Update articol:

„Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030”, semnată de ministrul apărării naționale și secretarul apărării al SUA (video)

Nicolae Ciucă, ministrul apărării naţionale, aflat în vizită oficială în SUA, a semnat joi, la Washington, cu omologul său american Mark Esper o foaie de parcurs pe zece ani.

Documentul avansează prioritățile strategice privind consolidarea cooperării la Marea Neagră, rotația continuă a forțelor SUA în România, întărirea eforturilor în domeniul securității cibernetice, rezilienței, respectiv asistența SUA pentru îndeplinirea țintelor de capabilități aliate și modernizarea forțelor armate.

Întâlnire cu Secretarul American al Apărării, Mark T. Esper, la Pentagon.

Publicată de Nicolae Ionel Ciucă pe Joi, 8 octombrie 2020

Oficialul român a scris pe Facebook: “Am avut, astăzi (n.r.  joi), o întâlnire oficială cu secretarul american al apărării, Mark T. Esper, la Pentagon.

Împreună, am semnat „Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării 2020-2030”, document care avansează prioritățile strategice privind consolidarea cooperării la Marea Neagră, rotația continuă a forțelor SUA în Romania, întărirea eforturilor în domeniul securității cibernetice, rezilienței, respectiv asistența SUA pentru îndeplinirea țintelor de capabilități aliate și modernizarea forțelor armate.

Țările noastre se bucură de un Parteneriat Strategic excepțional și durabil, construit în timp și în multe misiuni în teatrele de operații, unde militarii noștri au luptat împreună. Statele Unite sunt partenerul nostru de încredere și aliatul de nădejde.

Evoluția Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite în domeniul militar și perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, ca elemente esențiale pentru asigurarea securității țării noastre și a stabilității în regiunea Mării Negre, au fost temele principale de discuție abordate cu omologul meu american.

Am avut, de asemenea, un schimb de opinii asupra principalelor transformări de securitate din mediul regional și internațional, discutând aspecte concrete ale cooperării cu SUA, atât din perspectivă bilaterală, cât și în context aliat.

România sprijină puternic rotația militarilor SUA în regiunea Mării Negre. Înțelegem că un astfel de angajament presupune, pentru România și ceilalți aliați, generarea unor capacități adecvate. Intensificarea programului de exerciții desfășurate pe teritoriul României, în cadru aliat și bilateral cu forțele armate ale SUA, este parte a obiectivului general de consolidare a prezenței și vizibilității NATO pe flancul estic.

Totodată, am discutat cu secretarul american al apărării preocuparea Armatei României pentru îmbunătățirea elementelor de mobilitate militară, dovadă fiind programele demarate deja pentru modernizarea infrastructurii bazelor de la Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii.

Pe timpul întrevederii, am abordat, de asemenea, și subiectul cooperării bilaterale pe linia investițiilor în domeniul achiziției de echipamente, un element ce consolidează Parteneriatul Strategic. Un exemplu pe care l-am menționat în context a fost acela că în România a fost recepționat primul sistem PATRIOT, țara noastră fiind primul stat din Flancul Estic care are în dotarea forțelor sale armate sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare. Alocarea a două procente din Produsul Intern Brut pentru apărare a oferit, începând cu 2017, predictibilitate politicii Armatei României de dotare cu tehnică modernă de luptă și ne-a permis să demarăm și să susținem programe credibile de înzestrare.

Secretarul american al apărării a apreciat faptul că România este un aliat robust, iar legătura dintre cele două națiuni a devenit, în timp, mai puternică, reiterând angajamentul substanțial al României la apărarea antirachetă aliată, prin găzduirea sistemului Aegis Ashore.
De asemenea, Mark T. Esper a subliniat că SUA rămâne angajată ferm alături de România în promovarea păcii, democrației și libertății.
Am avut o întâlnire productivă cu omologul american, pe parcursul căreia am dezbătut și convenit asupra unor subiecte de interes strategic pentru România și am semnat acord de cooperare în domeniul apărării”.

La întrevedere au participat generalul-locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, George Maior, ambasadorul României în SUA, și Simona Cojocaru, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale.

În marja întâlnirii de la Pentagon, delegația condusă de ministrul Ciucă a depus o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Cimitirul Militar Național Arlington.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021