Update articol:

Facebook – tot mai aproape să citească gândurile utilizatorilor

pixabay.com pixabay.com

Facebook  este cu un pas mai aproape de a ne citi mintea, potrivit zerohedge.com. Gigantul social media a mai făcut un pas pentru dezvoltarea unei interfețe creier-calculator, capabilă să citească gândurile utilizatorilor.

CNBC a raportat că divizia Reality Labs a Facebook colaborează cu cercetători de la Universitatea din California, San Francisco, pentru a dezvolta un dispozitiv care poate decodifica vorbirea direct din creierul uman pe un ecran . Un nou raport publicat în revista Nature Communications relevă că cercetătorii sunt mai aproape ca niciodată de a conecta creierele umane direct la computere.

Breitbart News susţine: “Cercetătorii au lucrat cu trei pacienți care se află în prezent la tratament pentru epilepsie pentru a dezvolta dispozitivul. Pacienții au avut electrozi implantați în creierul lor, iar anul viitor cercetătorii vor testa tehnologia. Specialiştii de la UCSF au declarat că rezultatele cercetării ar putea ajuta ca pacienții care nu sunt capabili să vorbească din cauza leziunilor cerebrale severe să aibă un nou mod de a comunica”. 

Cercetătorii au afirmat că aceste studii  fac parte din eforturile Facebook de a dezvolta ochelari cu realitate augmentată. Conceptul de realitate augmentată poate fi definit ca tehnica de adăugare a conţinutului virtual asupra lumii ce ne înconjoară.

“În prezent este voluminoasă, lentă și nesigură”, a spus Facebook. „Dar potențialul este semnificativ, așa că credem că merită să îmbunătățim în timp această tehnologie de ultimă generație.”

Plasarea obiectelor în spaţiul ce ne înconjoară, fie că este vorba de mobilier sau de monştri, este doar începutul pentru ceea ce ar putea oferi în viitor tehnologiile Realităţii Augmentate. 

Multe alte companii din Silicon Valley lucrează la interfețe computer-creier, de exemplu firma Neuralink a lui Elon Musk lucrează la un proiect similar. Musk a afirmat, în cadrul unui eveniment recent, că se așteaptă ca testele pe oameni să  înceapă înainte de sfârșitul anului 2020.

Facebook trece rapid la inteligența artificială și vrea să citească mintea oamenilor într-un moment în care umanitatea se apropie rapid de ceea ce Ray Kurzweil, unul dintre cei mai importanți experți în domeniul inteligenței artificiale, numeşte “singularitatea”, un punct teoretizat din viitorul nu foarte îndepărtat, în care mașinile vor deveni superioare în orice fel umanoizilor, cu alte cuvinte apariția inteligenței artificiale. 

Ray Kurzweil, părintele inteligenței artificiale: „Singularitatea va apărea în mai puţin de 30 de ani”

Singularitatea este momentul în care oamenii vor crea roboţi superiori umanoizilor. Ray Kurzweil, șeful ingineriei de la Google, spune că singularitatea va fi în 2045.

Louis Rosenberg, specialist în Inteligenţa Artificială, susține, însă, că, de fapt, suntem mai aproape de acest moment, probabil în 2030. 

Kurzweil este de părere că roboții „vor ajunge la inteligența umană până în 2029 și că viața pe care o ştim se va încheia în 2045”. Există riscul ca tehnologia să depășească umanitatea și să facă societatea umană irelevantă, în cel mai bun caz, și dispărută în cel mai rău caz.

Inteligența artificială are deja impact asupra umanității. Un avertisment recent din partea Institutului de Cercetare a Politicii Publice (IPPR) a declarat că mii de locuri de muncă sunt pierdute din cauza roboților, iar cei cu salariile cele mai mici sunt cei mai afectaţi.

Deoarece este mai scump să angajezi oameni pentru muncă din cauza intervenției guvernamentale, cum ar fi majorarea salariilor minime și reglementările de supraveghere, multe companii apelează la robotică pentru a economisi bani.

 

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (04/10/2022)

Notificare - detineri < 5%

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (04/10/2022)

Rascumparare actiuni proprii perioada 26-30.09.2022

PROMATERIS S.A. (PPL) (04/10/2022)

Erata notificare prag detineri <75%

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022