Update articol:
PARTENERIAT MEDIA/ COMUNICAT

FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică

Future Energy Leaders (FEL) România, platforma de tineret a Consiliului Mondial al Energiei (WEC) si al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), organizează cea de a II-a ediție a conferinței „FEL Energy Summit: The Future of Energy in a Changing World ” în ziua Mondială a Mediului pe 5 iunie 2025, orele 16.00-22.00, ONE Tower, sala Scenario.

FEL Energy Summit 2025: The Future of Energy in a Changing World a reunit tineri profesioniști, experți din domeniul energetic, reprezentanți ai autorităților publice, ai mediului academic și ai organizațiilor de profil, într-un dialog amplu despre tranziția energetică și siguranța sistemului energetic.

Evenimentul, aflat la a doua ediție, și-a propus să aducă în prim-plan contribuția noii generații de lideri la soluționarea unora dintre cele mai presante provocări ale sectorului, aflat la confluența dintre nevoia de decarbonizare, tensiuni geopolitice și imperativul unui sistem stabil, adaptabil și accesibil.

Evenimentul a facilitat identificarea de soluții concrete printr-un dialog deschis pentru provocările actuale ale tranziției energetice, prin colaborare între decidenți, experți și noua generație de lideri din energie. Totodată, summit-ul a consolidat o rețea de dialog intergenerațional și a evidențiat importanța formării continue și a implicării active a tinerilor în conturarea soluțiilor tehnice, legislative, economice, strategice a politicilor energetice naționale și internaționale.

Cuvântul de deschidere a fost adresat de către dl Ion LUNGU,  Președinte CNR-CME si Olivian SAVIN, Director Executiv FEL Romania. FEL Energy Summit 2025 a fost structurat pe 2 paneluri de discuții și dezbateri, moderate de membrii comunității FEL. Evenimentul a fost moderat de Iuliana ILISESCU, Manager Departament de Programe si Evenimente, care a evidențiat si concluziile.

În cadrul Panelului 1 – „Viitorul Energiei în 2030 şi 2050: misiune imposibilă sau mai aproape ca niciodată?”, discuțiile s-au concentrat pe rolul esențial al mixtului energetic și pe complementaritatea diferitelor tehnologii de producere a energiei. Panelul a subliniat importanța formării și pregătirii experților în energie, atât la nivel global, cât și național, pentru a răspunde dinamicii accelerate a tranziției energetice și pentru a asigura sustenabilitatea sistemului energetic în orizonturile de timp 2030 și 2050. Moderatorul panelului a fost Eduard LUNCAN, membru FEL, iar speakerii au fost:

  • Valentina FOCȘĂNEANU – Market Design & Operational Excellence
    Manager, ENGIE Romania
  • Dragoș ROIBU – Director General NuclearElectrica Serv
  • Irene MIHAI – Policy Officer, RPIA
  • Diana ROBESCU – Decan al Facultății de Energetică, UNSTPB
  • Michelle ARELLANO, Senior Manager of Member Services, World Energy Council 

În cadrul Panelului 2 – „Rezilienţa energetică: Securitate și adaptabilitate într-o lume în schimbare”, participanții au analizat provocările legate de siguranța și funcționarea sistemului energetic într-un context internațional marcat de instabilitate geopolitică, creșterea cererii de energie și accelerarea transformărilor tehnologice. Discuțiile au evidențiat nevoia unui sistem rezilient și adaptabil, capabil să facă față atât amenințărilor interne cat si externe si de diferite naturi. Panelul a fost moderat de Pavel STAN, manager departament comunitate FEL Romania, iar speakerii au fost:

  • Adrian DUGULAN – General Manager PPC Renewables Romania
  • Alina ARSANI – Head of Energy Systems, Energy Policy Group
  • Cătălina NEDELCU – Energy MBA Coordinator, ASE
  • Alexandru MANDA, membru FEL Romania
  • João Graça GOMES – Board Member of Global FEL, FEL Portugal

„FEL Energy Summit 2025 a confirmat încă o dată că tinerii sunt pregătiți să contribuie direct la soluțiile energetice ale viitorului. Prin implicare, colaborare și inovație, generația noastră poate modela un sistem energetic sigur, echitabil și sustenabil. Acest lucru se poate realiza doar printr-o înțelegere profundă a sistemului energetic național si cel european, a resurselor de care dispunem, a modului în care acestea sunt utilizate și a necesității construirii unui mixt energetic interconectat”, a declarat Olivian Savin, Director Executiv FEL România.

La rândul său, dl Ion LUNGU, președinte CNR-CME a menționat: „Trilema energetică – securitate, sustenabilitate și accesibilitate – rămâne un reper esențial în definirea politicilor energetice ale viitorului. În contextul actual, marcat de multiple transformări și incertitudini, este esențial să ne concentrăm pe o tranziție justă, care să asigure nu doar decarbonizarea și modernizarea sistemului energetic, ci și accesul echitabil  la energie pentru toți participanții la piață. Doar prin echilibrarea acestor trei dimensiuni putem construi un sistem energetic robust, flexibil și pregătit pentru provocările deceniilor următoare.”

*** 

Despre Future Energy Leaders România

FEL România este o rețea de tineri profesioniști ce dezbat idei și dezvoltă proiecte. Printre obiectivele programului se numără profesionalizare tinerilor din energie și dezvoltarea competențelor necesare celei de-a 4-a revoluții industriale, creșterea gradului de angajabilitate și prezența mai mare a tinerilor în poziții de decizie. FEL România își propune de asemenea să fie o platformă de comunicare și cooperare între noua generație și actuala elită din domeniul energiei, cooperare pe care o considerăm vitală pentru o bună dezvoltare a sectorului energetic și modul în care acesta interacționează cu alte domenii.

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (17/06/2025)

Opinie CA privind oferta publica de preluare voluntara WINE

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (17/06/2025)

Reducere capital social - Certificat de Inregistrare a Instrumentelor Financiare

CONPET SA (COTE) (17/06/2025)

Stadiu derulare procedura de selectie conform OUG nr.109/2011

ROPHARMA SA (RPH) (17/06/2025)

Convocare AGAE 21.07.2025