Update articol:

EximBank finanțează Grupul Arsat cu 11 milioane de euro

EximBank și Grupul Arsat din Arad – una dintre cele mai importante companii exportatoare cu capital românesc, au încheiat în acest an acorduri de finanțare în valoare totală de 52 de milioane de lei (circa 11 milioane de euro) destinate dezvoltării activității firmelor grupului.

Arsat desfășoară activități în domeniul industrial – fiind unul din cei mai mari producători de componente dedicate industriei aeronautice din Europa de Est, în agricultură – producție de cereale și fructe, și în domeniul energetic – producție de energie din surse regenerabile. Proiectele finanțate de EximBank vizează în special diversificarea și dezvoltarea business-ului industrial, prin integrarea unei noi fabrici de producție de scutere electrice, precum și în domeniul agricol prin extinderea activității pomicole.

”Această colaborare este una specială pentru noi pentru că avem un partener care se poate constitui într-un veritabil model de business pentru afacerile de familie. Înființată în anii de pionierat ai antreprenoriatului românesc – 1991, compania Arsat demonstrează că ideile bune se pot transforma oricând în afaceri viabile, iar un mic producător de antene parabolice – cum era la început – poate deveni în timp un jucător important în regiune. România are nevoie de astfel de modele care confirmă potențialul de dezvoltare al economiei românești, iar faptul că Arsat a ales EximBank ca partener financiar arată încă o dată că banca înțelege cerințele și se adaptează ușor nevoilor clienților săi reprezentând o resursă demnă de exploatat pentru firmele cu proiecte ce contribuie la dezvoltarea sustenabilă a afacerilor lor și a economiei”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

Colaborarea dintre cele două părți vizează inclusiv susținerea derulării de proiecte cu fonduri europene, Grupul Arsat fiind un lider în România în absorbţia de fonduri structurale. Compania a implementat de-a lungul timpului peste 40 proiecte, a căror valoare totală depășește 44 de milioane de euro, investiţiile fiind dedicate exclusiv achiziţiei de tehnologie pentru creșterea competitivității pe piaţa internă și internaţională.

”Încă de la început am considerat că producţia de bunuri materiale stă la baza existenţei societăţii. De aceea, în timp, ne-am extins aria de activitate, pe lângă zona industială fiind acum activi în agricultură și în energie. Și pentru că suntem consecvenți când este vorba despre principiile noastre de business, continuăm să fim inovativi, să ne dezvoltăm activitatea și de aceea vrem să ne extindem într-un domeniu pe care îl considerăm de viitor și anume producția de scutere electrice. Primul pas a fost făcut odată cu investiția în start-up-ul Scooterson, iar acum suntem în faza de testare a pieței, scuterele electrice pe care intenționăm să le producem în fabrica noastră de la Pecica urmând să fie distribuite, în primă fază, în Statele Unite ale Americii. Așadar, pentru noi este important să continuăm investițiile și suntem încântați că am reușit să găsim în EximBank un partener care să aibă încredere și să ne susțină în demersul nostru”, a spus Valer Ghinea, fondatorul Arsat.

Grupul Arsat a fost înființat în 1991, de Valer Ghinea, având ca obiect de activitate principal producția de antene parabolice, iar astăzi cuprinde trei divizii de producţie: industrie, agricultură și energie. Compania produce repere pentru domeniul aeronautic, naval, trenuri de mare viteză, utilaje terasiere, domeniu medical, automotive, electronic etc. Portofoliul de clienți include companii precum Airbus, Apple, Boeing, ABB, Rolls Royce, Siemens sau General Electric. În ceea ce privește agricultura, investițiile au demarat în 1993, societatea crescând constant suprafaţa exploatată de la 200 de hectare, la peste 10.000 de hectare în prezent. Arsat este specializată în producţia de cereale (floarea soarelui, grâu, mazăre, orz, porumb, rapiţă) și de fructe (cu un flux de producție complet integrat, de la creșterea propriilor pomi fructiferi, până la folosirea celor mai noi tehnologii, societatea deține șase ferme și are in constructie 20 de hale de depozitare și procesare). Grupul a investit în divizia de energie din dorința de a avea un cost stabil al curentului electric consumat, cantitatea de energie totală generată fiind de 2.500 MW/an.

EximBank este o instituţie specializată ce se implică activ în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc. Instrumentele sale financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate și pot fi accesate în condiții avantajoase de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează pieţei interne. Companiile au la dispoziție și un portofoliu competitiv de produse de trezorerie, cash management, trade finance și factoring, ce întregesc oferta de finanțare și garantare. Totodată, pentru că acţionează ca agent al statului pe piaţa de garanţii şi asigurări, EximBank este unul dintre canalele prin care fondurile publice, puse la dispoziţie de statul român, se infuzează în economie. La finele lui 2018, banca administra expuneri totale de 8 mld. lei, în creștere cu 30% față de 2017, și înregistra un profit de 113,5 mil. lei.

BVB | Știri BVB