Update articol:

Finanţele propun lansarea Programului Național pentru Sprijinul Marii Industrii – finanţare de 1 miliard de euro timp de şase ani pentru investiţii strategice în automatizare și utilizarea tehnologiilor ecologice

Marcel Boloș (Sursa foto Facebook)

Ministerul Finanţelor propune lansarea Programului Național pentru Sprijinul Marii Industrii.

Vezi aici proiectul: https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/transparenta/proiectOUG_PNSMI_31102024.pdf

Ministrul Marcel Boloş  a anunţat: “Am pus în dezbatere proiectul ce va sta la baza uneia dintre cele mai importante inițiative din ultimii 30 de ani pentru revitalizarea și modernizarea industriei prelucrătoare din România.

Concret, MF propune lansarea Programului Național pentru Sprijinul Marii Industrii, prin care 𝐯𝐨𝐦 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝟏 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝 𝐞𝐮𝐫𝐨 în următorii 6 ani 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧𝐢 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐠𝐢𝐜𝐞 care să promoveze inovarea în automatizare și utilizarea tehnologiilor ecologice.

Bugetul va fi acoperit din fondurile obținute în urma scoaterii la licitație prin platforma comună a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României.

Proiectul o componentă importantă a programului de țară „𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐞”, pe care l-am propus toamna aceasta.

Datele ne arată cât de vulnerabili putem fi atunci când depindem de importuri pentru produse esențiale. În primele opt luni ale anului 2024, am asistat la o scădere de 2% a producției industriale, reflectând o tendință descendentă care a început încă de dinainte de pandemie. Această dinamică negativă are implicații nu doar pentru stabilitatea economică, ci și pentru competitivitatea noastră internațională.
Tocmai de aceea, nu trebuie să mai amânăm momentul startului investițiilor în industrie.

Investițiile în acest sector generează lanțuri de aprovizionare și distribuție extinse, ce implică multiple segmente ale economiei. În plus, revitalizarea industriei prelucrătoare înseamnă mii de locuri de muncă pentru români, bine plătite și stabile.
Nu vorbim doar de locuri de muncă directe, ci și o întreagă rețea de joburi conexe, în transport, logistică, servicii și comerț. Fiecare fabrică sprijinită înseamnă un întreg lanț de activități care aduc bunăstare comunităților locale.

𝐂𝐞 𝐯𝐨𝐦 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚?
#Investițiile eligibile trebuie să urmărească 𝐝𝐞𝐜𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 și să asigure cel puțin unul dintre următoarele obiective:
✅Electrificarea proceselor de producție – trecerea la echipamente și instalații care utilizează electricitatea pentru a reduce emisiile.
✅Utilizarea hidrogenului verde – sprijinim antreprenorii care aleg să folosească hidrogen produs din surse regenerabile în procesele lor industriale.
✅Folosirea combustibililor ecologici pe bază de hidrogen – finanțăm utilizarea combustibililor speciali, obținuți din hidrogen din surse regenerabile, care reduc poluarea și susțin sustenabilitatea proceselor de producție”.

Nota de Fundamentare a proiectului spune “Prevederile prezentului act normativ sunt de natură să eficientizeze cheltuirea sumelor provenite din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și sunt în concordanță cu Directiva 2003/87/CE revizuită. Neadoptarea prezentului act normativ va conduce la scăderea aportului adus de industria prelucrătoare atât la formarea brută de capital fix cât și la scăderea valorii adăugate la nivelul economiei naționale. De asemenea, o altă consecință a neadoptării prezentului act normativ este imposibilitatea distribuirii sumelor rezultate din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente sectorului aviație, precum și limitarea accesului celorlalți beneficiari eligibili la aceste fonduri.

Prin prezentul proiect de ordonanță de urgență se urmărește înființarea P.N.S.M.I., care are drept scop sprijinul industriei prelucrătoare care desfășoară activități cărora li se aplică prevederile Directivei 2003/87/CE, cu modificările și completările ulterioare, incluse în Anexa I la directivă, în conformitate cu normele privind ajutorul de stat, prin modificarea art.10 din O.U.G. nr.115/2011, cu modificările și
completările ulterioare, respectiv redistribuirea sumelor obținute în urma licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Valoarea P.N.S.M.I. este de 1 miliard de euro. P.N.S.M.I. se derulează pe o perioadă de 6 ani, pentru finanțarea investițiilor care conduc la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și care se situează sub valorile de referinţă relevante pentru alocarea cu titlu gratuit prevăzute
în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/447 al Comisiei, cu respectarea regulilor privind ajutorul de stat.

De asemenea, având în vedere că, începând cu 1 ianuarie 2025, certificatele aferente sectorului aviație și instalațiilor staționare nu se vor mai licita separat, precum și faptul că scopurile pentru utilizarea sumelor sunt aceleași, conform art. 10 alin. (3) din Directivei 2003/87/CE, cu modificările şi completările ulterioare, este necesară abrogarea art. 11 din O.U.G. nr.115/2011, cu modificările și completările
ulterioare.

Având în vedere că Ministerul Finanțelor este instituția desemnată de România ca Adjudecător în cadrul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră EU ETS și îndeplinește acest rol unic pentru România, de la debutul proceselor de licitații în România (anul 2012) și până în prezent, este necesară modificarea art.3 alin.(1) din O.U.G. nr.115/2011, cu modificările și completările ulterioare.

În plus, având în vedere modificarea termenului de raportare către Comisia Europeană a modului de utilizare a sumelor obținute din licitarea certificatelor la 31 iulie, este necesară modificarea art. 13 din O.U.G. nr.115/2011, cu modificările și
completările ulterioare”.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu