Update articol:

Fed crește dobânda cu jumătate de punct procentual – cea mai mare creștere din două decenii – pentru a lupta împotriva inflației

jerome powell

Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat miercuri rata dobânzii de referință cu jumătate de punct procentual, acesta fiind cel mai agresiv pas de până acum în lupta împotriva inflației, scrie CNBC.

„Inflația este mult prea mare și înțelegem dificultățile pe care le provoacă, acționăm rapid pentru a o reduce”, a spus președintele Fed, Jerome Powell, în timpul unei conferințe de presă pe care a început-o spunând că vrea „să se adreseze direct poporului american.” El a subliniat povara inflației asupra persoanelor cu venituri mai mici, spunând: „Ne angajăm ferm să restabilim stabilitatea prețurilor”.

Acest lucru va însemna probabil, conform comentariilor președintelui, mai multe creșteri ale ratei de câte 50 de puncte de bază, dar nimic mai agresiv decât atât.

Odată cu creșterea ratelor dobânzilor, banca centrală a indicat că va începe să reducă deținerile de active din bilanțul său de 9 trilioane de dolari. Fed a cumpărat obligațiuni pentru a menține ratele dobânzilor scăzute și pentru ca banii să curgă în economie, dar creșterea prețurilor a necesitat o regândire dramatică a politicii monetare.

Acțiunile au crescut în urma anunțului Fed.

Piețele se așteaptă acum ca banca centrală să continue creșterea agresivă a dobânzilor în lunile următoare. Powell a spus doar că mișcările de 50 de puncte de bază „ar trebui să fie pe masă la următoarele două întâlniri”, dar a părut să ignore probabilitatea ca Fed să devină mai agresivă.

„Șaptezeci și cinci de puncte de bază nu este un lucru pe care comitetul îl ia în considerare în mod activ”, a spus Powell.

„Economia americană este foarte puternică și bine poziționată pentru a face față unei politici monetare mai stricte”, a spus el, adăugând că prevede o aterizare „ușoară sau moale” pentru economie, în ciuda înăspririi.

Planul prezentat miercuri va duce la reducerea bilanțului în etape, deoarece Fed va permite ca un nivel plafonat al veniturilor din obligațiunile care ajung la scadență să se reducă în fiecare lună, în timp ce reinvestește restul.

Declarația Fed a abordat și focarul de Covid din China și încercările guvernului de a aborda situația. „În plus, blocajele legate de COVID din China ar putea exacerba întreruperile lanțului de aprovizionare. Comitetul este foarte atent la riscurile de inflație”, se arată în comunicatul Fed.

BVB | Știri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (19/05/2022)

Conferinta telefonica investitori si analisti 19 Mai 2022

ROPHARMA SA (RPH) (19/05/2022)

Raport anual 2021 - format ESEF

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (19/05/2022)

Adjudecare licitatie de catre filiala SIF Banat-Crisana

AAGES S.A. (AAG) (19/05/2022)

Hotarari CA din 19.05.2022

ROMCARBON SA (ROCE) (19/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014