Schema de plafonare a prețului la energie a fost cel mai mare jaf din bugetul României şi trebuie oprită acum, spune fostul premier Florin Cîţu.
Acesta a scris: “Cel mai mare jaf din bugetul României: schema de plafonare a prețului la energie.
Până acum schema de plafonare ne-a costat 63 de miliarde lei!!!! Vestea proastă pentru noi este că statul vrea să o prelungească. AJUNGE, tovarăși! S-a furat destul!
Schema promite prețuri mai mici decât prețul pieței pentru consumatori. “Statul” plătește diferența între prețul plătit de consumatori și prețul pieței.
De unde ia bani statul ca să plătească diferența? ÎI TAXEAZĂ pe CONSUMATORI!!!
Consumatorii plătesc prețul pieței direct și indirect!!! Statul doar intermediază!
Cât a însemnat diferența de preț până acum? Statul a plătit 27 miliarde lei și are RESTANTE de 8 miliarde lei. Apropo, încercați și dumneavoastră să nu va plătiți taxele să vedeți ce se întâmplă. Vine statul va execută IMEDIAT!
În plus geniile de la stat au pierdut la CCR și acum trebuie să returneze 28 miliarde lei din suprataxarea companiilor din energie. De unde o să ia statul acești bani? DIN TAXELE DUMNEAVOASTRĂ!
Prea scump! Dacă statul nu intervenea în piață cererea s-ar fi ajustat și ar fi dus la scăderea prețului. Dar comuniștii nu cheltuiesc banii lor așa că e ușor să facă scheme prin care își bat joc de banii din taxe. Este posibil la mijloc să fie o schemă prin care unii sifonează fonduri pentru buzunarul propriu. Indiferent de motiv, schema trebuie oprită. ACUM!”
Scenariile de lucru după expirarea actualului mecanism de sprijin privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie au fost analizate luni, în cadrul ședinței de lucru a Comitetului Interministerial privind protejarea consumatorilor vulnerabili și combaterea sărăciei energetice. Sebastian Burduja a declarat că vrea “evitarea creşterilor bruşte ale facturilor la energie”. Actul normativ privind schema de plafonare-compensare a facturilor la energie pentru perioada post 1 aprilie va fi pus în transparenţă până la finalul săptămânii.
“Dorim să restabilim funcționarea normală a pieței energiei, într-o manieră rațională și graduală, astfel încât să evităm creșteri bruște ale facturilor la energie. Dacă nu am lua în calcul măsura prelungirii mecanismului de sprijin, ne-am asuma riscul unei posibile creșteri accelerate ale costurilor cu energia pentru populație și mediul economic de la 1 aprilie 2025. Mai mult, Guvernul a alocat un buget inițial de 3 miliarde lei pentru începutul acestui an pentru susținerea schemei de plafonare-compensare, ceea ce va permite plăți semnificative către furnizori în perioada imediat următoare. În cadrul întâlnirii au fost prezentate și numeroase propuneri de măsuri tranzitorii, cu accent pe transparentizarea piețelor de energie și creșterea lichidității. În zilele următoare le vom integra în propunerea de act normativ, care va fi publicată în transparență până la finalul acestei săptămâni”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.