Update articol:

Exxon Mobil – pierdere istorică de 22,4 miliarde de dolari, în 2020

Sursa Facebook

Exxon Mobil a anunţat pentru 2020 o pierdere istorică de 22,4 miliarde de dolari, din cauza impactului pandemiei de coronavirus, care a dus la declinul major al preţurilor energiei şi la scăderea valorii proprietăţilor companiei în sectorul gazelor de şist cu peste 20 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Anul trecut, Exxon a redus cheltuielile pentru proiecte noi cu aproape o treime, a anunţat  planurile de a reduce până la 15% din forța de muncă, adăugând în același timp 21 de miliarde de dolari la datoria sa pentru acoperirea cheltuielilor și restructurării.

Schimbările au loc pe fondul „celor mai dificile condiții de piață pe care le-a experimentat vreodată Exxon”, a declarat directorul executiv Darren Woods, iar în timp va reduce costurile cu 6 miliarde de dolari pe an, comparativ cu 2019.

Compania a raportat o pierdere anuală netă de 22,4 miliarde de dolari pentru 2020, din deprecieri și pierderile din producția de petrol și rafinare, comparativ cu un profit pe tot anul de 14,34 miliarde de dolari în 2019.

Compania se află sub presiunea ecologiștilor și a investitorilor activiști care au cerut o revizuire a Consiliului de Administraţie și o strategie de tranziție către combustibili mai curați. Exxon l-a numit în Consiliul său de Administrație pe fostul șef al companiei petroliere de stat din Malaezia, Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin, şi  se află în discuții şi cu alți candidați, a adăugat compania.

Luni, Exxon a anunţat că până în 2025 va investi 3 miliarde de dolari în soluţii cu emisii reduse de carbon şi că a înfiinţat o divizie care se va concentra pe comercializarea tehnologiei sale de captare a carbonului.

Alte companii majore de petrol au înregistrat pierderi anul trecut, deoarece restricțiile de călătorie legate de pandemie au redus cererea de combustibil și au dus la reduceri uriașe. Şi rivalii BP și Chevron au înregistrat pierderi anuale imense.

Royal Dutch Shell raportează rezultatele financiare joi.

 

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Stadiu litigiu Alro - Consiliul Concurentei

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)