Update articol:
Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) - PP22

Exclusiv – Interviu Vlad Stoica, ANCOM, despre Conferința ITU – PP22: România va găzdui, timp de trei săptămâni, Guvernul Mondial al Comunicațiilor

România organizează, în premieră, Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) – PP22. Evenimentul va avea loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie, la Palatul Parlamentului, şi va reuni peste 3.000 de delegați din 193 de țări. Vlad Stoica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), organizatorul principal al evenimentului, ne-a povestit mai multe despre ce se va întâmpla la București, în următoarele trei săptămâni. 

 

Reporter: Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) – PP22 este cel mai mare eveniment pe care l-a găzduit vreodată România?

Vlad Stoica: Conferința Plenipotențiară ITU este un eveniment de amploare, care va avea loc la Palatul Parlamentului, unde vor participa peste 3000 de persoane din 193 de țări. Toate hopurile importante au fost trecute printr-un efort susținut al statului, colaborând foarte bine cu celelalte instituții.

Cred că este cel mai mare eveniment organizat de România în ultimii 30 de ani, care durează trei săptămâni. Evenimentul în sine, Conferința Plenipotențiarilor ITU, va fi doar în București, la Parlament.

Ministerul Turismului a organizat pentru delegați câteva excursii în afara Bucureștiului, pentru a promova România. Se înscrie lumea și participă dacă vrea. Excursiile vor avea loc la Bran, la Salina Prahova și la Castelul Peleș. La rândul său, Ministerul Culturii organizează câteva evenimente la Opera Română.

Încercăm pe această cale să promovăm interesele României și pe noi, ca țară. Pentru că, sincer, avem ce oferi.

Reporter: Care sunt principalele teme care vor fi abordate în cadrul Conferinței?

Vlad Stoica: În primul rând, se vor adopta rezoluții tehnice pe domeniile de activitate ale ITU – comunicații, sateliți, securitate cibernetică, inteligență artificială.

De asemenea, vor fi și alegeri. La fiecare conferință, organizată din patru în patru ani, la care participă toate țările, se alege conducerea ITU. Sunt alegeri pentru funcția de secretar general, care este conducătorul suprem al ITU, secretar general adjunct și cei trei directori pe cele trei direcții principale ale ITU.

Alegerile vor începe joi, 29 septembrie. Sunt alegeri deschise. Se votează secret, se numără voturile la final și se decid câștigătorii. Există posibilitatea ca în unele situații, acolo unde există mai mulți candidați, să fie și două tururi de scrutin.

Pentru funcția de Secretar General, și-au depus candidaturile un reprezentant al Statelor Unite ale Americii și un reprezentant al Federației Ruse, respectiv Doreen Bogdan Martin din SUA şi Rashid Ismailov din Federaţia Rusă.

Reporter: Cum vedeți candidatura Rusiei, în contextul invaziei din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei?

Vlad Stoica: Organizația Națiunilor Unite este o organizație din care fac parte toate țările din lume. Nu eu fac politica externă a României și nu eu stabilesc regulile ONU. Fiecare țară care face parte din Organizația Națiunilor Unite  are drepturi și obligații, deci fiecare țară are posibilitatea să-și depună candidatura. Vom vedea cine va ieși învingător la alegeri.

Referitor la delegația Rusiei în România, nu ne ocupăm noi de acest aspect, ci Ministerul nostru de Externe. Cine aplică pentru vize, trece prin filtrul de verificare asumată de către țara noastră. Nu știu care sunt detaliile, este un atribut strict al Ministerului de Externe.

Delegaţia Federaţiei Ruse este înscrisă pe lista participanţilor.

Reporter: Conflictul din Ucraina a schimbat obiectivele ITU pentru următorii ani?

Vlad Stoica: Nu. ITU este o instituție tehnică, care se ocupă de zona de comunicații, sateliți, reglementările în domeniu.
ONU este o organizație eminamente politică într-un fel, care apără drepturile omului. Știu că, la nivelul Organizației Națiunilor Unite, au fost luate niște poziții, dar acelea sunt strict ale ONU.
Noi, ca țară, facem parte din NATO și din Uniunea Europeană. Deciziile care au fost luate de România în ceea ce privește cele două alianțe din care noi facem parte ni se aplică și nouă, pentru că am achiesat la ele.

Noi suntem gazdă pentru ITU timp de trei săptămâni, este evenimentul lor, nu al nostru. Noi încercăm să ne promovăm interesele ca țară, un loc în Consiliu și să ne exprimăm și noi  punctul de vedere în ceea ce privește rezoluțiile care se vor adopta pentru următorii patru ani.

Reporter: Care sunt instituțiile cu care ați colaborat pentru acest eveniment?

Vlad Stoica: Organizațional, am lucrat atât cu Parlamentul, cu Senatul, cât și cu Camera Deputaților – ei ne-au pus la dispoziție sălile de conferințe, le-au amenajat.

Ministerul Culturii se ocupă de evenimentele pe care România le oferă în cadrul Conferinței, iar Ministerul Turismului are grijă de promovarea României. De asemenea, colaborăm cu STS pe partea de comunicații, să se asigure că totul este perfect din punct de vedere al siguranței comunicațiilor, al atacurilor cibernetice. SPP se ocupă de siguranța delegaților, la fel ca și celelalte instituţii din sistemul de ordine şi apărare.

Reporter: Câți delegați participă la eveniment?

Vlad Stoica: Sunt înscriși 3300 de participanți, staf tehnic și personal auxiliar din 193 de țări. Fiecare delegație mai face evenimente în cadrul Conferinței și și-au adus diverși oameni care să-i ajute la organizare.

Reporter: Costurile de cazare ale celor peste 3000 de delegați vor fi suportate de statul român?

Vlad Stoica: Noi nu asigurăm cazarea și masa pentru participanți. Este o politică a ITU. Fiecare delegație își suportă costurile.
În angajamentul pe care România și l-a luat cu ITU, am semnat un caiet de sarcini referitor la cerințele lor organizatorice. Aici s-au menţionat anumite condiţii pentru organizarea evenimentului. S-au solicitat echipamentele necesare, numărul de săli de care au nevoie, dimensiunile acestora, numărul de participanţi pentru fiecare sală, servicii de pază şi protecţie, ce reguli trebuie să respectăm. Agreement-ul de ţară a fost semnat în 2021 şi de atunci ne-am apucat de treabă.

Organizația Națiunilor Unite este o organizație complexă, din care fac parte toate țările. Trebuie să asigurăm traducere în mai multe limbi. Trebuie să asigurăm facilități pentru toate religiile și alte astfel de lucruri. Sunt niște condiții pe care statul român și le-a asumat când s-a semnat acordul de țară.

Reporter: Care sunt costurile pentru statul român?

Vlad Stoica: Este greu de spus acum, pentru că vorbim de un eveniment în desfășurare. Dar sumele sunt publice.
Au fost alocați, conform unei HG, cam 88 de milioane de lei, dar nu s-au tras decât vreo 60 de milioane de lei până acum, din ce știm noi.

Fiecare minister a primit bani, de exemplu Ministerul Culturii a primit bani ca să facă evenimentele de la Opera Română, Ministerul Turismului ca să organizeze excursiile, ANCOM, Senatul și Camera Deputaților au primit bani ca să amenajăm sălile, STS a avut nevoie de bani ca să se ocupe de comunicații, SPP să pregătească paza și protecția delegaților.

Fiecare instituție și-a făcut un deviz care să asigure resurse suficiente. Mi-e greu să spun acum cât costă evenimentul, pentru că nu știu cât s-a cheltuit.

Vom face bilanțul la final.

Reporter: Cine s-a ocupat de creația evenimentului?
Vlad Stoica:
Echipa României, împreună cu Secretariatul General al ITU. Noi am făcut propunerile și ei au selectat.

Reporter: Având în vedere că evenimentul durează trei săptămâni, ce se va întâmpla după evenimentul de deschidere?

Vlad Stoica: ITU funcționează ca un Parlament. Avem rezoluții pe diverse domenii, care se adoptă în comitete, după care sunt votate în plen. Cam așa se va întâmpla și la ITU. Vor fi multe discuții, negocieri.

ITU este cel care stabilește reglementările în zona de comunicații. ITU este cea mai veche organizație ONU, înființată în 1865, iar România a aderat în 1866. Toate țările aderă la niște principii, în care trebuie să colaboreze.

Organizarea acestui eveniment ne aduce în vizorul tuturor ţărilor pe zona de tehnologia informaţiei şi comunicaţii. Practic, toate societăţile comerciale de pe întreg globul se uită la ce reglementează ITU, pentru că acestea depind de evoluţiile pe care le stabileşte Organizaţia Naţiunilor Unite prin ITU, pentru următorii patru ani. Ceea ce se va întâmpla în România va conta şi pentru organizaţiile internaţionale. Și mă refer atât la societăţile comerciale mari, cât şi la guverne.

Reporter: Este un eveniment foarte dificil de organizat, având în vedere contextul internațional foarte dificil?

Vlad Stoica: Acum patru ani, nu aveam de unde să știm condițiile de astăzi. Și numărul mare de participanți este, cred, cel mai mare număr de delegați venit la o conferință ITU – peste 3000. Noi aveam în caietul de sarcini să punem la dispoziție o sală plenară de 2.000 de locuri, iar acum ne-am trezit cu peste 3000. Dar acest lucru este asumat deja de ITU.

Reporter: Cum se va descurca Bucureștiul cu peste 3000 de delegați, timp de trei săptămâni?
Vlad Stoica: Există un Comitet, cu participarea Primăriei Capitalei, Poliției Române, SPP, STS, ISU, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Antreprenoriatului si Turismului, Culturii etc.
Toată lumea lucrează pentru acest eveniment. Sper să deranjăm cât mai puțin, dar, în același timp, este un eveniment cu care trebuie să ne mândrim, pentru că am avut onoarea să câștigăm această organizare.

În anul 2018, la Conferinţa Plenipotenţiarilor ITU din Dubai, delegaţia României condusă de actualul Vice-Premier Sorin Grindeanu a purtat discuţii prealabile cu oficialii ITU gândindu-se că ar fi bine dacă România ar găzdui evenimentul. În primă fază a fost vorba despre discuţiile informale din Dubai. Ulterior, pornind de la această idee, un an mai târziu, ANCOM împreună cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale au generat o serie de discuţii la nivel guvernamental cu toate celelalte instituţii ale statului şi şi-au asumat depunerea candidaturii pentru organizarea acestui eveniment.

Desemnarea României drept ţară-gazdă a avut acordul unanim al statelor-membre ITU. Nu a mai fost altă candidatură depusă, fiind şi un anumit context, anume că nu s-a mai făcut un astfel de eveniment de mult timp în Europa, de fapt de vreo 30 de ani. Toate cele 48 de ţări membre în Consiliul ITU au votat pentru găzduirea acestui eveniment de către România, după care a început partea mai tehnică.

Reporter: Ce mesaj aveți pentru participanții de la Conferința ITU, în calitate de președinte ANCOM?

Vlad Stoica: Având în vedere că ANCOM este integratorul organizării acestei conferințe, sperăm să punem la dispoziție participanților tot ceea ce este nevoie pentru a nu exista nici un fel de probleme. Vrem ca toți delegații să se bucure de ceea ce poate să le ofere România ca țară și noi ca români.
Împreună cu reprezentanții statului, cu Ministerul Culturii și cu Ministerul Turismului, dorim să maximizăm șansele României, să arătăm tuturor că putem să fim un punct important pe harta lumii.
Timp de trei săptămâni de zile în România va fi Guvernul Mondial în Comunicații. Vom avea delegați din 193 de țări, la nivel de miniștri – circa 80, șefi de autorități de reglementare, ambasadori. Cred că vom avea și șefi de state, premieri.

Reporter: Conferința Plenipotențiară ITU are loc în același timp cu licitația de spectru…

Vlad Stoica: Corect. Așa s-a întâmplat. Ne-am împărțit între licitație și organizarea evenimentului ITU. Este un efort mare al instituției noastre, cu mare presiune. Sper să ne iasă amândouă bine.

Reporter: În ce stadiu e licitația?

Vlad Stoica: Suntem în procedură deja. Acum operatorii își vor lua caietele de sarcini – sper cât mai mulți – și vor participa la licitație. Până la sfârșitul lui noiembrie ar trebui să avem deja spectrul dat.

Am trecut Codul Comunicațiilor, legea a fost promulgată acum câteva luni de zile. Practic, Codul Comunicațiilor este legea primară în baza căreia noi putem să facem licitația. Fără Codul Comunicațiilor nu se putea face licitația.

Prin Codul Comunicațiilor noi transpunem o directivă a Uniunii Europene.

Directivele noi ale Uniunii Europene spun că perioada de licențiere pentru operatori trebuie să fie mai lungă decât ce aveam noi în legislația primară inițială, de 10 ani. Acum este de 20 de ani și noi oferim chiar 5 ani în plus pentru că avem voie legal.

Prin transpunerea Codului Comunicațiilor nu mai e cazul de infringement.

De asemenea, prin deschiderea procedurii, ne-am îndeplinit jaloanele din PNRR (147), urmând ca la finalizarea licitației să îndeplinim și jalonul 149, jaloane care au legătură cu ANCOM, deși noi nu avem finanțare din PNRR.
Un lucru este cert: nu se poate face digitalizare fără comunicații. Și atunci România și-a asumat că face licitația, astfel încât să asigurăm infrastructura necesară transferului de date pentru strategia de digitalizare pe care ne-am asumat-o ca stat.

Reporter: Cine poate participa la licitația de spectru?
Vlad Stoica: Teoretic, poate participa oricine, dacă îndeplinește anumite condiții.
Nu s-a întâmplat niciodată în România să participe altcineva în afară de operatorii noștri.

Reporter: Vă așteptați să vindeți tot spectrul?

Vlad Stoica: Fiecare operator își face niște evaluări și niște business-case-uri, pe care noi nu le cunoastem. Ei își vor lua spectrul în funcție de business-case-urile pe care și le fac, astfel încât să își permită să facă investițiile și să folosească acel spectru pentru dezvoltarea afacerilor și oferirea de servicii de comunicații.

Ideal pentru noi ar fi să vindem tot spectrul, dar în același timp nici nu putem obliga operatorii să facă asta. Noi am scos la licitație tot spectrul. Dacă ne uităm la istoric, am văzut că niciodată nu s-a luat 100 la sută. Și nu doar în România, ci cam peste tot.

În funcție de cât spectru va fi luat, statul român va decide în perioada următoare dacă mai e cazul să facem o nouă licitație sau nu.

Noi, fiind reglementatorii și arbitrul pieței de comunicații, suntem în permanență în dialog atât cu industria, cât și cu Guvernul și cu cetățenii. Și în funcție de evoluția pieței facem evaluări pe baza datelor macroeconomice, a datelor pe care ni le oferă operatorii, industria, Ministerul Finanțelor și vom decide ulterior ce vom face.

Eu sper, totuși, să se ia spectrul într-o cantitate suficient de mare, astfel încât în viitorul apropiat să avem servicii mai bune.
Scopul nostru este să încercăm să găsim acel echilibru între operatori, cetățeni și nevoile statului.

Prin dialogul purtat în ultima jumătate de an împreună cu Guvernul, industria, cetățenii și societatea civilă cred că am reușit să creăm acest echilibru.

Imi doresc să avem o licitație de succes. Dar, acum, trăim o situație atipică, post pandemie și cu război la granițele României.

Reporter: Dacă licitația are loc anul acesta, în cât timp vor beneficia cetățenii și companiile de noile tehnologii?

Vlad Stoica: Totul depinde de operatori. În condițiile de vânzare spectru, am impus niște condiții de investiții și de acoperire a unor zone care până acum nu sunt acoperite. Nu îi putem obliga să facă rapid investițiile pentru că nici nu se poate, tehnic vorbind.

În următorii ani, noile tehnologii se vor vedea. Eu cred că fiecare an va aduce ceva nou și ceva mai bun și sper să avem tehnologie 5g în toată țara, cât mai repede.

Reporter: Ce alte obiective mai are ANCOM pentru finalul acestui an și pentru anul viitor?

Vlad Stoica: Acum, obiectivele principale, după cum știți, sunt cele două, Conferința ITU și licitația de spectru.

Având în vedere evoluția tehnologică, fiecare instituție de stat trebuie să se adapteze noilor evoluții și noi încercăm să ne deschidem către transferul de date. Suntem în permanentă legătură cu Uniunea Europeană, având în vedere discuțiile pe reglementările transferului de date, pe reglementările online. Suntem deschiși și încercăm să ne adaptăm cât mai repede.
Altfel, din punct de vedere organizațional, noi încercăm să ne rezolvăm fluxul informatic al documentelor, să devenim o instituție mult mai modernă – ANCOM fiind o instituție bună comparativ cu ce se găsește în administrația publică. Suntem o instituție nișată, cu foarte mulți ingineri și cu un buget pe care nu îl luăm de la stat.

Suntem o instituție în care avem echipamente bune, astfel încât să monitorizăm, să controlăm, să putem să oferim informații cetățenilor, dar și industriei în ceea ce privește zona noastră de comunicații.

Cred că un proiect important de deschidere a instituției către zona de digital este transferul de date. Aceasta este noua provocare.

 

 

BVB | Știri BVB

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (07/12/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 5-6 decembrie si finalizare etapa 1

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (07/12/2022)

Notificare Estinvest - rezultate oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX