Update articol:

Fondul activist Elliott, al miliardarului Paul Singer – în topul companiilor americane care vor să determine schimbări la companii europene

Sursa World Economic Forum - Flickr: The Global Financial Context: Paul Singer, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64014069

Elliott Management Corp, fondul de hedging de 35 de miliarde de dolari al lui Paul Singer, supranumit ‘Vulturul de pe Wall Street’, și-a depășit rivalii în campaniile de promovare a unor schimbări corporative, cum ar fi înființarea de noi companii, fuziuni și schimbări de management, în acest an, potrivit Reuters.

În primele șase luni ale anului 2019, Elliott a cheltuit 3,4 miliarde de dolari în, depășindu-l pe Carl Icahn, care a cheltuit 2,8 miliarde de dolari, potrivit datelor compilate Lazard.

Third Point LLC al lui Daniel Loeb a cheltuit 1,5 miliarde de dolari în prima jumătate a anului, în timp ce Starboard Value al lui Jeffrey Smith a cheltuit 1,2 miliarde de dolari, potrivit raportului Lazard.

Elliott, cu sediul în New York, care este cunoscut pentru disputele anterioare cu producătorul de piese industriale Arconic Inc. și compania de sănătate athenahealth, a cheltuit banii în șase noi campanii în 2019. Fondul are 17,4 miliarde de dolari investiți în campanii în curs de desfășurare, se arată în raport.

În luna aprilie, Elliott a anunțat prima sa investiție în tehnologie europeană, cu o participație la firma germană de software SAP și două luni mai târziu a confirmat o investiție în compania farmaceutică  Bayer AG.

Elliott se află în topul companiilor americane care vor să determine schimbări la companii europene.

Totuși, datele Lazard indică o scădere a numărului de campanii din Europa, în prima jumătate a anului, după ce, în 2018, activiștii au încercat să provoace schimbări la un număr record de 58 de companii europene, inclusiv compania de băuturi Pernod Ricard.

Ultimele campanii ale Elliott în 2019 au inclus presiunea pentru schimbări la compania online eBay Inc., unde și Starboard avea o campanie.

În august 2018, Elliott Associate și-a redus participația la Fondul Proprietatea (FP), sub 5%, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

Paul Singer a devenit faimos pentru modul în care a câştigat miliarde de dolari cumpărând datorii ale statelor sau companiilor falimentare. El cumpăra ieftin obligaţiuni ale statelor care se luptau să supravieţuiască, refuza să accepte ofertele pe care ceilalţi investitori le acceptau, apoi negocia agresiv sub ameninţarea unui proces. 

Acesta a recuperat datorii de 58 de milioane de dolari de la Peru, pe care le-a cumpărat cu 11,4 milioane de dolari, iar de la Guvernul din Congo a obţinut 90 milioane de dolari, pentru datorii pe care le-a cumpărat sub 20 milioane de dolari.

BVBStiri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (25/11/2020)

Comunicat privind aprobarea de catre ANRE a Planului de Dezvoltare SNT 2020-2029

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (25/11/2020)

Convocarea AGOA din data de 6/7 ianuarie 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (25/11/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN, SDTS si EFSA

VES SA (VESY) (25/11/2020)

Neintrunire cvorum AGA O & E 25.11.2020