Update articol:

Florin Barbu, ANIF: “Suntem pregătiți să irigăm în acest an peste 1,4 milioane hectare”

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) este pregătită să irige în acest an peste 1,4 milioane hectare, din care aproximativ 800.000 ha au fost deja contractate, a declarat Florin Barbu, directorul general al agenţiei.

Domnia sa a explicat: “Acţiunea de contractare se află în plină desfăşurare. Până la această dată avem 641 de contracte încheiate, însumând o suprafaţă de 762.223,4 hectare, în 22 de judeţe, dar suntem pregătiţi pentru 1,4 milioane hectare. Cele mai importante sunt Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Giurgiu, Olt şi Dolj, practic toată zona de Dunăre. Celelalte mai mici sunt în Vaslui, Botoşani, Covasna şi Tulcea. De regulă, contractele sunt pe culturi mari, grâu, porumb, floarea soarelui, dar şi la rapiţă. Avem, de asemenea, 100.000 de hectare contractate pe legumicultură. Şi în acest an apa este gratuită pe canale, este al treilea an, iar fermierii o iau şi o duc la cultură”.

Sursa ANIF
Sursa ANIF

 

 

În prezent, sunt în curs de execuţie 47 de obiective de investiţii şi alte 30 de obiective de investiţii se află în diferite stadii de proiectare, potrivit ANIF.

Florin Barbu a precizat că ANIF are prevăzute resursele de finanţare pentru aceste obiective, dar în cazul în care nu vor ajunge se mai pot obţine la prima rectificare bugetară. “Avem alocate fonduri de 249 de milioane de lei anul acesta pentru investiţii şi cu posibilitatea de a mai primi la rectificarea din iunie”, a adăugat Barbu.

Până în prezent au fost finalizate patru obiective de investiţii: Modernizarea staţiei de pompare de  irigaţii SPA km 388 – Navele 2,3 din amenajarea Gălăţui Călăraşi şi Boianu Sticleanu (judeţul Călărași); Reabilitarea staţiei de repompare SRPA I+IQ – Spiru Haret din amenajarea Ialomiţa Călmățui (judeţul Brăila); Reabilitarea amenajării Terasa Caracal și amenajării Bucșani Cioroiu (judeţul Olt).

În anul 2008 suprafața irigată era de 478.475 ha, înregistrând o creștere constantă, în special după anul 2016, când a fost aprobat Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații (PNI) aprobat prin HG.793/2016 și Legea 133/2017, prin care fermierii primesc apa gratuit pentru irigarea culturilor, conform ANIF.

În anul 2018 suprafața irigată a fost de 626.709 ha. Conform inventarului din anul 2018, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare deține în patrimoniu 2.616 stații pentru irigații, date spre folosință OUAI- urilor (Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii), din care 2045 stații de pompare (SPP), 225 stații de pompare prin aducțiune (SPA) și 346 stații de repompare (SRP), care deservesc o suprafață de aproximativ 3 milioane ha. Stațiile de pompare parte a infrastructurii secundare de irigații, vor fi reabilitate de către OUAI – uri prin PNDR, submăsura 4.3 –  Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – componenta infrastructura de irigaţii. Pentru anul 2019 au fost depuse deja 22 proiecte, perioada de depunere fiind în plin proces de derulare.

În prezent din cele 98 amenajări de irigații cuprinse în PNI, 47 amenajări se află deja în procesul de reabilitare, restul urmând să intre în perioada octombrie-noiembrie 2019. 

În anul 2018, 75 de amenajări au fost contractate și au livrat apă pentru irigații, iar anul acesta ANIF are deja 95 de amenajări contractate.

Articolul 55 din Legea îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004 stipulează: “ANIF livrează apă pentru irigații, la solicitarea beneficiarilor, în următoarele condiții: a) pe bază de contracte de prestări de servicii cu executare succesivă încheiate pe termen lung, denumite în continuare contracte multianuale; b) pe bază de contracte de livrare a apei pentru irigații cu executare dintr-o dată, denumite în continuare contracte sezoniere.”

Cu alte cuvinte, stațiile de irigații sunt puse în funcțiune doar la solicitarea beneficiarului, în baza unui Contract multianual sau sezonier de asigurare a unui nivel optim de apă pentru irigații, prin comanda de apă, iar costul energetic pentru preluare apă din canal este de 0 lei pentru beneficiar.

Implementarea Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii principale de irigaţii din România vizează infrastructura  principală de irigaţii aferentă unei suprafeţe de 1.800.679 ha de utilitate publică, respectiv prize, staţii de pompare de bază (fixe sau plutitoare), inclusiv cele reversibile, staţii de repompare, reţea electrică aferentă acestora, colectoare, conducte, canale şi conducte de aducţiune şi distribuţie a apei pentru irigaţii până la staţiie de pompare de punere sub presiune.

Conform Ministerului Agriculturii, Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii principale de irigaţii din România include un număr de 88 de amenajări pentru irigaţii, la care se execută lucrări de reabilitare etapizat, astfel:

–         În prima etapă va fi reabilitată infrastructura principala de irigaţii din 39 de amenajări aparţinând domeniului public al statului în suprafaţă de 1.314.543 ha.

–         Etapa a II-a de reabilitare cuprinde un  număr de 46 de amenajări în suprafaţă de 675.275 ha.

–         Etapa a III-a de reabilitare va include trei amenajări viabile de irigaţii, în suprafaţă de 9569 ha.

În ceea ce priveşte stadiul îndeplinirii măsurilor din Program, la finale lunii februarie, 32 de amenajări de irigaţii se află în faze de derulare a procedurilor de implementare (expertiză tehnică, DALI, PT Execuţie etc), din care: 17 amenajări cu contracte semnate pentru PT Execuţie, 4 amenajări pentru care  urmează semnarea contractelor pentru PT Execuţie, 2 amenajări în procedura de validare.

Conform MADR, 45 de amenajări aflate în execuţie lucrări, în următoarele judeţe: Constanţa – 3, Iaşi – 2, Covasna – 1, Olt – 6, Bacău- 1, Teleorman – 6, Călăraşi – 8, Ialomiţa – 1, Brăila – 10, Vaslui – 1, Tulcea – 1, Galaţi – 2, Buzău – 1, Vrancea – 1, Dolj – 1.

30 de amenajări cu începerea execuţiei în 2019 în judeţele: Arad- 2, Brăila- 5, Călăraşi -3, Dâmboviţa – 1, Mehedinţi – 2, Dolj – 3, Constanţa- 1, Vaslui – 1, Giurgiu – 1, Ialomiţa – 1, Argeş – 1, Bacău – 1, Buzău – 1, Botoşani – 2, Olt – 1, Galaţi – 2, Tulcea – 1.    

 

Potrivit datelor furnizate de ANIF, în 2019, suprafaţa pregătită pentru irigaţii se ridică la 1,4 milioane hectare în 95 de amenajări.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara la sfârşitul lunii martie că judeţul Brăila va fi primul judeţ al României care în 2020 va avea sistemul de irigaţii reabilitat pe întreaga suprafaţă, care însumează 360.000 de hectare, iar la nivelul întregii ţări sunt deschise 40 de şantiere în baza Programului Naţional de Irigaţii, proiecte pentru executarea cărora a fost alocat peste un miliard de euro din bugetul statului şi 435 milioane euro de la Uniunea Europeană prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală. 

 

 

 

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)