Update articol:

Federația Europeană a Jurnaliștilor cere implicarea autorităților române în conflictul de la TVR

Președintele Federației Europene a Jurnaliștilor, Mogens Blicher Bjerregård, a trimis, pe 12 martie 2019, o scrisoare Președintelui României, președinților Camerei Deputaților și Senatului, precum și președinților Comisiilor de Cultură și Media din Parlamentul României, în care cere intervenția autorităților române în conflictul declanșat în Societatea Română de Televiziune.

Mogens Blicher Bjerregård spune: ” Vă scriu în numele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (EFJ), cea mai mare organizaţie a jurnaliştilor, reprezentând aproximativ 320.000 de jurnalişti din 44 de ţări, în legătură cu problemele recente din Societatea Română de Televiziune, dintre Mediasind TVR şi Serviciul Public de Televiziune TVR. Suntem foarte îngrijoraţi de atitudinea aparent neprofesionistă a conducerii SRTV şi a Directorului General Doina Gradea, care refuză să colaboreze cu reprezentanţii noştri afiliaţi din România.

Dorim să vă reamintim, cu respect, că, în conformitate cu standardele UE și OIM, toate sindicatele si toti angajatorii, care sunt constituiti conform legii, trebuie respectaţi ca parteneri sociali.

Am fost informați că doamna Grădea ignoră Contractul Colectiv de Muncă din Televiziunea Națională, pe care l-a semnat și care prevede la art. 166 următoarele:
1) Angajatorul se obligă să adopte o poziție neutră și imparțială în relația cu toți salariații societății și cu toate sindicatele din unitate, cooperînd permanent cu aceștia.
2) În relația cu salariații, angajatorul recunoaște dreptul acestora de a fi reprezentați de sindicatul ai cărui membri sunt angajații respectivi.
3) Este interzisă angajatorului orice formă de ingerință în existența și activitatea unui sindicat costituit legal, că și tratamentul favorizant sau discriminatoriu față de un sindicat sau față de un salariat, că urmare a apartenenței sau nonapartenentei sale la un anumit grup sindical.

Potrivit celui mai recent Monitor al pluralismului mass-media (2017) în România, realizat de Centrul pentru pluralismul și libertatea presei, «serviciul public de media (PSM) din România este într-o stare proastă. Are cel mai ridicat indicator de risc, cel referitor la independența politică (92%), dintre toți indicatorii ediției din acest an din România.
2017 a fost un an destul de turbulent pentru serviciul public de media PSM, iar 2018 va înregistra noi schimbări și provocări. Majoritatea preocupărilor au vizat câteva decizii și inițiative legislative care reglementează finanțarea serviciului public de media, numirea și demiterea conducerii sale. Așa cum s-a arătat (OpenPolitics 21 martie 2016), prevederile actuale permit demiterea arbitrară a directorilor și Consiliilor de Administrație ale Televiziunii Publice și Radioului Public. Demiterea este bazată numai pe respingerea raportului anual, pentru care nu sunt stabilite criterii și care nu necesită justificare. Această situație a condus la schimbări frecvente ale managementului serviciului public de media, mandatul mediu al directorilor TVR fiind de jumătate din durata legală, ceea ce a împiedicat un management strategic, orientat spre performanță. Acest lucru s-a reflectat atît în problemele financiare ale TVR, cît și într-un nivel editorial slăbit și o audiență limitată».

Reamintim că Sindicatul Jurnaliștilor din România MediaSind este membru fondator al Federației Cultură și Mass Media FAIR-MediaSind, singură organizație sindicală reprezentativă pentru domeniul cultură și mass media conform Legii nr 62/2011 și sentinței Tribunalului București. O Federație autorizată să negocieze și să semenze acorduri colective de muncă în toate instituțiile din domeniu, inclusiv în Societatea Română de Televiziune SRTV.

Partenerii noștri afiliați din România au semnalat faptul că drepturile angajaților din SRTV nu sunt respectate, condițiile de muncă sunt inacceptabile (de exemplu: timp de cîteva luni angajații au fost obligați să muncească la temperaturi de 2-3 grade), iar solicitările referitoare la situația cheltuielilor din fonduri publice au rămas fără răspuns.

Referitor la Raportul Comisiei de Etică și Arbitraj din SRTV, mai multe asociații profesionale de presă au cerut parlamentului demiterea Președintelui-Director General Doina Gradea. Această poziție este sprijinită de MediaSind.

Am aprecia, Domnule Președinte, dacă ați acordă atenție problemelor din SRTV, într-un mod transparent, implicând toate părțile interesate, inclusiv Sindicatul Jurnaliștilor din România MediaSind și filiala să din SRTV, MediaSind TVR”.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)