Update articol:

Finalizarea Nord Stream 2: Interesele comerciale se pot dovedi a fi mai puternice decât interesele politice

Viitorul unui gazoduct aproape finalizat, respectiv Nord Stream 2, care promite să consolideze controlul Rusiei asupra aprovizionării cu energie a Europei, a fost pus la îndoială în urma otrăvirii liderului opoziției Alexey Navalny, potrivit presei internaționale. 

Recent, guvernul german nu a exclus consecințe pentru conducta Nord Stream 2, în timp ce face presiuni asupra Kremlinului pentru informații despre otrăvire, dar analiștii spun că o astfel de măsură s-ar confrunta cu multiple provocări juridice și ar amenința cea mai ieftină aprovizionare cu gaze a Europei. Alexey Navalny este tratat într-un spital din Berlin după ce a fost dus acolo din orașul siberian Omsk.

Rusia a fost, anul trecut, cel mai mare furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene, reprezentând 38% din importuri, potrivit Comisiei Europene.   Restricționarea ofertei ar crește prețurile pentru consumatori în întreaga Uniune Europeană, spun experții.

Oficiali austrieci: Otrăvirea politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi nu pune în pericol viitorul gazoductului Nord Stream 2

 

Analiștii spun că Uniunea Europeană a mai fost într-o situație similară. UE a promis să reducă dependența de gazul rusesc, după ce Moscova a anexat o parte din Ucraina în 2014, dar importurile au crescut între 2016 și 2018, înainte de a scădea ușor anul trecut. Germania importă în continuare mai mult de jumătate din gazul său natural din Rusia, care este, de asemenea, principalul furnizor de țiței și cărbune pentru Uniunea Europeană.

Rusia are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume și este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, susțin analiștii. 

Scopul principal al Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, este de a reduce dependența de rutele de tranzit prin Ucraina, care au fost din ce în ce mai dificil de negociat din cauza conflictului armat din această țară.

Noua conductă baltică va avea capacitatea de a satisface aproximativ o treime din viitoarele cerințe ale Uniunii Europene privind importul de gaze, potrivit site-ului Nord Stream 2. Gigantul rus al gazelor, controlat de stat, Gazprom, este unicul acționar al proiectului.

În timp ce Europa are alte câteva surse de aprovizionare cu gaze, inclusiv gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite, „Rusia are o ofertă de gaze foarte mare și foarte competitivă, motiv pentru care oamenii cumpără de aici”, a declarat James Henderson, directorul programului de cercetare a gazelor naturale la Oxford Institute for Energy Studies.

Europa ar putea decide să nu mai cumpere gaz din Rusia, așa cum încearcă Polonia și Lituania, dar prețurile ar crește, a adăugat Henderson.

Nord Stream 2, care va fi lansat anul viitor, conform planificării, ar putea reduce costul gazelor din Europa cu aproximativ 25%, comparativ cu un scenariu în care proiectul este abandonat, potrivit unei estimări a Wood Mackenzie.

“Aceasta ar fi o veste bună pentru consumatorii europeni de gaze, evident, dar mai puțin binevenită pentru companiile care doresc să exporte LNG din SUA”, a declarat vicepreședintele Wood Mackenzie Americas, Ed Crooks.
 

Există multe interese comerciale în joc. Statele Unite au impus deja sancțiuni entităților implicate în Nord Stream 2, despre care spun că este în detrimentul securității energetice a Uniunii Europene. SUA sunt îngrijorate de faptul că gazoductul va consolida poziția dominantă a Rusiei pe piața europeană a gazelor, oferindu-i o influență nejustificată în regiune și eliminând exportatorii americani de LNG.

Ucraina este, de asemenea, un aliat cheie al SUA și colectează taxele de tranzit al gazelor din Rusia, ceea ce a dus la temeri că gazoductul ar putea destabiliza țara și ar submina dezvoltarea pieței gazelor din Europa Centrală și de Est.

Un proiect de lege introdus în Congresul SUA în iunie vizează extinderea sancțiunilor asupra companiilor implicate în proiect, care este finzalizat aproximativ 90%. 

Germania, care în mod repetat s-a opus poziției SUA, ar putea amenința cu sancțiuni asupra companiilor implicate în Nord Stream 2 ca monedă de schimb în ancheta Navalny, a spus Henderson, dar acest lucru ar avea consecințe negative pentru multe întreprinderi europene. Printre acestea se numără două mari firme germane, compania de utilități Uniper și grupul energetic Wintershall DEA, care au finanțat conducta.  Alți creditori includ compania franceză de utilități Engie, firma austriacă OMV (OMVJF) și Royal Dutch Shell (RDSA).

Potrivit Asociației Germane de Afaceri din Est, companiile europene au investit deja 5 miliarde de euro (5,9 miliarde de dolari) în proiect și ar putea apărea cereri substanțiale de despăgubire dacă ar exista încercări de a împiedica finalizarea Nord Stream 2.

“Interesele comerciale se pot dovedi a fi mai puternice decât interesele politice pe acest front special”, a declarat Carole Nakhle, CEO al companiei de consultanță energetică londoneză Crystol Energy.

De asemenea, ar fi dificil din punct de vedere politic să se sancționeze conducta, dat fiind că susținătorii săi au investit alături de Gazprom într-un proiect anterior de conducte, Nord Stream, care este condus de fostul cancelar german Gerhard Schröder.

Rusia ar fi afectată dacă Europa și-ar schimba ceva în comerțul cu energie. Uniunea Europeană este cea mai importantă piață a sa, iar Gazprom a acționat pentru a păstra cota de piață prin oferirea de reduceri de preț și contracte mai flexibile pentru mulți dintre clienții săi, a adăugat Nakhle.

“Planurile de extindere a conductelor Gazprom, în special Nord Stream 2, depind de o astfel de asumare a competitivității, precum și de dorința strategică de acces mai direct la piețele centrale europene”, a afirmat ea.

“Cu toate acestea, alte conducte noi în Europa, flexibilitatea și costurile competitive ale LNG din SUA sunt susceptibile de a restricționa rolul pe termen mediu al gazelor rusești în UE”. Având în vedere diversitatea Uniunii Europene în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze, preocupările legate de securitatea energetică sunt “exagerate”, spune Nakhle.  Dar “ar fi o mișcare dramatică” anularea proiectului, a conchis ea. 

Financial Times: Otrăvirea lui Navalnîi poate fi motivul perfect pentru a reduce dependența UE de gazul rusesc

Finalizarea Nord Stream 2, considerat de critici un proiect politic care va consolida dependența energetică a Europei de Rusia, pare să fi intrat în impas, potrivit Financial Times, după otrăvirea activistului opoziției ruse Alexei Navalnîi, care a intensificat, solicitările guvernelor din Uniunea Europeană de a găsi o modalitate pentru a preveni finalizarea gazoductului.

Gazoductul Nord Stream 2 ar urma să dubleze capacitatea gazului rusesc pompat direct în Germania la 110 miliarde de metri cubi pe an. Proiectul, în care compania de stat Gazprom a investit jumătate din costul de 9,5 miliarde de euro este finanțat din împrumuturi de la Royal Dutch Shell, OMV din Austria, Engie din Franța și grupurile germane Uniper și Wintershall. Toți își văd acum amenințată investiția din cauza problemelor politice, după otrăvirea opozanului Alexei Navalnîi, se arată într-o analiză Financial Times, citată de timpul.md.

Problema devine din ce în ce mai dureroasă și potențial costisitoare pentru șase dintre cele mai mari companii de gaze din Europa, care au investit miliarde de euro în finanțarea investiției. 

Acum, otrăvirea lui Navalnîi i-a determinat pe politicienii germani să-i ceară cancelarului Angela Merkel, cel mai important susținător european al conductei, să pună capăt sprijinului său pentru proiect. În plus față de amenințarea cu sancțiuni, analiștii au pus sub semnul întrebării logica comercială a conductei, care va adăuga o capacitate suplimentară de aprovizionare pe piața europeană a gazului într-o perioadă cu prețuri istorice scăzute și o supraofertă semnificativă cauzată de criza gazului, de pandemie și de creșterea cantității de gaz natural lichefiat, producție a unor țări precum Statele Unite.

Gazprom se așteaptă ca vânzările de gaze către Europa și Turcia să scadă cu aproximativ 16% în acest an, până la aproximativ 165 de miliarde de metri cubi, având în vedere scăderea consumului și creșterea aprovizionării cu concurenții săi.

Previziunile arată însă că, în cel mult trei ani, creșterea cererii asiatice de gaze va elimina sursele excesive de gaz natural lichefiat, iar scăderea producției interne de gaze în Europa va crește nevoia de importuri.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, care este și membru în Consiliul de Administrație al Gazprom, a declarat recent că gazoductul va fi terminat și că va avea încă sens comercial. „Acesta este un proiect pe termen lung care se întinde pe câteva decenii. Desigur, proiectul este încă relevant”, consideră Novak.

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (28/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (28/09/2021)

Convocare AGAO 03.11.2021/ 12.11.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

TERAPLAST SA (TRP) (28/09/2021)

Vizibilitate crescuta a actiunilor TRP la nivel regional