Update articol:

Federația Sindicatelor din Serviciile Publice trage un semnal de alarmă privind distrugerea iminentă a termoficării din România

pixabay.com pixabay.com

Vom picheta toate instituțiile care au responsabilitatea de a contribui la salvarea sistemelor de termoficare din toată țara.

Ioana Stoica, președinte Federația Sindicatelor din Serviciile Publice, a transmis o scrisoare deschisă guvernanţilor, pşrin care doreşte să tragă un semnal de alarmă privind distrugerea iminentă a termoficării din România, de care sunt legați milioane de cetățeni, a sistemului centralizat de încălzire al Municipiului București, sistem de care depind circa 1,4 milioane de bucureșteni. 

Aceasta spune:

“Domnule Președinte al României, domnule prim-ministru, domnule ministru, doamnelor și domnilor deputați, domnilor președinți de partide, mă numesc Ioana Stoica și sunt președintele Federației Sindicatelor din Serviciile Publice. Reprezint interesele legitime a peste 12 mii de salariați și ale membrilor lor de familie.
 
Nu am făcut și nu fac politică. Nu dețin și nu am deținut funcții politice sau de conducere. Singura mea politică, indiferent de partidul care, vremelnic, s-a aflat ori se află la putere, singura mea politică este aceea a de a reprezenta interesele legitime ale membrilor de sindicat !
 
Doamnelor și domnilor, revin cu această scrisoare deschisă, pe care v-am adresat-o pe data de 11 septembrie anul acesta, ca un strigăt de disperare, ca un semnal de alarmă în al doisprezecelea ceas, un semnal de alarmă privind distrugerea iminentă a termoficării din România, de care sunt legați milioane de cetățeni, a sistemului centralizat de încălzire al Municipiului București, sistem de care depind circa 1,4 milioane de bucureșteni. 

Îmi permit să vă atrag atenția asupra faptului că sistemele de termoficare  deservesc nu doar marile cartiere de locuințe, ci și creșele, grădinițele, școlile, căminele de bătrâni și cele studențești și spitalele din această țară și din Capitală.
 
REVIN PENTRU CĂ NU AM PRIMIT REACȚII LA PRIMUL MEU DEMERS DECÂT DIN PARTEA PSD și din partea PMP, iar COLAPSUL TERMOFICĂRII ESTE IMINENT !
 
Oare,  Președintele României, primul ministru, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, celelalte partide politice, ceilalți factori de răspundere care ar trebui să concure la rezolvarea problemei termoficării, toți aceștia nu sunt, oare, interesați de soarta a milioane de români ?! 
Ne întrebăm noi, sindicaliștii, se întreabă și alegătorii la care veți apela din nou anul viitor …
 
Așa cum mi-am permis să vă atrag atenția în precedentul meu demers către domniile voastre, una dintre cauzele acestui colaps iminent al sistemului centralizat de încălzire din țară și din București rezidă în absența unui cadru legiativ care să reglementeze în mod adecvat, corespunzător cu relațiile și realitățile sociale ale prezentului, serviciul public de alimentare cu energie termică.

Proiectul de Lege pentru modificarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică 325/2006 (Pl-x 567/2008) se află de circa 11 ani în lucru la Camera Deputaților. Depus pe 1 martie 2008, acest proiect de modificare legislativă nu a ajuns, nici până în ziua de astăzi, să fie publicat în Monitorul Oficial.
 
În cei 13 ani care s-au scurs de la adoptarea Legii 325/2006, multe s-au schimbat. România s-a integrat în Uniunea Europeană. Numai că Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nu a fost pusă în concordanță cu directivele și recomandările europene, nici până astăzi. Este doar unul dintre exemplele cele mai grăitoare, care demonstrează, dincolo de orice îndoială, că Legea 325/2006 nu mai corespunde noilor realități ale domeniului pe care îl reglementează.
 
Cerem modificări legislative de tipul scăderii TVA la energia termică de la 19% la 5%, așa cum s-au procedat în cazul altor servicii publice, instituirea zonelor unitare de încălzire și a principiului “un imobil, un sistem de încălzire”.
 
Atâta timp cât și termoficarea este un serviciu public esențial pentru populație, ca și apa sau canalizarea, nu înțelegem de ce agentul termic pe care îl livrăm către populație nu se bucură de aceeași cotă de TVA redusă.
 
Fără statuarea zonelor unitare de încălzire și a principiului “un imobil, un sistem de încălzire”, reglementări care funcționează în țările de largă respirație democratică, sistemele de termoficare se vor prăbuși.
 
În acești ani, în lipsa unei reglementări corespunzătoare, sistemele de termoficare din multe orașe mari ale României s-au desființat. Puține sisteme centralizate de încălzire au supraviețuit, până acum, datorită abnegației membrilor noștri de sindicat, care au muncit în condiții grele, cu salarii mici și le-au menținut în funcțiune adesea pe cheltuiala proprie, așa cum s-a întâmplat și în cazul celui din București.
 
Doamnelor și domnilor deputați, astăzi, dumneavoastră vă aflați la momentul adevărului! Este un moment de răscruce și asupra domniilor voastre planează imensa responsabilitate de a da un răspuns răspicat unor întrebări de o importanță vitală pentru cel puțin 1,4 milioane de cetățeni:
 
1. Doriți că Bucureștiul să aibă, în continuare, un sistem de termoficare, singurul care poate asigura căldură și apă caldă, în regim de continuitate, cu respectarea normelor privind protecția mediului ?!
 
2. Doriți ca 1,4 milioane de alegători să beneficieze, în continuare, de apă caldă și căldură la tarife accesibile ?!
 
3. Credeți că este important ca cetățenii care locuiesc în cele 560 de mii de apartamente legate la rețeaua de termoficare a Bucureștiului să se poată încălzi în siguranță, fără ca asupra fiecăruia dintre ei să spânzure, că o adevărată Sabie al lui Damocles, spectrul unor explozii îngrozitoare, cu pierderi de vieți omenești și imense pagube materiale ?!
 
Doamnelor și domnilor deputați, trăim, astăzi, ultimul moment în care acest serviciu public esențial, de care depinde nu doar confortul ci și sănătatea a milioane de cetățeni și alegători, mai poate fi salvat!
 
DOMNIILOR VOASTRE VĂ REVINE, AȘA CUM VĂ SPUNEAM ȘI ÎN PRECEDENTA MEA SCRISOARE, COVÂRȘITOAREA RESPONSABILITATE DE A DA SERVICIULUI PUBLIC DE ALIMENTARE CU ENERGIE TERMICĂ O REGLEMENTARE CARE SĂ ÎL SALVEZE DE LA COLAPS !
 
Doamnelor și domnilor deputați, Federația Sindicatelor din Serviciile Publice nu a făcut și nu face nici un fel de partizanat politic. Singura noastră politică este aceea de a apăra drepturile și interesele legitime ale membrilor noștri de sindicat și ale familiilor care depind de ei, precum și dreptul a milioane de români de a beneficia de un serviciu public de alimentare cu energie termică.
 
Ne vom menține echidistanța față de toate forțele politice. Însă, în împrejurări grele și excepționale cum este cea de față, Federația Sindicatelor din Serviciile Publice își rezervă dreptul de a recurge la măsuri excepționale! 
 
Astfel, în cazul în care repetatele noastre demersuri pe lângă toți factorii de decizie de la Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării, Guvernul și Președintele României și, acum, până la Camera Deputaților, vor rămâne fără ecou, vom recurge la acțiuni de protest!
 
Vom picheta toate instituțiile care au responsabilitatea de a contribui la salvarea sistemelor de termoficare din toată țara. Vom informa membrii noștri de sindicat și opinia publică, prin intermediul presei, atât cu privire la demersurile efectuate de noi, cât și cu privire la reacția factorilor de decizie sau la lipsa acesteia.
 
Prin acest nou demers, vă invităm pe toți cei interesați de soarta a milioane de români, de la Președintele României și primul ministru, până la ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, președintele ANRE, președinții de comisii și șefii de grupuri parlamentare la o dezbatere deschisă în fața membrilor de sindicat ai Federației Sindicatelor din Serviciile Publice, în fața presei și a opiniei publice românești cu privire la viitorul termoficării.
 
Vă invităm să vă faceți cunoscute și să vă asumați pozițiile față de acest subiect de o importanță vitală pentru milioane de români și să vă asumați, de asemenea, măsurile concrete ce se impun pentru supraviețuirea sistemelor de termoficare sau refuzul acestor măsuri.
 
Vă asigurăm că vom face cunoscute membrilor noștri de sindicat din toată țara și opiniei publice pozițiile domniilor voastre sau lipsa de interes pentru acest subiect, sprijinul pe care vi-l veți asuma față de termoficare ori, dimpotrivă, lipsa de sprijin”.
 

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/10/2020)

Inregistrari majorare capital si schimbare administrator - Equatorial Gaming

TERAPLAST SA (TRP) (26/10/2020)

Convocare AGAO 27.11.2020

COMPA S. A. (CMP) (26/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19-23.10.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017