Update articol:
PARTENERIAT MEDIA

Experți naționali și internaționali vor dezbate rolul inteligenței artificiale în spălarea și combaterea spălării banilor (incluzând criptomonedele), într-o conferință a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) organizează o masă rotundă având ca subiect rolul inteligenței artificiale în spălarea și, respectiv, combaterea spălării banilor (incluzând criptomonedele).

În perioada 24-25 aprilie 2024, sala Nicolae Bălcescu din cadrul Palatului Parlamentului devine hub al excelenței pentru identificarea celor mai bune practici și recomandări privind rolul inteligenței artificiale în construcția rezilienței, în cadrul celei de-a treia ediții a conferinței Outlook on Resilience: The Dawn of AI.

Conferința, organizată de către Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), va reuni experți naționali și internaționali, contribuind la poziționarea României ca actor relevant pe tema impactului inteligenței artificiale asupra rezilienței în paradigma guvernanței multi-nivel.

Cele șase paneluri ale conferinței vor fi urmate de o masă rotundă, organizată în premieră în țara noastră, având ca subiect rolul inteligenței artificiale în spălarea și, respectiv, combaterea spălării banilor.

Dezbaterile vor avea loc în limba engleză, cu participarea unor decidenți de top și experți de renume. Printre instituțiile internaționale ce au confirmat trimiterea unor reprezentanți la acest eveniment se numără: Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, UNESCO, NATO, Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică, Agenția Europeană de Apărare, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, Direcția Generală Industria Apărării și Spațiu din cadrul Comisiei Europene, CRDF Global, Centrul European pentru Studii de Securitate George C. Marshall etc. La nivel național, vor participa experți din: Serviciul de Telecomunicații Speciale, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Camera Deputaților, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică etc.

În plus, mediul academic va fi reprezentat prin profesori de la următoarele universități: Universitatea din Montréal, Universitatea Aalto din Finlanda, Universitatea Macedoniei de Vest din Kozani, Grecia, Universitatea din București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Academia de Studii Economice din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași etc.

Deoarece un ecosistem comprehensiv al rezilienței nu se poate construi și, ulterior, consolida fără mediul privat, la conferință vor participa decidenți și experți din următoarele companii: Thales, Palo Alto Networks, MultiversX, Mware Solutions, Vodafone România, Cambridge Consultants, Zetta Cloud.

Mai mult, la discuții vor participa și reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale precum CIO Council Romania. În plus, trebuie menționat că E-ARC încurajează integrarea studenților de top, viitori lideri, în cadrul acestor evenimente.

Conferința Outlook on Resilience: The Dawn of AI este structurată pe șase paneluri, după cum urmează:

  • Apărarea de mâine sub egida inteligenței artificiale
  • Dezvăluind viitorul: Inteligența artificială în securitatea cibernetică
  • Comunicațiile digitale în epoca inteligenței artificiale
  • Perfecționarea inteligenței artificiale: considerații etice și legislative
  • Inteligența artificială ca facilitator și contestatar al rezilienței societale
  • Educația susținută de inteligența artificială

Formatul este unul mixt, cu prezentări urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Organizată de către E-ARC în premieră în România, masa rotundă are ca subiect rolul inteligenței artificiale în spălarea și, respectiv, combaterea spălării banilor (incluzând criptomonedele). Date fiind actualitatea și necesitatea analizei tematicii în discuție, E-ARC își propune să reunească, în cadrul acestui eveniment, decidenți din spațiul public-privat, dar și experți (inter)naționali ce pot contribui cu relatarea unor lecții învățate în acest spațiu (cvasi)obscur. La masa rotundă vor participa reprezentanți ai următoarelor entități: Civilian and Research Defense Foundation Global, MultiversX, SightSpan Inc., Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Ministerul Afacerilor Interne, Banca Națională a României, Asociația Română a Băncilor, Directoratul Național de Securitate Cibernetică etc.

Înființat în anul 2021, Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență este un centru de excelență în domeniul rezilienței, partener al NATO și UE, care acționează în beneficiul acestor organizații, precum și al statelor membre sau partenere.

Înființarea Centrului a fost recunoscută și salutată în declarația comună a șefilor de stat și de guvern reuniți cu prilejul Summit-ului de la Bruxelles din 14 iunie 2021: „We will continue to take a whole-of-government approach to enhancing the resilience of our societies. […] We welcome the establishment of the Euro-Atlantic Centre for Resilience in Romania.”

Centrul își desfășoară activitatea în sensul obiectivelor UE și NATO în domeniul rezilienței, fără a fi subordonat direct vreuneia dintre aceste instituții. În acest fel, E-ARC poate oferi expertiză și statelor din zona Mării Negre care nu sunt membre UE sau NATO (R. Moldova, Ucraina, Georgia ș.a.)

Conform Hotărârii de Guvern 565 din 19 mai 2021, misiunea E-ARC este de a dezvolta concepte, doctrine și metodologii în domeniul rezilienței, de a oferi cursuri de pregătire și de a oferi o platformă pentru transferul de expertiză între sectorul guvernamental, cel privat, societatea civilă și mediul universitar.

Printre exemplele de îndeplinire cu succes a acestei misiuni se numără: două iterații ale cursului NATO pentru experții civili în domeniul rezilienţei, în parteneriat cu NATO International Staff, a treia urmând să se desfășoare în luna mai a.c.; implementarea unor proiecte finanțate cu fonduri externe nerambursabile: „Creșterea capacității analitice și administrative de implementare a dimensiunii rezilienței în funcționarea instituțiilor publice centrale (REZILIENT)” (E-ARC a fost lider de proiect și a avut drept parteneri Cancelaria Prim-Ministrului și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), „Planificare strategică privind consolidarea rezilienței în fața dezinformării și a amenințărilor de tip hibrid”, precum și Exercițiile de tip Tabel-Top Resilience Dome și Forumul Euro-Atlantic pentru Reziliență.

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025