Rusia a dezminţit, astăzi, existenţa unui risc de contaminare după ce o explozie şi un incendiu s-au produs într-un fost centru de dezvoltare a armelor biologice din epoca sovietică, unul dintre cele doar două laboratoare din lume care conţin fiole cu virusul variolei, HIV și virusul Ebola, informează presa internațională.
Explozia a avut loc în “Vektor”, care în prezent este un centru de cercetări în domeniul virusurilor și biotehnologiilor administrat de către statul rus, în care se află, printre altele, şi virusul Ebola. Laboratoarele acestui centru se situează în regiunea Novosibirsk din Siberia.
Potrivit agenţiei de supraveghere sanitară Rospotrebnadzor, explozia a fost provocată de un cilindru de gaz şi a declanşat un incendiu în spaţiile de cercetare. O persoană care a suferit arsuri se află în terapie intensivă, se arată într-un comunicat.
Se pare că Vektor este un centru de cercetare a armelor biologice de pe vremea Războiului Rece. Unitatea a fost înființată în 1974 ca institut închis de cercetare a vaccinurilor și de „apărare împotriva armelor bacteriologice și biologice”, transmite agenția de știri rusă Interfax.
Ferestrele s-au spart, însă structura clădirii a rezistat şi nicio substanţă periculoasă nu era prezentă în camerele afectate de accident, potrivit Rospotrebnadzor.
Incendiul a fost izolat luni, au declarat autorităţile locale pentru agenţiile de presă ruse.
Vektor are una dintre cele mai mari colecții de virusuri din lume, inclusiv Ebola, potrivit Interfax. În mai 2004, un om de știință care lucra într-un laborator Vektor de la Koltsovo a murit după ce s-a injectat accidental cu o seringă conținând Ebola.
Explozia, care a avut loc în apropiere de Novosibirsk, al treilea oraş ca mărime din Rusia cu o populaţie de peste 1,5 milioane de locuitori, reprezintă cea mai recentă catastrofă dintr-un şir mai lung de evenimente care au afectat în ultimele luni o serie de infrastructuri strategice din această ţară.
Mai multe zeci de persoane au fost rănite în trei deflagraţii produse în uzine de explozibili şi depozite de muniţii aflate în centrul şi sudul Rusiei şi în Siberia.
La începutul lunii iulie, 14 ofiţeri din marina rusă au murit în urma unui incendiu izbucnit la bordul unui misterios submarin cu propulsie nucleară, care navighează în Oceanul Arctic. Păstrând parţial secretul asupra tragediei, autorităţile de la Moscova au dat asigurări spunând că reactorul nuclear nu a fost afectat de acel incendiu.
În august, o explozie cu caracter nuclear a făcut cel puţin cinci victime într-o bază de lansare a rachetelor din nordul Rusiei în timpul unor teste ce vizau noi arme. Explozia a produs o mică creştere a radioactivităţii în zonă, potrivit autorităţilor.