Update articol:

Expert OMS: Țările aflate în carantină ar trebui să facă ceea ce a făcut Singapore pentru a reduce răspândirea coronavirusului

pixabay.com pixabay.com

„Toate statele au avut la dispoziție lunile ianuarie și februarie ca să se pregătească. Iar țările care nu s-au folosit de acest avantaj sunt cele care acum au probleme”, a explicat Fisher.

Țările aflate în carantină ar trebui să facă ceea ce a făcut Singapore pentru a reduce răspândirea coronavirusului, potrivit unui expert în boli infecțioase care lucrează cu Organizația Mondială a Sănătății, scrie CNBC.

În timp ce națiunea din sud-estul Asiei continuă să raporteze zilnic noi cazuri de infecții și a avut vârfuri recente, a reușit, totuşi,  să evite o explozie de cazuri cum s-a întâmplat în multe alte țări, conform CNBC. Singapore are 1.114 de cazuri de coronavirus, printre care și 3 decese.

Vineri, autorităţile din Singapore au anunţat închiderea şcolilor şi a majorităţii locurilor de muncă timp de o lună, în cadrul măsurilor mai stricte ce vizează stoparea recentei creşteri a numărului de infectări cu coronavirus. “Am decis ca, în loc să înăsprim progresiv restricţiile în următoarele câteva săptămâni, ar trebuie să luăm acum o măsură decisivă, spre a preveni o escaladare a infecţiilor”, a declarat prim-ministrul Lee Hsien Loong, precizând că guvernul va anunţa săptămâna viitoare mai multe măsuri de sprijin pentru familii şi firme. În luna următoare vor funcţiona de asemenea clinicile, spitalele, utilităţile, transporturile şi serviciile bancare cheie, iar restaurantele vor putea să asigure doar servicii de livrare. 

Mai mult,  cei care nu reușesc să urmeze măsuri de distanțare socială – cum ar fi menținerea unei distanțe de 1 metru față de ceilalți din zonele publice – se vor confrunta acum cu amendă sau închisoare sau chiar cu ambele.

Noile măsuri vor fi în vigoare între 7 aprilie şi 4 mai, dar vor putea fi prelungite dacă situaţia nu se ameliora, conform Agerpres.

Totodată, guvernul a afirmat că nu va mai descuraja purtarea măştilor. “Avem acum dovezi că o persoană infectată poată să nu prezinte simptome şi totuşi să le transmită altora virusul”, a explicat Lee. Guvernul va distribui începând de duminică măşti refolosibile tuturor familiilor, urmând ca cele chirugicale să fie păstrate pentru personalul medical.
 
 
Singapore a fost lăudat pe plan internaţional pentru bătălia purtată timp de două luni împotriva coronavirusului, în care a evitat însă să impună restricţiile de deplasare devenite tot mai frecvente în lume.
 

„Tot ceea ce a făcut Singapore vor trebui să facă și țările aflate în carantină, să implementeze aceste măsuri, ca apoi să poată fi în siguranță”, a declarat Dale Fisher, expert în boli infecțioase al OMS. Printre măsurile luate de autoritățile din Singapore se numără izolarea și carantinarea bolnavilor, depistarea contacților – identificare și izolarea celor care au intrat în contact cu pacienții infectați și distanțarea socială.

Singapore a acționat rapid, după ce au apărut informații despre primele cazuri de Covid-19 în Wuhan și a reușit să identifice și să izoleze rapid toate persoanele infectate, potrivit lui Fisher, care este și un consultant senior la o divizie de boli infecțioase la Spitalul universitar din Singapore. 

„Astfel, în ianuarie și februarie era momentul să fie luate măsuri și atunci Singapore a acționat pentru a se pregăti …toate statele au avut la dispoziție lunile ianuarie și februarie ca să se pregătească. Iar țările care nu s-au folosit de acest avantaj sunt cele care acum au probleme”, a explicat Fisher.

Țările care au trecut prin carantină, precum Italia, Franța, Spania sau unele state din SUA plănuiesc ridicarea unora dintre restricții în scurt timp.

„Cred că sunt o serie de reguli pe care Singapore le aplică, alături de Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong și China – Chinei i-a luat mai multe de două luni ca să își revină – așa că statele care intră în carantină vor avea nevoie de câteva luni pentru a pune totul la punct, încât să poată apoi să ridice restricțiile rând pe rând”, a mai explicat Fisher.

Expertul OMS atrage atenția că izolarea nu este o măsură menită să ne scape de boală, ci doar o formă de a acorda timp autorităților să se pregătească pentru a gestiona criza.

„Carantina este, de fapt, o a doua șansă pe care o au toate țările – nu este o măsură de intervenție în sine. Este doar o modalitate de a câștiga timp pentru a configura sistemul de testare și pentru a stabili cum izolezi cazurile și cum impui carantina în cazul contacților”, a mai spus el.

Singapore a obținut laude din partea Organizației Mondiale a Sănătății, care a spus că a fost „foarte impresionată” de eforturile țării  în depistarea rapidă a cazurilor de infectare și identificarea contacților.

Abordarea minusculei țări din Asia de Sud-Est cu privire la depistarea cazurilor a fost, de asemenea, considerată a fi un „standard de aur pentru detectarea aproape perfectă”, au spus în februarie patru epidemiologi de la Școala  de sănătate publică Harvard T.H.Chan.

Cu toate acestea, premierul Lee Hsien Loong a fost rezervat în declaraţii. Într-un interviu acordat CNN, Lee a spus: „Ezit să vorbesc despre succes, deoarece suntem în mijlocul unei bătălii, care se intensifică”.  El a spus că autorităţile s-au „străduit foarte mult” să explice oamenilor săi ce trebuie făcut și cum pot coopera”, cum ar fi păstrarea distanțelor sigure de la unul la altul, supravegherea propriei igiene personale, să stea acasă dacă sunt bolnavi.

 

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out