Compania energetică austriacă OMV (OMVV.VI) a fost informată de Gazprom (GAZP.MM) că producătorul rus de gaze va opri livrările de gaze naturale prin Ucraina către OMV începând cu ora 0500 GMT pe 16 noiembrie, în urma câștigării de către OMV a unui caz de arbitraj.
Livrările de gaze rusești către Europa prin Ucraina s-ar putea opri complet de la 1 ianuarie 2025, după expirarea actualului acord pe cinci ani, deoarece Kievul a refuzat să negocieze cu Moscova noile condiții ale tranzitului în timpul războiului, scrie Reuters.
Iată ce se întâmplă dacă tranzitul gazului rusesc prin Ucraina este oprit complet și cine va fi cel mai afectat.
CÂT DE MARI SUNT VOLUMELE?
Livrările de gaze rusești către Europa prin Ucraina sunt relativ mici. Rusia a livrat aproximativ 15 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz prin Ucraina în 2023 – doar 8% din fluxurile maxime de gaz rusesc către Europa prin diverse rute în 2018-2019.
Rusia a petrecut o jumătate de secol construindu-și cota de piață a gazului în Europa, care, la vârf, a fost de 35%.
Moscova și-a pierdut cota în favoarea unor rivali precum Norvegia, Statele Unite și Qatar de la invazia Ucrainei în 2022, determinând UE să își reducă dependența de gazul rusesc.
Prețurile gazelor din UE au crescut în 2022 până la niveluri record după pierderea aprovizionării din Rusia. Potrivit oficialilor și traderilor din UE, această creștere nu se va repeta, având în vedere volumele modeste și numărul redus de clienți pentru volumele rămase.
RUTA UCRAINEANĂ
Gazoductul Urengoy-Pomary-Uzhgorod din perioada sovietică aduce gazul din Siberia prin orașul Sudzha – aflat în prezent sub controlul forțelor militare ucrainene – în regiunea Kursk din Rusia. Apoi curge prin Ucraina către Slovacia.
În Slovacia, gazoductul se împarte în ramuri care merg spre Republica Cehă și Austria.
Austria încă primește cea mai mare parte a gazului său prin Ucraina, în timp ce Rusia reprezintă aproximativ două treimi din importurile de gaz ale Ungariei.
Slovacia primește de la gigantul energetic Gazprom (GAZP.MM) aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, adică aproximativ două treimi din necesarul său.
Republica Cehă a redus aproape complet importurile de gaze din est anul trecut, dar a început să ia gaze din Rusia în 2024.
Majoritatea celorlalte rute rusești de gaz către Europa sunt închise, inclusiv Yamal-Europe prin Belarus și Nord Stream pe sub Marea Baltică.
Singura altă rută operațională de gazoducte rusești către Europa este Blue Stream și TurkStream către Turcia pe sub Marea Neagră. Turcia trimite unele volume de gaz rusesc spre Europa, inclusiv spre Ungaria.
DE CE MAI FUNCȚIONEAZĂ RUTA UCRAINEANĂ?
Deși volumele rămase de tranzit de gaze rusești sunt mici, problema rămâne o dilemă pentru UE. Mulți membri ai UE, precum Franța și Germania, au declarat că nu vor mai cumpăra gaz rusesc, dar poziția Slovaciei, Ungariei și Austriei, care au legături mai strânse cu Moscova, pune în discuție abordarea comună a UE.
Aceste țări, care încă primesc gaz rusesc, susțin că acesta este combustibilul cel mai economic și acuză, de asemenea, țările vecine din UE că impun taxe de tranzit ridicate pentru aprovizionarea alternativă.
Ucraina încă câștigă între 0,8 și 1 miliard de dolari din taxele de tranzit pentru gazul rusesc. Rusia câștigă peste 3 miliarde de dolari din vânzările prin Ucraina, pe baza unui preț mediu al gazului de 200 de dolari pe 1.000 de metri cubi, conform calculelor Reuters.
Monopolul rus de export de gaze prin conducte, Gazprom, a avut o pierdere netă de 7 miliarde de dolari în 2023, prima sa pierdere anuală din 1999, din cauza pierderii piețelor de gaze ale UE.
Gazprom a informat Austria că suspendă livrările de gaze începând de sâmbătă
Rusia a declarat că ar fi gata să prelungească acordul de tranzit, dar Kievul a spus în repetate rânduri că nu va face acest lucru.
O altă opțiune este ca Gazprom să furnizeze o parte din gaz pe o altă rută, de exemplu prin TurkStream, Bulgaria, Serbia sau Ungaria. Cu toate acestea, capacitatea prin aceste rute este limitată.
UE și Ucraina au cerut, de asemenea, Azerbaidjanului să faciliteze discuțiile cu Rusia cu privire la acordul de tranzit al gazelor, a declarat pentru Reuters un consilier prezidențial azer, care a refuzat să ofere detalii suplimentare.