Update articol:
PL-x 356/2020 - Proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 - Codul Silvic

Federaţia Silva: Unele din amendamentele propuse de noi au fost răstălmăcite în spațiul public fiind catalogate ca ”tentacule ale mafiei pădurilor”

Susţinem eliminarea prevederii actuale prin care un operator economic nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie.

Sindicaliştii din silvicultură, respectiv Federația Silva, au înaintat recent  un set de propuneri pentru modificarea Codului Silvic, prin care administratorii de păduri, dar și firmele de exploatare și prelucrare, să poată depăși această perioadă de criză economică, a anunţat Silviu Geană, președintele Federaţiei Sindicaliştilor din Silvicultură – Silva, adăugând că, din păcate, unele din amendamentele propuse de Federația Silva au fost răstălmăcite în spațiul public fiind catalogate ca ”tentacule ale mafiei pădurilor”.

Silviu Geană, președintele Federaţiei Sindicaliştilor din Silvicultură – Silva – a scris pe Facebook: “Astăzi (n.r. luni) am participat la dezbaterea on-line asupra PL-x 356/2020 – Proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic, în cadrul Comisiei pentru agricultură, silvicultură industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.

Urmare opiniilor divergente exprimate cu privire la unele amendamente, s-a convenit ca discutiile tehnice să fie purtate la nivelul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, într-o întâlnire prezidată de domnul secretar de stat pentru păduri Gelu Puiu ce va avea loc joi, 2 iulie.

Între amendamentele propuse de Federația Silva, care au isterizat în ultimele zile ceva distinși domni, amintim pe cel considerat mai «toxic»:
– eliminarea articolului (art. 60. alin. (5) litera f) Codul Silvic , care prevede că «un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie».

DA, susținem acest amendament din respect pentru interesul național și pentru un sector greu încercat în aceste vremuri, DA, susținem acest amendament pentru protejarea celor peste 150.000 de locuri de muncă și DA susținem acest amendament pentru că în contextul doborâturilor masive produse în anii 2018 – 2020 în zona Europei Centrale și de Vest suprapuse peste fenomenul uscării accentuate a pădurilor, a rezultat un excedent de masă lemnoasă pe piața europeană estimat la cel puțin 150-200 milioane mc!

După cum vedem cu toții, aplicarea acestei restricții pune în prezent în mare dificultate valorificarea masei lemnoase provenită din pădurile României, în condițiile în care tot mai multe firme aduc lemn de slabă calitate și infestat din Europa.

Adică pe românește, lemnul nostru putrezește în pădure sau zace cu lunile prin depozite și se degradează, în timp ce aducem în țară toate gunoaiele din pădurile europene, cu dăunători cu tot, ca bonus!

Prin eliminarea acestui prag arbitrar introdus, considerăm că va crește interesul tuturor procesatorilor din România, pentru achiziția de material lemnos autohton.

În situația în care această barieră nu va fi eliminată, întregul sector silvic va intra într-un blocaj fără precedent, care va afecta deopotrivă statul român, proprietarii de păduri, administratorii de păduri, firmele de exploatare, firmele de transport și firmele de prelucrare.

În timp ce toate statele europene afectate au în prezent ca principală preocupare să-și vândă lemnul, noi vrem doar să punem pădurile la ”conservat” și să cumpărăm lemn de la ei!”

 

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (02/06/2023)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 22 mai - 31 mai 2023

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare