Update articol:

Ministrul energiei din Qatar este convins că Europa va reveni la gazul rusesc – Doha News

Saad Sherida Al-Kaabi

Ţările europene vor relua creșterea importurilor de gaz rusesc, a declarat ministrul Qatar al Energiei și CEO al QatarEnergy, avertizând că volatilitatea pieței ar putea dura ani de zile, potrivit Doha News.

Vorbind la Forumul Global al Energiei de la Abu Dhabi, Saad Sherida Al-Kaabi a spus că, în timp ce exporturile de gaze rusești către Europa au scăzut în lumina invaziei Ucrainei de către Moscova, este probabilă o inversare a tendinței.

„Europenii spun astăzi că nu au cum să se întoarcă spre Rusia, la gazul rusesc”, a spus el, adăugând: „Cu toții suntem binecuvântați că putem uita și ierta. Și cred că lucrurile se remediază cu timpul… ei învață din această situație și probabil au o diversificare mult mai mare”. „Dar gazul rusesc se întoarce, în opinia mea, în Europa”, a adăugat el.

Europa s-a confruntat cu o criză energetică în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei, determinând multe țări din regiune să apeleze la Qatar și SUA în efortul de a-și reduce dependența de gazul Moscovei.

Gigantul energetic rus Gazprom, care anterior considera Europa drept principala sa piață de export, a raportat luna aceasta că exporturile sale de gaze către Uniunea Europeană și Elveția au scăzut cu 55% în 2022.

Situaţia a consolidat rolul Qatarului ca principal exportator de gaze naturale lichefiate (GNL).

Nevoia pe termen lung de GNL

Sâmbătă, miniștrii energiei din Qatar și Emiratele Arabe Unite au declarat că se așteaptă la o cerere pe termen lung pentru gaze naturale lichefiate și că sunt necesare investiții suplimentare pentru a asigura securitatea aprovizionării și prețuri accesibile în timpul tranziției către un nou sistem energetic global.

Potrivit lui Al-Kaabi, deoarece nu va exista prea multe GNL nou pe piață până în 2025, volatilitatea va dura „ceva mai mult timp în viitor”.

Vorbind despre Europa, CEO-ul QatarEnergy a spus că „din fericire, nu au avut o cerere foarte mare de gaz din cauza vremii mai calde”. „Problema este ce se va întâmpla atunci când vor să-și reumple depozitele în anul care vine și nu va intra prea mult gaz pe piață până în ’25, ’26, ’27”, a spus el.

Suhail Al-Mazrouei, ministrul energiei din Emiratele Arabe Unite, a declarat în timpul discuției comune că de gaz va fi nevoie o perioadă foarte lungă de timp și că sunt necesare investiții suplimentare în gaz ca sarcină de bază, chiar dacă se va genera mai multă energie regenerabilă.

Emiratele Arabe Unite, un producător de petrol OPEC, s-au concentrat mai mult pe piața gazelor, deoarece Europa caută să înlocuiască importurile de energie din Rusia, ca urmare a reducerilor de aprovizionare cauzate de sancțiunile occidentale.

Qatar conduce deja cursa GNL prin proiectul său de extindere a câmpului nordic, în valoare de mai multe miliarde de dolari, care se așteaptă să-și mărească capacitatea de producție de GNL la 126 de milioane de tone pe an până în 2027.

Compania energetică de stat QatarEnergy urmează să devină cel mai mare vânzător  de GNL din lume în următorul deceniu.

Săptămâna trecută, QatarEnergy și multinaționala americană ConocoPhillips au anunțat un acord de vânzare a două milioane de tone de gaz natural lichefiat (GNL) către Germania pentru cel puțin 15 ani, începând din 2026.

„[Acordurile] marchează primul acord de furnizare de GNL pe termen lung către Germania, cu o perioadă de furnizare care se extinde pe cel puțin 15 ani, contribuind astfel la securitatea energetică pe termen lung a Germaniei”, a spus Al-Kaabi în timpul unei conferințe de presă comune cu cu Ryan Lance, CEO-ul ConocoPhillips.

 

 

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023