Update articol:

Fondatorul Coinflux va fi extrădat în SUA

Curtea de Apel Bucureşti a decis, la finalul anului trecut, extrădarea şi predarea, către autorităţile din SUA, a lui Vlad Nistor, fondatorul  firmei clujene de tranzacţii cu monedă virtuală CoinFlux, faţă de care a fost emis un mandat de arestare de către Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est al statului Kentucky. 

În luna decembrie, autoritățile din SUA în colaborare cu DIICOT România au făcut descinderi la 15 persoane, printre care și la Vlad Nistor, în urma actelor de urmărire penală efectuate de Department of Justice Kentucky. Anchetatorii susțin că 14 români au obținut diverse sume de bani din anunțuri false postate pe site-uri de vânzari, potrivit informaţiilor din presa locală. Cetățenii americani au depus mai multe sesizări din care a rezultat că a existat un grup infracțional de români ce operau pe teritoriul SUA, prejudiciul estimativ cauzat de infracțiunile de înșelăciune și spălare de bani fiind de 33 de milioane de dolari.

Se pare că patronul CoinFlux îi ajuta pe membrii grupării să  „spele” sumele obţinute din infracţiuni, transformând sumele de bani în bitcoin. Apoi, românii  apelau la firma lui Călin Vlad Nistor pentru a schimba banii virtuali în monedă fiduciară. 

Pe portalul Curţii de Apel Bucureşti se menţionează: “În baza art.52 alin.1 lit.c din Legea nr.302/2004 modificată constată că sunt întrunite condiţiile extrădării. În temeiul art.52 alin.3 din Legea nr. 302/2004 şi art.1 din Tratatul de extrădare dintre România şi S.U.A., ratificat de România prin Legea nr. 111/2008, admite cererea de extrădare formulată de Statele Unite ale Americii. Dispune extrădarea şi predarea, către autorităţile din S.U.A., a numitului NISTOR VLAD CĂLIN, faţă de care a fost emis un mandat de arestare de către Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est al statului Kentucky la data de 05.07.2018, dată la care a fost înregistrat rechizitoriul sub nr. 5:18-CR-81-JMH la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est al statului Kentucky. Extrădarea persoanei solicitate se va efectua cu respectarea regulii specialităţii, prevăzută de art.17 din Tratatul de extrădare dintre România şi S.U.A., ratificat de România prin Legea nr.111/2008. În baza art.13 din Tratatul de extrădare dintre România şi S.U.A., ratificat de România prin Legea nr.111/2008, dispune informarea statului solicitant cu privire la prezența hotărâre. Respinge ca neîntemeiată cererea de înlocuire a măsurii arestării provizorii cu măsura preventivă a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar, formulată de numitul NISTOR VLAD CĂLIN. În baza art.52 alin.3 din Legea nr.302/2004 menţine arestarea provizorie în vederea extrădării a numitului NISTOR VLAD CĂLIN până la predarea acestuia, conform art.57 din Legea nr.302/2004. Constată că persoană extrădată a fost reţinută pentru 24 de ore, la data de 11.12.2018 şi arestată provizoriu în vederea extrădării de la data de 18.12.2018 la zi. În baza art.275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 5 zile de la dată pronunţării. Executorie în ce priveşte dispoziţiile referitoare la starea de arest provizoriu în vederea extrădării. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20.12.2018, ora 16:35″.

Anatol Pânzaru, avocatul lui Vlad Nistor, a declarat pe 20 decembrie 2018, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, că în cazul clientului său, nu sunt îndeplinite condiţiile tratatului de cooperare judiciară dintre România şi Statele Unite. Potrivit avocatului,  clientul său nu ar fi avut de unde să ştie că banii – reali sau virtuali – provin din comiterea unor infracţiuni.

Pe data de 12 decembrie 2018, Vlad Nistor a fost reţinut,  fiind acuzat de înşelăciune, fraude informatice şi spălare de bani.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul platformei, CoinFlux a fost fondată în anul 2015, în Cluj, şi, până în prezent, au fost tranzacţionate peste 200 de milioane de euro în monede digitale.