Update articol:

Guvernul finlandez a dezmințit știrile despre presupuse planuri pentru o săptămână de lucru de patru zile în Finlanda (actualizare la stirea initiala)

Foto Twitter Foto Twitter

ARTICOL ACTUALIZAT PE 8 ianuarie 2020

Știrile despre presupuse planuri pentru o săptămână de lucru de patru zile în Finlanda s-au răspândit rapid în întreaga lume, însă acestea au fost dezmințite oficial de Guvernul finlandez, iar un reprezentant al biroului primului ministru a declarat că politica este „mai mult o viziune viitoare și un potențial obiectiv viitor pentru Partidul Social Democrat (SDP)”, potrivit The Independent.

Numeroase publicații naționale din Europa, incluzând, în mod regretabil, acest site, au relatat despre sprijinul premierului finlandez Sanna Marin, pentru introducerea unei saptamani de lucru mai scurte.

Răspândirea largă a informației a determinat Guvernul finlandez să emită o corecție oficială pe social media, subliniind că nu există mențiuni ale unei săptămâni de lucru de patru zile în programul guvernului și insistând că problema nu este pe agenda lor.

Päivi Anttikoski, directorul de comunicare al guvernului finlandez, a spus că este „un mister complet” modul în care povestea a ajuns să fie publicată de atât de multe site-uri web, potrivit The Independent.

*Sâmburele de adevăr

Informațiile au pornit de la faptul că, atunci când a fost ministrul transporturilor și comunicațiilor, în august 2019, Marin a făcut un scurt comentariu în sprijinul ideii săptămânii de lucru de patru zile, în timpul unei discuții din cadrul evenimentului de 120 de ani de la SDP.

„O săptămână de muncă de patru zile, o zi lucrătoare de șase ore. De ce nu ar putea fi următorul pas?”, a spus ea, potrivit ziarului Helsinki Times: „Cred că oamenii merită să petreacă mai mult timp cu familiile lor, cu cei dragi, cu hobby-uri și cu alte aspecte ale vieții, cum ar fi cultura. Acesta ar putea fi următorul pas pentru noi în viața de muncă. ”

De asemenea, doamna Marin a lansat un tweet despre idee, după întânire și a spus că „orele de lucru mai scurte pot fi și trebuie discutate”.

„O săptămână de 4 zile sau o zi de 6 ore cu un salariu decent poate fi astăzi o utopie, dar poate fi funcționa în viitor”, a spus ea, atunci.

Aceste comentarii par a fi baza tuturor știrilor apărute în ultimele zile.

Afirmația pare să fi fost interpretată greșit, deoarece a fost recirculată, consideră jurnaliștii de la The Independent.

Potrivit lui Päivi Anttikoski, doamna Marin nu va comenta problema din nou, în curând.

***

Finlanda introduce săptămâna de lucru de PATRU ZILE și şase ore pe zi, în urma unei reforme sub tutela celui mai tânăr premier din lume, Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani, potrivit presei internaţionale.

Acesta a declarat: “Oamenii merită să petreacă mai mult timp cu familiile, cu persoanele dragi, să se bucure de viață, cultură și hobby-urile lor”.

În prezent, în Finlanda se lucrează opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. 

Măsura este luată după un experiment din 2015, desfăşurat în ţara vecină Suedia, care a demonstrat că un program de şase ore de muncă pe zi sporeşte productivitatea, angajaţii fiind mai fericiţi, mai sănătoşi şi mai productivi. În noiembrie 2019, Microsoft Japonia a introdus weekend-ul de trei zile pentru angajaţi şi productivitatea a crescut cu 40%.

Propunerea a fost salutată imediat de Ministrul Educaţiei, Li Andersson, declarând:  „Este important să le permitem finlandezilor să lucreze mai puţin. Nu este vorba despre o guvernare feminină, ci pur şi simplu despre respectarea promisiunilor faţă de alegători”.

Mamă a unui copil, Marin conduce o coaliţie de centru-stânga, alături de alte patru partide, conduse de femei cu vârste sub 35 de ani.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%

MECANICA FINA SA (MECE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014