Update articol:
Ideea unui venit de bază universal (acordarea unor sume de bani către toţi cetăţenii, fără nicio condiţie) a dobândit noi susţinători în ultima perioadă

Experiment social: Un miliardar japonez donează nouă milioane de dolari pentru a vedea dacă aceşti bani îi vor face mai fericiţi pe beneficiari

  • Miliardarul  caută parteneră să-l urmeze, la propriu, pe Lună

Magnatul japonez Yusaku Maezawa, fondatorul firmei Zozo de comercializare online de haine şi accesorii, urmează să anunţe câştigătorii experimentului său social de pe Twitter.  Acesta a anunţat recent că va dona 1 miliard de yeni japonezi (9,1 milioane de dolari) celor care îi urmăresc contul de Twitter, pentru a vedea dacă aceşti bani îi vor face mai fericiţi pe beneficiari.

Miliardarul a precizat că va da câte un milion de yeni (9.000 de dolari) unui număr de 1.000 de urmăritori selectaţi în mod aleator din rândul celor care au distribuit una dintre postările sale de pe contul de Twitter datând din 1 ianuarie, urmând ca impactul acestor bani să fie urmărit prin sondaje regulate.

“Este vorba de un experiment social serios”, a subliniat Maezawa, adăugând că speră să stârnească interesul economiştilor şi oamenilor de ştiinţă.

El a legat donaţia sa de ideea venitului de bază universal, respectiv teoria acordării unor sume de bani către toţi cetăţenii fără nicio condiţie.

“Venitul de bază înseamnă o sumă regulată de bani care oferă o anumită senzaţie de securitate, pe când donaţia lui Maezawa este complet diferită”, susţine Toshihiro Nagahama, economist la Dai-ichi Life Research Institute.

Potrivit acestuia, ideea unui venit de bază universal a dobândit noi susţinători în ultima perioadă, pe fondul temerilor că progresele tehnologice, precum inteligenţa artificială, vor conduce la dispariţia unui mare număr de locuri de muncă, dar în prezent astfel de îngrijorări sunt mai puţin pronunţate în Japonia, având în vedere situaţia de pe piaţa muncii.

Dezbaterile cu privire la venitul de bază universal au loc în contextul în care inegalitatea veniturilor continuă să crească în SUA, unde în ultimii ani o parte dintre cei mai bogaţi antreprenori, precum cofondatorul Microsoft, Bill Gates, şi investitorul Warren Buffet, au promis că îşi vor dona cea mai mare parte din avere unor fundaţii caritabile.

  • Miliardarul  caută parteneră să-l urmeze, la propriu, pe Lună

Maezawa, care urmează să devină primul pasager al unei călătorii în jurul lunii la bordul navetei SpaceX, este renumit pentru sumele mari pe care le cheltuie pentru obiecte de artă şi maşini sportive, dar şi pentru predilecţia sa pentru concepte, precum o lume fără bani. 

Acum acesta caută o parteneră care să-l urmeze pe Lună şi, deşi pare o propunere romantică, este vorba de o ofertă concretă care implică un periplu real plin de aventuri, relatează EFE, potrivit Agerpres. Până acum acesta a primit  20.000 de oferte.

În 2018, Maezawa şi-a anunţat intenţia de a deveni primul turist spaţial care să călătorească pe Lună cu nava companiei SpaceX. Capsula spaţială creată de Elon Musk prevede să orbiteze Luna în anul 2023. În 2018, Maezawa a anunţat că i-ar plăcea să fie însoţit de opt artişti, însă acum el este în căutarea unei partenere de călătorie.

Campania este desfăşurată pe site-ul său de internet, sub titlul ‘Amanţii Lunii’, şi dă de înţeles că este în căutarea “cuiva special” care să-l însoţească.

Ideea este de a demara această căutare într-un ‘reality show’ care va fi difuzat de canalul de televiziune pe internet AbemaTV. Potrivit lui Maezawa, aleasa nu va participa doar la emisiune, ci îl va şi însoţi în acest voiaj.

“Maezawa este în căutarea partenerei sale de viaţă”, se arată în anunţ.

Candidata trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, să fie necăsătorită, să aibă 20 de ani şi o “personalitate strălucită”, să fie “mereu pozitivă” şi să dorească “să se bucure deplin de viaţă”. Şi, desigur, “să fie cineva care să iubească pacea mondială”, cum se arată pe site-ul de internet (https://mz.abema.tv/en.html), al cărui link este postat şi pe contul său de Twitter.

Candidatele trebuie să-şi lase datele de contact pe acest site de internet de vineri 17 ianuarie, iar selecţia va avea loc începând cu săptămâna viitoare. Aleasa va fi anunţată la sfârşitul lunii martie, însă Maezawa va avea un interviu cu fiecare dintre candidate, pentru a le cunoaşte personal, ceea ce va fi prezentat în acest ‘reality show’.

Maezawa a devenit, în 2017, proprietarul unui Basquiat în valoare de 110,5 milioane de dolari cumpărat la licitaţie, fiind considerat cel mai mare preţ obţinut vreodată pentru un tablou al acestui pictor american.

Întreprinzătorul şi colecţionarul de artă japonez, în vârstă de 44 de ani, are o avere estimată de Forbes în 2019 la aproximativ 1,8 miliarde de dolari. O avere care nu i-a adus însă şi noroc în dragoste, având în vedere că el nu şi-a găsit încă “parteneră de viaţă”.

 

 

 

 

 

 

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021