Update articol:

Fiscul a identificat venituri de peste 171 milioane euro din tranzacţionarea cripotomonedelor obţinute de 100 entităţi

Sursa foto: cdep.ro

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a identificat venituri de peste 171 milioane euro rezultate în urma tranzacţiilor cu criptomonede, obţinute de către aproximativ 100 entităţi, atât persoane fizice cât şi juridice, a anunţat vineri, preşedintele instituţiei, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

“Ştiţi că de fapt şi tranzacţionarea acestor criptomonede este ca orice tranzacţie. Hai să o asimilăm cu o tranzacţie bursieră cumva. Se cumpără şi se vând şi poţi să ai un profit din diferenţa de preţ pe care o ai de la cumpărare şi la vânzare. Acesta este un venit pe care cel care desfăşoară acest gen de activitate, fie că este persoană fizică fie că este persoană juridică, ar trebui să şi-l declare şi să fie impozitat. La început fiind o activitate nouă ştiţi că a există această tendinţă sau tentaţie, au spus “domnule, nu mă prinde nimeni pe mine că eu am criptomonede, le vând, le tranzacţionez, sunt nişte platforme mai deosebite”. Ştiţi că există undeva la cinci platforme pe care se fac aceste tranzacţii. Ei, vedeţi, nu există lucru care să nu fie identificat şi să nu trebuie să fie plătit. Şi această activitate o continuăm. Este într-adevăr la început. Se face de aproximativ un an de zile”, a spus Lucian Ovidiu Heiuş.

Potrivit ANAF, este avută în vedere o componentă de conformare în cadrul căreia se recomandă tuturor celor care desfăşoară sau intenţionează să înceapă să facă tranzacţii cu criptomonede să se asigure că declară şi achită toate obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat. În cadrul controalelor fiscale au fost cuantificate peste 54 milioane euro omişi de la declarare, parţial sau integral.

Şeful ANAF a afirmat că se observă o tendinţă de creştere a sumelor declarate din proprie iniţiativă, conformarea voluntară fiind unul din obiectivele strategice ale instituţiei. Astfel au fost identificate şi venituri de circa 49 milioane euro obţinute din tranzacţionarea criptomonedelor, care au fost declarate integral, pentru care au fost achitate impozitele şi contribuţiile sociale aferente.

Conform ANAF, sunt evaluate persoane care obţin venituri din prestări de servicii în mediul online, precum persoane care oferă servicii de divertisment pe diferite platforme specializate. Există contact cu unele dintre aceste platforme care furnizează periodic informaţii despre veniturile obţinute de persoanele rezidente din România. Până acum au fost identificate la nivelul Direcţiei Comerţ Electronic un număr de 170 entităţi, atât persoane fizice cât şi juridice, care au obţinut venituri de peste 24,48 milioane euro care fac obiectul fie al unor analize de risc, fie al verificărilor documentare.

BVB | Știri BVB

MedLife S.A. (M) (26/09/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19 - 23 septembrie 2022

BRK Dow Turbo Long 29850 (BKDOWTLB4) (26/09/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 26 si 27 Septembrie 2022

EUR/USD TURBO LONG 10/0.9510/0.9560 (EBEUSDTL25) (26/09/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 26 si 27 Septembrie 2022

TERAPLAST SA (TRP) (26/09/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19 septembrie - 23 septembrie 2022