Update articol:

Exit-poll: Partidul lui Marine Le Pen îl devansează pe cel al preşedintelui Emmanuel Macron

Foto Facebook Foto Facebook

Partidul francez de extremă-dreapta Adunarea Naţională (Rassemblement National), condus de Marine Le Pen, se află pe primul loc la alegerile europene, cu circa 24% din voturi, în faţa partidului preşedintelui Emmanuel Macron, Republica în Marş (La Republique en Marche), care a obţinut între 22 şi 23% din voturi, conform sondajelor la ieşirea de la urne, relatează presa internaţională.

Marine Le Pen a proclamat duminică seară o “victorie a poporului” după ce proiecţiile iniţiale plasează formaţiunea sa Adunarea Naţională cu puţin în faţa listei centriste a preşedintelui Emmanuel Macron în alegerile europene, relatează dpa.

Macron ar trebui “să tragă concluziile” după ce a făcut din scrutin “un referendum asupra politicilor sale şi de fapt a persoanei sale”, a afirmat Le Pen, adăugând că preşedintele “nu are altă variantă” decât să convoace noi alegeri parlamentare.

Rezultatele “confirmă sciziunea naţional-globalism”, a mai spus Marine Le Pen. “O mare mişcare pentru o schimbare la putere s-a născut în această seară”, a mai spus ea.

 

VICTOIRE DU RN AUX EUROPÉENNES 2019 : ALLOCUTION DE MARINE LE PEN (26/05/2019)

📹 « Les Français ont placé la liste du RN conduite par Jordan Bardella en tête des élections européennes 2019. J'y vois la victoire du peuple qui, avec fierté et dignité, a repris ce soir le pouvoir. Il appartient au Président de la République de tirer les conclusion du scrutin : il n'a d'autre choix que de dissoudre l'Assemblée nationale, en mettant el place un mode de scrutin plus démocratique et enfin représentatif. Un grand mouvement pour l'alternance est né. »

Publicată de Marine Le Pen pe Duminică, 26 mai 2019

 

Rezultatele finale definitive vor fi anunțate duminică de către ministerul francez de interne.

Conform Reuters, rezultatul este un regres pentru Macron, care a pus Europa în centrul președinției sale și a investit personal timp în campania electorală pentru votul european, în parte datorită performanței slabe a primului candidat de pe lista sa, fostul ministru al Europei, Nathalie Loiseau.

“Poporul francez a trimis lui Macron un mesaj foarte clar și o lecție de umilință”, a declarat , Jordan Bardella, candidatul lui Le Pen. “El și politica lui au fost respinse”.

Participarea la vot a fost de 52%, mult mai mare decât era de așteptat – la ultimul vot din UE în 2014 a fost de 42%.

Cifrele din timpul zilei au sugerat că votarea a fost deosebit de puternică în zonele în care extrema dreaptă are sprijin.

Rezultatul este încurajator pentru Le Pen și Bardella, care au făcut mari eforturi pentru a readuce mai multă putere statelor membre ale UE, spunând că prea multă “suveranitate” a fost predată la Bruxelles.

Cei doi lideri au transformat acest scrutin într-o competiţie între viziunile lor radical diferite. În timp ce Macron pledează pentru o Uniune Europeană cât mai integrată, Le Pen doreşte o Uniunea Europeană de state suverane.

O surpriză a venit din partea Verzilor, care ar fi obţinut un procent de peste 11% din voturi.

Prin urmare, într-o primă declaraţie după difuzarea sondajelor la ieşirea de la urne, Palatul Elysee a subliniat că partidele pro-UE au obţinut în Franţa majoritatea, recunoscând totodată că rezultatul partidului Republica în Marş este ”dezamăgitor”, dar nu un ”dezastru”.

Le Pen speră să creeze o alianță de extremă dreaptă în Parlamentul European cu Matteo Salvini din Italia și cu alte partide de extremă dreapta din Danemarca, Austria, Olanda și Germania.

Rezultatele de astăzi  sugerează că va avea un rol important în această alianță alături de Salvini, grupul având probabil 80 de locuri, conform previziunilor.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/11/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 noiembrie 2021

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere