Biroul Federal de Investigații (FBI) și Agenția americană pentru Cybersecurity și Infrastructură (CISA) au emis astăzi un anunț prin care avertizează pe cercetătorii americani care lucrează la elaborarea unui vaccin şi tratamente pentru noul coronavirus că Republica Populară Chineză încearcă să pirateze rezultatele cercetării lor.
“Sănătatea, industria farmaceutică şi cercetarea care lucrează pentru a găsi răspunsurile la COVID -19 trebuie să fie conştiente de faptul că sunt primele ţinte ale acestei activităţi şi să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja sistemele”, au avertizat organismele citate.
“Eforturile Chinei de a viza aceste sectoare reprezintă o ameninţare gravă pentru răspunsul ţării noastre la COVID -19″, se arată într-un comunicat difuzat de FBI şi Agenţia americană pentru securitate cibernetică.
FBI precizează în special că ”anchetează” cu privire la ”actori cibernetici şi informatori non-tradiţionali afiliaţi Republicii Populare Chineze”, suspectaţi că intenţionează să sustragă elemente protejate de proprietatea intelectuală. Acești actori au fost observați încercând să identifice și să obțină în mod ilicit valoroase proprietăți intelectuale (IP) și date despre sănătatea publică referitoare la vaccinuri, tratamente și testări referitoare la COVID-19. Furtul potențial al acestor informații pune în pericol furnizarea de opțiuni de tratament sigure şi eficiente, conform FBI.
În mod clar, sunt vizaţi hackeri, dar şi cercetători şi studenţi care, potrivit administraţiei lui Donald Trump, sunt activaţi pentru a fura informaţii de la instituţii academice şi laboratoare publice unde aceştia lucrează.
Conform FBI, acest anunț este destinat să crească gradul de conștientizare pentru instituțiile de cercetare și pentru publicul american și să ofere resurse și îndrumări pentru cei care pot fi vizați. FBI solicită organizațiilor care observă activităţi suspecte să contacteze biroul local FBI. CISA solicită ca toate organizațiile care lucrează la răspunsul COVID-19 să se asocieze cu agenția pentru a ajuta la protejarea acestor eforturi.
Detalii tehnice suplimentare privind amenințările vor fi lansate în următoarele zile, susţine FBI.
CISA și Agenția Națională de Securitate Cibernetică a Regatului Unit au lansat o alertă similară la începutul acestei luni avertizând că actori rău intenționaţi vizează organizațiile care lucrează la răspunsul COVID-19 folosind o tactică de pulverizare a parolelor.
Administraţia Trump acuză China că a întârziat să alerteze lumea asupra epidemiei şi că i-a disimulat amploarea. Şi, prin urmare, este ”responsabilă” de răspândirea sa la nivel mondial, de moartea a sute de mii de oameni şi de actuala criză economică fără precedent. Mai rău, preşedintele american şi secretarul său de stat, Mike Pompeo, suspectează de acum Beijing-ul că ar fi ascuns un accident produs la laboratorul din Wuhan, care ar fi fost la originea pandemiei.