Update articol:

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a făcut prima sa investiţie într-un proiect de energie regenerabilă

prosumator Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/regenerabile-energie-mediu

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume în condiţiile în care deţine active de 1.300 miliarde de dolari, a anunţat miercuri că a făcut prima sa investiţie directă într-un proiect de energie regenerabilă, care reprezintă o nouă clasă de active pentru acest fond, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Fondul suveran este gestionat de Banca Norvegiei şi deţine acţiuni la aproximativ 9.200 de companii din întreaga lume, controlând 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial.

Fondul a informat miercuri că a cumpărat o participaţie de 50% la parcurile eoliene offshore Borssele 1 şi 2 din apropierea coastelor Olandei de la grupul danez Orsted pentru o sumă de 1,375 miliarde euro. Parcul eolian Borssele este al doilea cel mai mare parc eolian offshore care funcţionează în prezent la nivel mondial.

Astfel de investiţii directe sunt o noutate pentru fondul norvegian, care până anul trecut putea să investească numai în acţiuni, obligaţiuni şi imobiliare. La finele lui 2020, valoare totală a fondului era de 10.914 miliarde coroane norvegiene, din care 72,8% era investită în acţiuni, 2,5% în imobiliare şi 24,7% în instrumente cu venit fix.

În perioada 2020-2022, fondul este interesat să investească aproximativ 100 de miliarde de coroane norvegiene (12 miliarde de dolari) în proiecte din domeniul energiilor regenerabile, precum parcuri eoliene şi fotovoltaice, şi va analiza în primul rând America de Nord şi Europa. Însă în luna octombrie a anului trecut directorul general al fondului norvegian, Nicolai Tangen a spus că are probleme în a identifica investiţii adecvate din cauza numărului limitat de proiecte şi a competiţiei puternice pentru preluarea de participaţii la aceste proiecte.

Înfiinţat în 1996, în prezent Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine echivalentul a 240.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie şi copil din Norvegia.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative