- Mafia a început să-şi extindă tentaculele în Europa de Est * Active în valoare de 250 de milioane de euro (280 de milioane de dolari) au fost confiscate într-o operațiune recentă din România, unde mafia şi-a întins tentaculele în toate domeniile, de la companii de construcții la sute de apartamente și chiar spa-uri, a spus colonelul Cristiano Tomassi
Intervențiile internaționale împotriva mafiei par să se fi intensificat în ultimele luni, dar grupurile italiene de criminalitate organizată constituie un “cancer” social și economic pe care lumea pare să-l subestimeze, spun experții, citaţi de AFP.
Cea mai mare operațiune recentă a implicat 90 de mafioți din clanul “Ndrangheta” din Calabria, arestați în decembrie în șase țări diferite, în raiduri care au implicat sute de ofițeri de poliție.
În timp ce Cosa Nostra din Sicilia este bine cunoscută ca fiind prezentă în Australia, Canada și Statele Unite, alte mafii italiene s-au extins la rândul lor – țările din Uniunea Europeană fiind printre primele lor destinații.
Cele trei grupuri principale – Cosa Nostra, Camorra napoletană și Ndrangheta – sunt “printre cele mai amenințătoare mafii din Europa”, din cauza impactului global al operațiunilor lor criminale, potrivit Europol. Puterea lor constă în controlul și exploatarea teritoriului și comunității, inclusiv instalarea unor aliați în poziții administrative, chiar și în locuri departe de teritoriile pe care le controlează, a mai precizat Europol.
Expertul italian anti-mafie, colonelul Cristiano Tomassi, a enumerat cazuri de cartiere întregi în oraşele europene care sunt sub controlul grupurilor de crimă organizată, sufocând viaţa cetăţenilor.
“De ce pare că nu se întâmplă nimic în aceste zone? Pentru că mafia are controlul, este ca un cancer care avansează și unde există un cancer, nu mai există viață”, a declarat Tomassi pentru AFP.
“Este adevărat că infracţiunile minore nu mai sunt acolo, dar nici economia sănătoasă”, a declarat Tomassi, de la Autoritatea de investigare anti-mafie DIA.
Mafioţii “gândesc ca economiştii”
Mafiile italiene puternice își fac banii din traficul de droguri la scară largă și din spălarea banilor, precum și din falsificarea banilor, a mărfurilor și din traficul cu deșeuri toxice.
Acestea au provocat pagube importante economiilor locale și naționale, potrivit celui mai recent raport DIA: “Acestea poluează canalele financiare și de credit, perturbă concurența și piețele (și) promovează activitățile de pe piața neagră și evaziunea fiscală”. În locurile care suferă de o criză economică – cum ar fi Europa – mafia se infiltrează și mai ușor, pentru că “cine aduce bani noi poate fi inițial văzut ca o resursă”, spune Tomassi, referindu-se la mijloacele financiare “aproape nelimitate” ale mafiilor.
Tomassi și colegii săi din birourile autorității de la periferia Romei au fost forțați în ultimii ani să își extindă cercetările dincolo de Germania, Franța și Spania în țările din Europa de Est.
Active în valoare de 250 de milioane de euro (280 de milioane de dolari) au fost confiscate într-o operațiune recentă din România, unde mafia şi-a întins tentaculele în toate domeniile, de la companii de construcții la sute de apartamente și chiar spa-uri, a spus Tomassi.
“Raţiunea mafioţilor este ca cea a economiştilor: ratele de creștere și perspectivele de dezvoltare sunt mai mari în țările din Europa de Est decât în Germania prosperă”, a spus coloneul Tomassi.
“Mafioţii caută mici antreprenori aflaţi în dificultate, pe cei care au probleme cu obţinerea unui împrumut de la o bancă, care solicită garanţii etc. Mafia împrumută banii şi din acel moment afacerea s-a terminat, ea va ajunge în cele din urmă sub controlul mafiei care nu va înceta să-şi crească capitalul (datorită ratelor uriaşe) până la înlăturarea proprietarului. Niciun comerciant onest, olandez, francez, german, nu va putea vreodată să concureze cu o astfel de forţă, a avertizat Tomassi.
“O alegere pe viață”
Anchetatorii au descoperit activitatea mafiei Ndrangheta în Slovacia, de exemplu, al cărei obiectiv a fost să profite de granturile Uniunii Europene.
Sume mai de bani sunt obţinute şi din jocuri de noroc ilegale, iar mafia și-a mutat operațiunile în acest sector în Austria, Antilele Olandeze, Panama, România și Spania, “unde legea este cea mai avantajoasă din punct de vedere fiscal”.
În cursul operaţiunii “Gambling” (în Calabria în 2017) a fost pus sub sechestru un patrimoniu de aproape două miliarde de dolari rezultat în urma unor activităţi în domenii precum pariurile ilegale şi jocurile online. Această captură a cuprins capital, societăţi, 1.500 de săli de pariuri, numeroase bunuri imobiliare, a declarat colonelul Tomassi.
Toate aceste mijloace financiare permit mafiei să-şi extindă teritoriul. La sfârşitul lunii martie, poliţia austriacă şi cea italiană au destructurat o reţea de traficanţi care furniza arme unui clan al mafiei napolitane, Camorra.
Lucrând în mare măsură pe expertiza DIA, Comisia Europeană a înființat la sfârșitul anului trecut o nouă grupă de lucru UE, vizând în principal lupta împotriva grupurilor criminale organizate italiene, precum și a rețelelor criminale eurasiatice și albaneze. Experții știu bine că unele chestiuni cheie pentru înțelegerea mafiei – conceptele familiei, puterii, respectului și teritoriului – fac clanurile dificil de penetrat.
“Este o alegere pentru viaţă. Voi decideti să îmbrăţişaţi un stil de viaţă, o idee, şi aceasta este diferenţa dintre mafie şi crima organizată simplă , a spus Tomassi. “Când ești mafiot, e pentru totdeauna”.