Update articol:

Facebook îşi va lansa propria criptomonedă în această lună

facebook sigla logo

Facebook își va anunța propria monedă în cursul acestei luni și va permite angajaților care lucrează la proiect să-și ia salariul sub forma noii monede, potrivit  The Information, citată de CNBC.

Cu aproximativ un an în urmă, compania l-a desemnat pe  fostul executiv de la PayPal David Marcus să înceapă explorarea oportunităților de blockchain, suportul tehnologic pentru criptomonede. De atunci, mai multe publicaţii  au anunţat că Facebook intenţionează să creeze propria monedă digitală, pe care utilizatorii vor putea să o stocheze, să o tranzacționeze și să facă schimb valutar obișnuit, în parte prin intermediul aplicațiilor Facebook, inclusiv Messenger și WhatsApp.

Facebook are în vedere şi implementarea de mașini fizice asemănătoare cu ATM, de unde utilizatorii pot cumpăra moneda.

Construind o modalitate ușoară pentru ca mai mult de 2 miliarde de utilizatori  Facebook să plătească pentru lucruri și să facă schimb de bani între țări ar putea ajuta compania să se diversifice dincolo de piaţa de publicitate, care astăzi reprezintă aproape toate veniturile sale.

Modelul de publicitate  al Facebook s-a confruntat cu critici din partea avocaților, parlamentarilor și presei pentru căile prin care colectează și utilizează informații detaliate despre utilizatori.

Mark Zuckerberg, CEO Facebook,  a subliniat plățile ca un domeniu important pentru companie, la conferința sa pentru dezvoltatori, la începutul acestui an. Cu toate acestea, șeful de operațiuni Sheryl Sandberg și CFO Facebook -David Wehner – au fost “sceptici în privința acestei inițiative interne”, conform The Information.

Facebook solicită organizațiilor terțe să contribuie la gestionarea criptomonedelor, acționând ca “noduri”, care conțin puterea de calcul necesară pentru validarea tranzacțiilor prin rezolvarea unor ecuații matematice complicate. S-a discutat despre plata până la 10 milioane USD pentru privilegiul de a acționa ca un nod în rețeaua de plată pentru criptarea banilor Facebook.

Facebook speră să lanseze rețeaua cu 100 de noduri, generând un comision de licențiere în valoare de 1 miliard USD. 

Facebook vrea să creeze o fundație independentă, care va ajuta la guvernarea monedei digitale și va contribui la capital. Purtătorul de cuvânt al Facebook a refuzat să comenteze.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014