Update articol:
ROMÂNIA DIGITALĂ ONLINE FORUM

Florin PANĂ, Centrul Național Cyberint SRI: Amenințările cibernetice statale continuă să reprezinte principala formă de amenințare la adresa infrastructurilor critice din România -VIDEO

Florin Pană – Senior Analyst Centrul Naţional CYBERINT al SRI

Perioada de pandemie – 2020 și 2021- nu a adus schimbări pe zona de amenințări cibernetice, ne confruntam cu aceleași tipuri de amenințări, a spus Florin PANĂ, Expert din cadrul Centrului Național Cyberint SRI, la cea de-a treia ediție a Forumului România Digitală organizat de Financial Intelligence, marți, 15 iunie 2021.

Florin Pană a spus că amenințările cibernetice statale continuă să reprezinte principala formă de amenințare la adresa infrastructurilor cu valențe critice din România, scopul lor fiind în continuare de accesare de informații cu caracter confidențial.

VEZI AICI -Prezentare Florin Pană – Forumul România Digitală 15 iunie 2021

Alte amenințări vin din partea grupărilor de criminalitate cibernetică: “Aici, Serviciul Român de Informații a fost foarte activ în mediul online, în perioada pandemică, am încercat să facem awareness catre toată populația referitor la amenințările din zona criminalității cibernetice, care vizau nu doar instituții, ci direct cetățenii”.

Domnul Pană a mai spus că ne confruntăm în continuare cu amenințări din zona actorilor motivați ideologic: ”Vorbim de grupări de hacking care încearcă pe cât posibil să-și promoveze mesajele ideologice prin atacuri de tip  defacement la adresa unor instituții din zona centrală sau teritorială”.

Florin Pană a menționat că tehnologiile noi, care ne oferă oportunități, care ne vor ajuta foarte mult în digitalizarea instituțiilor publice din România, au și o parte de riscuri și de amenințări: ”De exemplu, inteligența artificială ajută la automatizarea anumitor mecanisme, la digitalizare, oferă o infrastructură friendly pentru toată lumea, însă inteligența artificială începe să fie utilizată din ce în ce mai mult și de către actorii cibernetici, care utilizează aceste mecanisme pentru a-și automatiza infrastructurile de atac, mecanismele de atac.”

Domnul Pană a mai spus: ”Este important că avem o lege 5G, care aduce niște criterii democratice pentru stabilirea producătorilor acceptați în infrastructurile de interes național și în infrastructurile 5G, o lege care nu va afecta, din perspectiva noastră, negativ piața. Din contră, va ajuta să avem infrastructuri sigure”.

Referitor la ce înseamnă Internet on Things, domnul Pană a menționat că dispozitivele sunt într-o continuă expansiune foarte puternică, care va continua: ”Ne putem confrunta cu atacuri de mai multe tipuri: atacuri la adresa rețelelor, care presupun compromitea dispozitivelor prin atacarea rețelei în sine, putem întâlni atacuri de tip distributed denial of service, în care atacatorul utilizează rețele de boți pentru a transmite mesaje către o rețea care are în componență dispozitive IoT, iar atacul va conduce la indisponibilizarea tuturor dispozitivelor. Sau ne putem confunda cu atacuri asupra frecvențelor radio. În acest context, dispozitivele conectate wireless își vor pierde conexiunea, diminuând astfel posibilitățile de a comunica”.

Florin Pană a mai spus că este necesar să consolidam cooperarea între instituțiile publice, să creăm un organism național care să ajute la cooperarea cu mediul public, mediul universitar, mediul privat.

Referitor la strategia de securitate cibernetică, Florin Pană a spus că Cyberint a coordonat grupul de lucru care a lucrat la actualizarea acestui document și că speră să fie adoptat până la finalul anului.

Florin Pană a mai menționat că Cyberint încearcă să obțină finanțare prin PNRR: ”Am propus deja un proiect care vizează actualizarea sistemului național de protecție a infrastructurilor IT&C de interes național – sistemul Țițeica.

În acest moment asigurăm securitatea cibernetică pentru 54 de instituții din arcul guvernamental. Ne propunem ca, prin această actualizare, să mergem către 90 de entități publice și private, inclusiv către entități care dețin sisteme de control industrial, care, din perspectiva noastră, prezintă interes din perspectiva securității naționale.”

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (30/07/2021)

Rezultate teste stress 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/07/2021)

Raport Auditor conform art. 92 ind. 3 Legea 24/2017- Sem. I 2021

VRANCART SA (VNC) (30/07/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Tranzactii raportate in S1 2021