Update articol:
Marcel Ciolacu: România putea lua 2 miliarde de euro de la FMI, fără dobândă

Florin Cîţu: Marcel Ciolacu confirmă că PSD avea negociat un împrumut cu FMI

citu

Marcel Ciolacu confirmă că PSD avea negociat un împrumut cu FMI, a reacţionat în această dimineaţă ministrul finanţelor Florin Cîţum în urma declaraţiei de aseară a preşedintelui PSD potrivit căruia de la FMI puteam să luăm două miliarde de euro pentru efectele pandemiei cu dobândă zero.

Florin Cîţu a scris: “Aseară, la o televiziune a PSD, Marcel Ciolacu a recunoscut că trebuia să luăm un împrumut de cel puțin 2 miliarde euro de la FMI! Mai clar: PSD ar fi luat un împrumut de la FMI dacă era la guvernare. Vă dați seama ce ticăloși?

V-am prezentat documentul care arată clar că PSD a negociat cu FMI reeșalonarea și reducerea unor cheltuieli bugetare (pensii, salarii, ajutoare sociale).

Ce ascunde Marcel Ciolacu și ce nu a spus în interviul de aseară.

Marcel Ciolacu minte și nu spune că TOATE împrumuturile de la FMI sunt legate de o reducere a cheltielilor bugetare, în special cele cu salarii și pensii. Ca să vedeți cât de cinici sunt acești socialiști. Nu voi permite așa ceva.

Tot Marcel Ciolacu minte și nu spune că banii de la FMI merg direct la BNR și sunt pentru a rezolva probleme ale balanței de plati nu pentru a acoperi cheltuieli de la buget (de aceea FMI cere reducerea cheltuielilor bugetare pentru că banii de la ei nu pot ajuta la finanțarea deficitului.). Aici poate sunt prea rău când spun că minte. Ciolacu nu are cum să știe aceste detalii pentru că asta ar însemna să fi citit și înțeles (imposibil partea asta) cum funcționează FMI.

Și în final Marcel Ciolacu minte în cel mai josnic mod și nu spune că NICIO țară membră UE nu a luat bani de la FMI în această perioadă. La FMI mergi când nu au încredere investiorii în tine. Singurele țări, ca să vedeți cu cine se compară socialistul, sunt: Kosovo, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Moldova și Abania. Acolo vrea socialistul de Marcel Ciolacu să ducă Romania. Alături de aceste țări.

Nu voi permite niciodată așa ceva. Acest guvern a gestionat foarte bine această criză dublă, de sănătate și economică, iar economia răspunde pozitiv. Suntem transparenți în relația cu toate instituțiile internaționale private și publice, cu agențiile de rating și partenerii noștri de la CE.

Singurul pericol pentru stabilitatea economiei rămâne majoritatatea nocivă din Parlamentul României. Mai este puțin și scăpam de PSD și din Parlament și România poate să se dezvolte”.

Aseară, Marcel Ciolacu a declarat că România putea lua 2 miliarde de euro de la FMI, fără dobândă: “Avem această capacitate să revenim cât mai repede la o creştere economică. Nu ai şantiere publice majore. Nu ai negociat anumite lucruri cu Comisia Europeană, dar nici nu laşi ca oamenii să aibă venituri să intre pe consum. Nu faci nimic, de fapt blochezi absolut totul. Nu ai sursă de venit nici din economia reală, nici din consum, dar vii şi te plângi la televizor şi te împrumuţi încontinuu ca să acoperi găurile.

Filosofia lor de guvernare în acest moment este total greşită. Categoric (n.r. ar creşte consumul dacă ar creşte pensiile şi alocaţiile, n.red). Şi veniturile la bugetul statului, crescând consumul. Este un lucru evident.

Dacă ar mai fi direcţionate către produse româneşti ar fi excelent. Aşa au făcut toate statele europene. Sunt foarte supăraţi că i-am stopat prin lege timp de doi ani să nu vândă CEC-ul şi Hidroelectrica. Acum vor să intenteze ceva o ordonaţă. Nu o să le iasă. Germania, Franţa, Polonia, toată lumea are această lege. Nu poţi să vinzi bunurile statului când toate pieţele sunt căzute. Este jaf naţional! Să vinzi CEC-ul acum în criză economică trebuie să fii un criminal economic.

Investiţiile străine sunt un obiectiv principal. Trebuie să fie pentru orice guvernare. Acum suntem pe zero. Am avut investiţii străine directe 50 de milioane de euro anul acesta. Niciodată în 30 de ani nu a existat această…

S-au relocat foarte multe fabrici din China. N-am văzut niciuna relocată în România. Asta înseamnă negocierea între state şi credibilitatea pe care o ai ca Guvern. Plătim cea mai mare dobândă din UE – 4.57 la sută. Polonia plăteşte 1,2 la sută. Ungaria 0,8. Nimeni nu spune absolut nimic. De la FMI puteam să luăm două miliarde de euro pentru efectele pandemiei cu dobândă zero. Nu am luat niciun ban”.

Vicepremierul Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte al PNL, a declarat recent  că România nu va fi nevoită să apeleze la un împrumut financiar de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

“Din momentul preluării guvernării, o secundă nu s-a pus problema accesării unui împrumut de la FMI. Ce s-a întâmplat, însă, acum o zi în Parlamentul României, riscă să arunce România în incapacitate de plată în anul 2021. Este o mostră de iresponsabilitate a celor care în momentul de faţă conduc Camera Deputaţilor, au majoritate în Camera Deputaţilor, şi mă refer la PSD (…) Pentru avantaje electorale ajung să amaneteze stabilitatea economică a României, lucru care nu se face şi care pune în pericol acoperirea unor cheltuieli vitale pentru funcţionarea statului. Mă refer la pensii, alocaţii, salariile bugetarilor, sistemul de educaţie, sistemul de sănătate, inclusiv partea de investiţii publice”, a declarat Raluca Turcan.

Vicepremierul a subliniat că Guvernul Orban a crescut punctul de pensie, însă o majorare a pensiilor cu 40% ar putea dezechilibra bugetul naţional.

“Guvernul Orban a crescut pensiile cu 14%, în valoare absolută punctul de pensie a crescut cu 176 de lei. În UE mai există o singură ţară care în această perioadă de criză dramatică a crescut pensiile, acea ţară este Germania, şi a crescut pensiile cu 3,3%. Cine spune că astăzi, bugetul ţării poate suporta mai mult, minte cu neobrăzare”, a spus Raluca Turcan.

Aceasta a mai amintit că Guvernul a reuşit să acceseze unele împrumuturi externe cu dobândă zero.

“În perioadele de stabilitate şi de încredere maximă, Guvernul Orban am reuşit să accesăm împrumuturi externe, inclusiv cu dobândă zero, comparativ cu împrumuturile externe făcute în anul precedent de guvernarea PSD, toate dobânzile au fost mai mici cu excepţia a două luni în care în România a fost instabilitate politică pentru că PSD-ul a depus moţiune de cenzură. Dobânzile la care ne împrumutăm în străinătate ţin foarte mult de percepţia altora care au finanţare raportat la România. Când în România văd desfrâu PSD-ist în Parlament, semnele de îngrijorare cresc şi atunci împrumuturile se scumpesc”, a afirmat Raluca Turcan.

Vicepremierul a menţionat că efectele produse asupra economiei de către această majorare a pensiilor cu 40% vor reprezenta o lovitură pentru populaţie.

“De aceea este o lovitură sub centură dată întregii populaţii a României de către majoritatea PSD-istă şi pentru acest cinism grotesc ei merită să plătească în alegerile viitoare. Noi am ales calea sincerităţii şi calea argumentelor reale în faţa oamenilor. Nu ne permitem în perioadă de criză să fim populişti. Oamenii iresponsabili sunt populişti, demagogi şi cinci”, a mai spus Raluca Turcan.

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (19/01/2022)

Completare ordine de zi AGEA din 07.02.2022

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (19/01/2022)

Convocare AGAO 23(24).02.2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (19/01/2022)

Demarare oferta plasament privat accelerat in OMV Petrom S.A.