Update articol:

Eurostat: Rata inflaţiei în zona euro a scăzut la 2,5% în iunie

bani, credit, euro Sursa Pixabay
Inflaţia în zona euro s-a atenuat luna trecută, dar ritmul de creştere a preţurilor pentru servicii continuă să rămână unul ridicat, sporind îngrijorările în rândul oficialilor de la Banca Centrală Europeană (BCE) potrivit cărora presiunile asupra preţurilor s-ar putea menţine la un nivel ridicat, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Datele preliminare publicate marţi de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat în iunie la 2,5%, în scădere de la 2,6% în mai, şi în linie cu estimările analiştilor. Inflaţia este acum mult sub nivelul de vârf de 10,6%, înregistrat în octombrie 2022, şi se apropie de ţinta BCE de 2%.

Ritmul de creştere a preţurilor pentru servicii continuă să rămână unul ridicat (4,1% în iunie, după un avans similar luna precedentă), urmat de preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (2,5% în iunie, după o creştere de 2,6% luna precedentă), produse industriale (0,7% în iunie, după un avans similar luna precedentă) şi energie (0,2% în iunie, după o creştere de 0,3% luna precedentă).

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 2,9% în iunie, în timp ce analiştii se aşteptau la un nivel de 2,8% luna trecută. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Probabil datele nu vor fi suficiente pentru ca BCE să aibă o imagine clară privind evoluţia preţurilor, iar preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat deja că instituţia nu are încă suficiente dovezi că ameninţările legate de inflaţie au trecut, sporind astfel aşteptările că oficialii nu vor reduce dobânzile luna aceasta.

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/07/2024)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica 05.07.2024

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (12/07/2024)

Decizie CA cu privire la rezultatele majorarii capitalului social

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (12/07/2024)

VAN la data de 30 iunie 2024