Update articol:

Florin Jianu: Mediul economic românesc trece printr-o perioadă plină de provocări, în special legate de politicile publice

Mediul economic românesc trece printr-o perioadă plină de provocări dar şi de oportunităţi care impun o adaptare superioară prin inovare, cercetare şi sprijin antreprenorial, a declarat vineri Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) la cea de a 26-a ediţie a Topului Naţional al Firmelor Private din România.

“2018 este, în continuare, plin de provocări legate de politicile publice care trebuie să fie puse sub semnul stabilităţii şi predictibilităţii. În sală avem 10% din PIB-ul ţării. Cifra de afaceri cumulată a premianţilor la această ediţie a Topului este de circa 12 miliarde de lei, cu un profit brut de două miliarde de lei şi cu mai mult de 36.000 de angajaţi. 2018 a fost un an plin de provocări. Am ales să îl denumim anul educaţiei, anul implementării fondurilor europene. Poate la 100 de ani de România reuşim ca noi toţi, toate forţele politice împreună cu cea mai mare forţă, cea a întreprinzătorilor, să ne unim într-un proiect comun, denumit generic România”, a spus Florin Jianu.

Acesta a precizat că 2018 este un an al provocărilor şi în ceea ce priveşte fondurile europene şi prin prisma faptului că ministerul de resort a ales ca IMM-urile să aibă o alocare suplimentară. Florin Jianu a sugerat ca pentru noul apel POR să se coboare pragul de la un milion de euro la 500.000 de euro astfel ca şi întreprinzătorii mici să poată accesa aceste fonduri.

“Noi, Consiliul Naţional, suntem un paratrăsnet a ceea ce înseamnă politicile pe care le implementează Guvernul. Am primit, de exemplu, zilele trecute apeluri din partea întreprinzătorilor din zona de servicii în legătură cu scăderea TVA la 5%. Mulţumeau pentru scăderea TVA pentru restaurante, dar se întrebau ce fac pentru mâncarea de tip delivery care are TVA de 9%. De aceea cred că politicile publice trebuie făcute sub semnul stabilităţii şi al dialogului”, a spus Florin Jianu, citat de Agerpres.

Preşedintele CNIPMMR a apreciat că anul 2019 trebuie să reprezinte un an în care politicile publice să se concentreze pe ceea ce înseamnă debirocratizarea, simplificarea, forţa de muncă dar şi fiscalitatea pe forţa de muncă, precum şi educaţia. Obiectivele CNIPMMR prevăd şi obiective legate de antreprenoriat ca temă europeană. Florin Jianu a anunţat, de altfel, că începând cu 2019, România va avea şi o primă capitală antreprenorială datorită unui proiect pilot în care au intrat 12 municipii.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a apreciat, la rândul său, că mediul de afaceri are nevoie de politici publice făcute în baza dialogului, în aşa fel încât “să dezvoltăm în continuare România şi să creştem nivelul de trai”, arătând că există o colaborare bună între minister şi CNIPMMR.

“Am lansat linii de finanţare de 3,2 miliarde euro, am încheiat contracte de 2,7 miliarde de euro, iar plăţile solicitate de dumneavoastră sunt la nivel de 500 de milioane de euro. Investiţiile pentru România profesională se regăsesc în programul nostru de guvernare. Este important cum gândim politica publică care să vină în sprijinul educaţional pentru eficienţa mediului de afaceri. Înţelegem că trebuie să lucrăm pe bază de parteneriat”, a precizat Rovana Plumb, care a subliniat că şcoala trebuie deschisă către nevoile mediului de afaceri.

Conform ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, “companiile cu capital românesc trebuie întărite”, concomitent cu încurajarea reîntoarcerii forţei de muncă.

La cea de-a 26-a ediţie a Topului Naţional al Firmelor Private din România, CNIPMMR a acordat 11 premii pentru excelenţă în afaceri şi 13 premii speciale dedicate antreprenorilor care au avut contribuţii semnificative în domenii precum tehnologiile inovative, protecţia mediului, securitatea cibernetică, promovarea mişcării patronale.

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (16/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (16/09/2021)

Modificare calendar financiar 2021