Update articol:

Evergrande trece la faliment, în timp ce unele agenții de rating păstrează tăcerea

  • Joi seara, Fitch Ratings a declarat că Evergrande nu a confirmat plata celei mai recente obligații, ceea ce a declanșat o incapacitate.

  • S&P Global Ratings nu a avut o declarație vineri, dar în raportul său de marți spunea că „falimentul pare inevitabil pentru Evergrande”. Moody’s, o altă agenție de rating, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

  • „Ar fi trebuit să numim asta un faliment tehnic deja de mult timp, dar nimeni nu a îndrăznit”, a declarat vineri Alicia Garcia-Herrero, economist-șef al Natixis pentru Asia-Pacific.

 

Dezvoltatorul imobiliar plin de datorii China Evergrande a intrat în incapacitate de plată săptămâna aceasta, fără nicio reacţie directă pe piețe, deoarece majoritatea instituțiilor au rămas tăcute, scrie CNBC.

Joi seara, Fitch Ratings a declarat că Evergrande nu a confirmat plata celei mai recente obligații, ceea ce a declanșat incapacitatea de plată. Acțiunile dezvoltatorului s-au tranzacționat vineri cu 1% mai puțin. Indicele compozit din Shanghai a scăzut cu 0,2%.

Problemele Evergrande au ieșit la iveală în timpul verii, pe fondul reglementărilor stricte chineze asupra sectorului imobiliarelor. Compania are un total de 300 de miliarde de dolari în datorii, cu 19 miliarde de dolari în obligațiuni offshore denominate în dolari americani – cel mai mult dintre dezvoltatorii chinezi.

Până luni, Evergrande făcuse plăți de dobândă pentru a rămâne pe linia de plutire.

„Ar fi trebuit să numim asta un faliment tehnic deja de mult timp, dar nimeni nu a îndrăznit”, a declarat vineri Alicia Garcia-Herrero, economist-șef al Natixis pentru Asia-Pacific.

„China nu explică clar pentru că nu există presiuni pentru a face acest lucru”, a spus ea. „[Agențiile de rating] ar trebui să insiste. Unii investitori au făcut eforturi. Nimeni nu vrea să eticheteze asta ca faliment pentru că nu vrea să suporte consecințele”.

Nepunerea etichetei oficiale de „faliment” pe Evergrande permite companiei să-și restructureze datoria la un cost mai mic, a spus ea.

S&P Global Ratings nu a avut o declarație vineri și a trimis reporterul CNBC la raportul său de marți, care spunea că „falimentul implicit pare inevitabil pentru Evergrande”. Moody’s, o altă agenție de rating, nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Evergrande nu a răspuns la o solicitare de comentarii a CNBC.

Anunţul Fitch de joi se bazează pe ipoteza că două plăți de dobândă nu au fost plătite înainte de încheierea perioadei de grație luni, a spus agenția de rating. Agenţia a retrogradat ratingul Evergrande la „faliment restricționat”, ceea ce înseamnă că dezvoltatorul nu și-a încetat încă operațiunile și nici măcar nu a început proceduri formale, cum ar fi depunerea falimentului.

Nu există alte mențiuni despre „faliment”

Tăcerea generală în jurul valorii falimentului Evergrande vine în momentul în care autoritățile chineze au făcut declarații publice în ultima săptămână despre eforturile de a gestiona situația dezvoltatorului.

Pe 3 decembrie, Evergrande, cotată la Hong Kong, a avertizat că nu poate garanta că își va îndeplini obligațiile financiare și a planificat să „se angajeze în mod activ cu creditorii offshore” cu privire la restructurarea datoriilor. Compania a spus că a primit o cerere de la creditori să plătească aproximativ 260 de milioane de dolari.

Mai târziu în acea zi, guvernul local din provincia Guangdong, unde are sediul dezvoltatorul, a declarat că s-a întâlnit cu fondatorul Evergrande, Xu Jiayin. Provincia a adăugat că a trimis companiei un grup de lucru pentru supravegherea managementului riscului.

Șeful Băncii Populare din China, Yi Gang, a spus într-un discurs de joi că situația  Evergrande este un „eveniment de piață”, care trebuie gestionat în conformitate cu principiile și legea pieței.

Sectorul imobiliar este urmărit îndeaproape, deoarece acesta și industriile conexe reprezintă aproximativ un sfert din economia Chinei, potrivit Moody’s.

Ceea ce este mai important pentru economia Chinei este capacitatea Evergrande de a finaliza apartamentele pe care le-a vândut deja clienţilor, a spus Garcia-Herrero de la Natixis. Ea se așteaptă ca, prin ajutorul Beijingului, să existe un impact lung și prelungit asupra creșterii, mai degrabă decât un șoc puternic din cauza problemelor dezvoltatorilor imobiliari.

În ceea ce privește piețele financiare, ea a spus că o contagiune este limitată, deoarece datoria Evergrande este deținută în cea mai mare parte de „persoane cu venituri foarte ridicate, [care] dețin Evergrande până la maturitate, până la punctul de restructurare”.

 

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021