Update articol:
Mâine se dezbate moţiunea simplă împotriva ministrului de Finanţe

Florin Cîţu: Mâine, psd-iştii lui Dragnea în frunte cu Ciolacu îmi dau ocazia, din nou, să le arăt de la tribuna Parlamentului cât sunt de pafariști; mă gândesc să propun încă două programe: “Alfred MINIMISS” și “La școală cu Ciolacu”

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a lansat  în această dimineaţă, pe Facebook, un atac dur la adresa celor de la PSD, înaintea moțiunii simple din Parlament.

Cîțu susține: “Acum guvernează PNL!

Mâine, psd-iştii lui Dragnea în frunte cu Ciolacu (cel care îi ținea știuca lui Dragnea în barcă) îmi dau ocazia, din nou, să le arăt de la tribuna Parlamentului cât sunt de pafariști.

În timp ce noi guvernam și avem rezultate gasca lui Dragnea urlă de pe margine ca niste chibiți adevărați.

Va dau un sfat. In loc să dați cu pietre și să spargeți geamurile statului român vulnerabilizandu-l mai bine faceți ceva util pentru România.

Acum guvernează Partidul National Liberal. Și guvernează foarte bine.

Totuși, pentru că văd că sunteți foarte frustrați pe succesul programelor pe care le-am implementat până acum mă gândesc să propun încă doua programe: “Alfred MINIMISS” și “La școală cu Ciolacu”.

Amanetarea finanţelor ţării trebuie să înceteze, România trebuie salvată de “virusul Vasile Cîţu”, iar ministrul Finanţelor trebuie să plece, se arată în moţiunea simplă depusă, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, de parlamentarii PSD.

“Mai nociv decât efectele pandemiei, mai contagios decât coronavirusul şi mai letal decât maladia COVID-19, ‘Virusul Cîţu’ a distrus aproape complet economia naţională. După aproape două luni de stare urgenţă, după nenumărate bâlbe, amânări şi rectificări de acte normative, ministrul Finanţelor, Florin Vasile Cîţu, s-a dovedit incapabil să vină cu măsuri de sprijin eficiente pentru economie. Sondajele de opinie arată că 70% din populaţie consideră că România ar fi putut evita efectele negative din economie, produse de pandemia de coronavirus, dacă Ministerul Finanţelor ar fi luat din timp măsuri eficiente pentru sprijinirea agenţilor economici. Mai simplu spus, 70% dintre români consideră că ministrul Cîţu este un dezastru pentru economie! Ce blestem pe această ţară ca, în cele mai grele momente, economia ei să fie condusă de cel mai dezastruos ministru al Finanţelor din istoria României”, se arată în textul moţiunii simple.

Social-democraţii mai menţionează că în cele 6 luni de guvernare şi în cele peste 50 de zile de la instituirea stării de urgenţă nu s-a luat nicio măsură pentru “evitarea dezastrului”.

“Nicio măsură pentru protejarea puterii de cumpărare, pentru menţinerea nivelului de trai. Nicio măsură activă pentru stimularea economică a antreprenorilor din România. Niciun plan economic de redresare – ministrul Cîţu ne spune că încă lucrează la el. Niciun pachet de stimuli fiscali şi economici. Nicio viziune de politică fiscal bugetară care să îndrepte resursele financiare către economie, prin măsuri active. Niciun român nu şi-a putut amâna rata la credit fără dobândă la dobândă, în această chestiune, ministrul Finanţelor s-a comportat ca un cămătar. (…) Niciun român nu şi-a putut amâna şi reeşalona plata facturilor la utilităţi, pentru că partidul domnului Cîţu a primit ordin să atace legea PSD la Curtea Constituţională. Nicio măsură pentru protejarea locurilor de muncă – singura măsură a fost una pasivă, de a trimite oamenii în şomaj tehnic, şomaj care nu a fost plătit nici după o lună şi jumătate de la instituirea stării de urgenţă. Aflăm că va înceta şi aceasta după 15 mai. Niciun IMM nu a primit capital de lucru, pentru că actele normative au fost mult întârziate, iar platforma IMM Invest s-a blocat din prima zi de funcţionare”, se mai arată în document.

Iniţiatorii moţiunii simple mai adaugă că Guvernul PNL le spune oamenilor să stea în casă pentru a se feri de pandemie, dar nimeni de la Guvern sau din Ministerul de Finanţe nu ia în calcul că două treimi dintre români nu au deloc economii, că vor sta în casă “şi vor muri în casă, dar nu de coronavirus, ci de sărăcie”.

“În perioada în care toate statele din Uniunea Europeană au alocat miliarde de euro, până la 10%-15% din PIB, pentru a-şi salva economiile naţionale, în România, Ministerul Finanţelor s-a chinuit o lună şi jumătate, fără succes, să dea drumul la un site! Un site unde ar fi trebuit să se înscrie IMM-urile pentru a obţine un firav sprijin guvernamental! A dat vina pe hackeri, pe spioni, pe greaua moştenire şi, cum era de aşteptat, pe PSD! În final, s-a dovedit că singura cauză a eşecului a fost doar propria sa incompetenţă! O bătaie de joc la adresa antreprenorilor români! Referatul pentru punerea în funcţiune a site-ului a fost publicat în Monitorul Oficial abia pe 27 aprilie! La 3 luni după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat stare de urgenţă în legătură cu pandemia de coronavirus”, mai spun iniţiatorii moţiunii.

Aceştia susţin că ministrul Finanţelor “a copiat prost” programul IMM Invest de la PSD.

“În loc să devină un sprijin real pentru IMM-urile lovite de pandemia de coronavirus, programul s-a transformat într-un instrument birocratic, în care regula jocului nu o face statul, ci băncile şi regulile prudenţiale pentru acordarea creditelor. Ajutorul mult clamat prin propaganda deşănţată a ministrului s-a transformat în potenţial sprijin doar pentru ‘12.000-13.000, maxim 15.000 de IMM-uri bancabile’, după spusele aceluiaşi incompetent ministru. Adică, doar 2,5% din cele peste 600.000 de IMM-uri care încă mai existau în România. Eşecul lansării IMM Invest este edificatoare pentru întreaga activitate a Ministerului Finanţelor sub conducerea ministrului Florin Vasile Cîţu. Nimeni nu a câştigat în această perioadă, cu trei excepţii: băncile, care au fost scutite de taxe şi care au primit reglementări ce le sporesc profiturile, corporaţiile din sistemul energetic şi clientela PNL. Toate acţiunile pe care le-a întreprins până acum ministrul Cîţu au avut ca efect creşterea dobânzilor în contextul stimulării cererii de bani. Câştigă, desigur, prietenii săi din sectorul bancar, în condiţiile în care toată lumea este în faliment”, se mai susţine în moţiune.

Social-democraţii spun, de asemenea, că “singura realizare notabilă a ministrului Finanţelor este angajarea prietenilor pe principiul P.C.R. – pile, cunoştinţe, relaţii -, pe salarii ofensatoare, pe banii ţării, pe banii cetăţenilor sărăciţi de pandemie”.