Update articol:

FMI avertizează asupra riscurilor creşterii datoriilor în Orientul Mijlociu şi Asia Centrală

FMI

Fondul Monetar Internaţional a avertizat duminică că ţările din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală trebuie să-şi reducă necesităţile de finanţare deoarece o creştere a datoriei guvernamentale, exacerbată de pandemia de coronavirus (Covid-19), ameninţă perspectivele de redresare a economiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Regiunea, care include aproximativ 30 de ţări, de la Mauritania la Kazahstan, a înregistrat o revenire a economiei în trimestrul trei din 2020, după relaxarea restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei. Dar perspectivele rămân extrem de incerte şi drumul spre redresare diferă, în funcţie de viteza campaniilor de vaccinare, a dependenţei de sectoare puternic afectate de pandemie, cum ar fi turismul, şi a politicilor fiscale.

“Redresarea a început, dar este inegală şi extrem de incertă, deoarece problemele de dinaintea pandemiei încă sunt acolo, în special pentru ţările cu un nivel ridicat al datoriei”, a afirmat Jihad Azour, director departamentului FMI pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, pentru Reuters.

Ţările care au demarat rapid campania de vaccinare, cum ar fi cele din Golf, Kazahstan şi Maroc, vor atinge anul viitor nivelul PIB-ului din 2019, iar în cazul celorlalte state redresarea la acel nivel va dura încă un an, apreciază FMI.

“Necesităţile ridicate de finanţare ar trebui să restricţioneze spaţiul politic necesar pentru a sprijini redresarea”, se arată în raportul publicat de instituţia financiară internaţională.

Cererea mai scăzută şi declinul preţurilor materiilor prime au erodat finanţele publice anul trecut. În Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, deficitele fiscale s-au adâncit la 10,1% din PIB în 2020, de la 3,8% din PIB în 2019.

Criza a determinat multe state să-şi majoreze nivelul datoriei, pentru a-şi permite cheltuielile suplimentare necesare pentru a atenua impactul pandemiei.

FMI avertizează că necesităţile de finanţare vor creşte în următorii doi ani, în timp ce pieţele emergente din regiune vor avea nevoie probabil de aproximativ 1.100 miliarde de dolari în perioada 2021-2022, de la 784 miliarde de dolari în perioada 2018-2019. Aceste evoluţii reprezintă riscuri la adresa stabilităţii financiare şi ar putea încetini redresarea economiei. Multe ţări se bazează pe băncile interne pentru a finanţa necesităţile fondurilor suverane de investiţii, ceea ce ar putea duce la o disponibilitate a creditării mai reduse pentru companiile mari şi mici, apreciază instituţia financiară internaţională.

FMI avertizează că statele cu un nivel ridicat al datoriei externe ar putea deveni mult mai vulnerabile la înăsprirea condiţiilor de pe pieţele financiare globale, ceea ce ar majora costurile lor de împrumut şi le-ar reduce accesul la pieţe. “Ţările trebuie să implementeze reforme şi politici fiscale menite să reducă necesităţile de finanţare şi, în timp, să atenueze expunerea băncilor la fondurile suverane de investiţii”, se arată în raportul FMI.