Update articol:

Florin Cîţu: “În conducerea CEC Bank şi Eximbank nu vom pune oameni pe prietenii; acum sunt sinecuri şi nu mă ascund să spun asta”

Sursa foto: Facebook

“Vreau performanţă de la CEC Bank şi Eximbank , vreau să conteze în economie; astăzi nu sunt competitori reali” 

 

Ştirile despre privatizarea CEC Bank sunt nişte fake news-uri aruncate de PSD pentru a sensibiliza o anumită parte a populaţiei, a spus Ministrul interimar al Finanțelor, Florin Cîțu, la Realitatea Plus, adăugând: “Eu vreau performanţă de la CEC Bank , Eximbank si de la toate instituţiile financiare bancare ale statului. Vreau să conteze în economie. Astăzi nu sunt competitori reali”. 

Florin Cîţu spune că este inadmisibil ca preşedintele CA de la CEC Bank să aibă salariul de trei ori mai mare decât preşedintele României: „Sunt salarii de trei ori şi de patru ori mai mari decât al preşedintelui României, ceea ce este inadmisibil. Am auzit şi ideea că trebuie să fie competitivi cu celelalte bănci. Perfect, dar nu doar în salarii. Trebuie şi în performanță, nu doar în salarii. Asta înseamnă că, dacă ne uităm unde sunt creditele neperformante, vreau ca acestea să fie unde este piaţa sau sub media pieţei sau sub piaţă, mai bine decât piaţa. Nu cu două puncte procentuale peste piaţă.

Vom prezenta public mai multe situaţii. Vreau să mă uit la return-on-equity, la randament, cât de profitabili sunt. Vreau să fie nu la 9%, unde sunt astăzi, şi să-mi arate că rămân la 9% în următorii patru ani, asta nu e performanţă. Vreau să fie peste 13%, unde este piaţa”.

Ministerul interimar al Finanțelor a precizat că Banca Naţională a României (BNR) nu pune piedici la numirile de la CEC şi Eximbank, ci, dimpotrivă, vrea ca Guvernul să pună oameni profesionişti: “Banca Naţională vrea să punem oameni profesionişti la conducerea CEC Bank, ceea ce voi şi face. Nu vom pune oameni pe prietenii, nu vom face sinecuri. Ceea ce acum este la CEC Bank şi la EximBank sunt sinecuri şi nu mă ascund să spun asta. Veţi vedea că vor fi modificări, mergem mai departe. Am început prin a le cere public celor CEC Bank să devină dealer primar. Asta înseamnă să participe la licitaţiile pe care le face statul român. Nu este normal ca singura bancă de stat care este pe piaţă şi poate să achiziţioneze obligaţiuni să nu o facă. Şi mai sunt multe lucruri acolo pe care pot să le facă cei de la CEC Bank”.

 

Dan Matei şi Ioana Burlă vor fi numiţi administratori la CEC Bank, în locul lui Ciprian Badea şi al Mirelei Şiţoiu

 

BVBStiri BVB

UAMT S.A. (UAM) (30/10/2020)

Raport semestrial consolidat S1 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (30/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (30/10/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 27.10.2020

ALRO S.A. (ALR) (30/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017