Update articol:

FMI atrage atenţia asupra pericolelor provocate de tensiunile comerciale şi de supraevaluarea dolarului

dolari Foto: pixabay.com

Fondul Monetar Internațional a anunţat, astăzi, că dolarul american a fost supraevaluat cu 6% până la 12%, pe baza unor fundamente economice pe termen scurt, în timp ce euro, yenul japonez și yuanul chinez au fost considerate în linie cu fundamentele economice, potrivit Reuters.

FMI este în contradicţie cu preşedintele Donald Trump privind modul în care tarifele vamale sunt utilizate pentru rezolvarea dezechilibrelor comerciale, dar evaluarea că dolarul este supraevaluat va oferi probabil liderului american mai multe argumente la teoria sa privind modul în care exporturile SUA sunt afectate de aprecierea monedei naţionale.

Trump a criticat politicile din Europa şi China care au dus la ceea ce el a numit devalorizarea euro şi a altor monede faţă de dolar.

Conform unui raport FMI la nivel internaţional,  excedentele contului curent rămân centrate în zona euro și în alte economii avansate, cum ar fi Singapore, în timp ce deficitele au rămas persistente în Statele Unite, Marea Britanie şi alte economii emergente. Raportul indică faptul că pozițiile creditorului net au crescut din nou, iar acum au atins un maxim istoric de aproximativ 20% din produsul intern brut global, sau de aproximativ patru ori față de nivelul observat la începutul anilor 1990. Pozițiile debitoare nete au fost la un nivel similar.

FMI – care a avertizat că războiul comercial dintre SUA şi China ar putea costa anul viitor economia globală aproximativ 455 miliarde de dolari – a estimat că recentele decizii comerciale afectează fluxurile comerţului global, erodează încrederea şi întrerup investiţiile, dar nu au inversat până acum dezechilibrele externe.

În loc de tarife vamale suplimentare, ţările care înregistrează excedente şi deficite trebuie să coopereze pentru a revitaliza eforturile de liberalizare şi a întări reglementările din sistemul comercial multilateral care au fost în vigoare în ultimii 75 de ani, se arată în raportul citat de Agerpres.

Ţările cu deficite, cum ar fi SUA şi Marea Britanie, ar trebui să reducă cheltuielile într-un mod prietenos, în timp ce statele cu excedent ridicat, cum ar fi Germania, Olanda şi Coreea de Sud, ar trebui să majoreze investiţiile în proiecte publice de infrastructură şi să descurajeze economisitul excesiv, apreciază FMI.

Instituţia atrage atenţia că deşi valoarea euro este adecvată pentru zona euro ca întreg, rata efectivă de schimb de 8% – 18% este prea scăzută pentru fundamentele economice ale Germaniei, ţinând cont de excedentul său ridicat de cont curent. 

BVB | Știri BVB

MECANICA CEAHLAU (MECF) (08/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

PROMATERIS S.A. (PPL) (08/08/2022)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 02.08.2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/08/2022)

Structura actionariat la data de 31 iulie 2022

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/08/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (08/08/2022)

Rascumpararea actiuni proprii perioada 01-05.08.2022