin forță”.

Ministrul lituanian al apărării, Dovile Sakaliene, a declarat că Europa nu ar trebui să cadă „în iluzia că dl Trump și dl Putin vor găsi soluția pentru noi toți”.

Apărând abordarea SUA, Hegseth a declarat că lumea este norocoasă să îl aibă pe Trump, „cel mai bun negociator de pe planetă, care aduce cele două părți împreună pentru a găsi o pace negociată”.

SPERANȚE EUROPENE

Mulți oficiali europeni au sperat că o serie de întâlniri cu oficiali de la Bruxelles și München din această săptămână ar fi oportunitatea lor de a influența gândirea americană cu privire la război.

Dar curând a devenit clar că administrația Trump merge înainte fără ei.

La câteva ore după discursul lui Hegseth, Trump a declarat că a avut o „convorbire telefonică foarte productivă” cu rusul Putin și că au convenit să înceapă imediat negocierile. El l-a informat apoi pe președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy cu privire la această convorbire.

Într-o declarație făcută noaptea târziu după discuțiile de miercuri de la Paris, miniștrii de externe ai puterilor europene – inclusiv Marea Britanie, Franța și Germania – au declarat că Europa trebuie să facă parte din orice negocieri viitoare privind Ucraina.

O sursă diplomatică europeană a declarat că miniștrii au convenit să se angajeze într-un „dialog sincer și exigent” cu oficialii americani la Conferința anuală de securitate de la München – o reuniune de trei zile care începe în orașul din sudul Germaniei în această vineri.

Nu toți liderii europeni au fost alarmați de mișcarea lui Trump.

Premierul ungar Viktor Orban, un aliat al lui Trump, l-a lăudat pe președintele american și a criticat declarația miniștrilor.

„Nu poți solicita un loc la masa negocierilor. Trebuie să îl câștigi!”, a spus el pe rețelele de socializare.

Liderii europeni spun că unul dintre motivele pentru care trebuie să fie implicați în discuții este faptul că Washingtonul a afirmat clar că se așteaptă ca ei să ofere garanții de securitate pentru orice acord de pace, ceea ce ar putea însemna desfășurarea de trupe europene în Ucraina.

„Nu există nicio opțiune de a nu fi la masă, deoarece suntem foarte importanți în implementarea efectivă a acestor garanții de securitate”, a declarat ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Convocare AGA E&O Anuala 29 aprilie 2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Componenta Comitetelor Consultative ale Fondul Proprietatea SA