Update articol:
FORUMUL ENERGIEI ONLINE

Florin Frunză, Petrom: Suntem de părere că obligația de a vinde gaz pe bursă și de a oferta în cadrul gas release program nu pot exista simultan

*”Am suferit un dublu impact în urma crizei de coronavirus – unul legat de scăderea cotației la petrol și o scădere dramatică a consumului în T2 2020”

Industria de petrol și gaze are un potențial deosebit de a contribui la relansarea economiei și la scoaterea ei din această criză generata de coronavirus, a spus Florin Frunză, Vicepreședintele Departamentului Dezvoltarea Afacerii – Downstream Gas al OMV Petrom, la a doua ediție a Forumului Energiei Online organizat de Financial Intelligence, pe 10 iunie 2020.

„Din păcate, și noi am suferit în urma acestei crize, un dublu impact – unul legat de scăderea cotației la petrol, la niște nivele nemaivăzute de prin 1987 încoace, și, dintr-o dată, toate bugetele au tebuit să fie recalculate, și un al doilea – o scădere dramatică a consumului în trimestrul II 2020, specifică acestei crize cauzate de coronavirus”, a spus domnul Frunză, adăugând: “Cu toate acestea, încercăm să rămânem optimiști. Credem în rolul gazului. Gazul poate să reprezinte un excelent combustibil de tranziție către o economie mai curată și o lume mai curată. Nu toate țările vor putea să renunțe la consumul de cărbune brusc, pentru a face loc energiei regenerabile și credem că gazul reprezintă o alternativă foarte bună, pe termen mediu.

Atât noi, cât și Romgaz, avem experiență în utilizarea gazului în generarea de energie electrică. Ne uităm și la alte aplicații, gen producere de hidrogen. Pentru asta, avem nevoie de o anumită stabilitate și predictibilitate în piață.

S-au făcut pași către liberalizarea pieței de gaze, dorita de toți actorii din piață. Există mult dialog la nivelul ANRE și Ministerului Economiei, lucru pe care îl apreciem. Dar, mai sunt anumite lucruri de pus la punct. Știm că există profesioniști la nivelul Ministerului și ANRE, cu care să discutăm și să căutăm împreună soluția cea mai bună pentru o tranziție cât mai lină către o piață liberă.”

Legat de gas release program – prin care cei doi producători români de gaze vor fi obligați să vândă pe piață la licitație, la preț de pornire impus prin lege, o parte din producția lor -, Florin Frunză spune că lucrurile merg în direcția bună, dar adauga: „Însă, trebuie să remarc că, în același timp cu acest program, avem în continuare obligație de tranzacționare pe bursă, și suntem de părere că aceste obligații de a vinde pe bursă și de a oferta în cadrul gas release program nu pot exista simultan”, a spus Frunză, continuând: “Așteptarea noastră este ca obligația de tranzacționare pe bursă să fie anulată și să rămânem doar cu gas release program în perioada următoare.

De asemenea, sunt comentarii legate de nivelul obligației în acest gas release program, care, la noi, a fost stabilit la 30%. Practica în alte țări este următoarea: Austria 3%, Franța 3%, Italia 5% și Spania 7%. Vom vedea ce impact va avea obligația de 30% la noi asupra producătorilor.

De asemenea, nivelul prețurilor este unul cu o referință într-o altă piață. Nu este cea mai fericită opțiune, trebuie să vedem îmbunătățiri. Ne așteptăm la o serie de efecte mai degrabă negative în ce privește acest nivel de preț de pornire.

Va trebui să vedem ce impact va avea acest preț asupra bugetelor de investiții și să vedem în ce măsură se va reflecta acest preț în facturile consumatorilor finali și dacă un nivel de preț mult diferit față de prețurile practiate până acum pe piața din România nu va genera un flux de gaze dinspre România către piețele unde cotațiile sunt încă la nivele mai înalte.”

Forumul Energiei Online by Financial Intelligence

Forumul Energiei Online by Financial Intelligence

Publicată de Financial Intelligence pe Miercuri, 10 iunie 2020

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii