Update articol:

Forțele ruse au „ocupat” centrala nucleară Zaporizhzhia, spun autoritățile ucrainene

ucraina

Forțele ruse au „ocupat” centrala nucleară Zaporizhzhia (NPP) din sudul Ucrainei, după ce vineri dimineața a izbucnit un incendiu la instalație, potrivit Inspectoratului de Reglementare Nuclear de Stat al Ucrainei, potrivit CNN.

„În prezent, amplasamentul CNE Zaporizhzhia este ocupat de forțele militare ale Federației Ruse”, a spus organismul de reglementare într-un comunicat vineri.
„Clădirea administrativă și punctul de control al stației sunt sub controlul ocupanților”, a declarat vineri Energoatom, operatorul de energie nucleară al Ucrainei, într-o declarație prin Telegram.

„Personalul uzinei continuă să lucreze la unitățile electrice, asigurând funcționarea stabilă a instalațiilor nucleare”, a adăugat Energoatom. „Din păcate, printre apărătorii ucraineni ai stației sunt morți și răniți”.

Cele șase reactoare ale centralei rămân intacte, deși clădirile auxiliare din compartimentul unității reactorului 1 au fost avariate, a declarat Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat.

„Sistemele și componentele importante pentru siguranța CNE sunt operaționale”, se arată în declarație. Cu Unitatea 1 nefuncțională, patru din cele șase unități sunt răcite, în timp ce o unitate furnizează energie.

„În prezent, nu au fost înregistrate modificări în situația radiațiilor”, se mai arată în comunicat.

După bombardamentele puternice din partea forțelor ruse vineri dimineața, un incendiu a izbucnit la centrala nucleară, stârnind alarma experților și oficialilor ucraineni.

Inițial, pompierii nu au putut accesa locul. După un timp, luptele au încetat, pompierii au fost lăsați să intre și incendiul a fost stins. Nu s-au înregistrat victime în urma incendiului.

Autoritățile americane și ucrainene au spus că nivelul radiațiilor arată normal.

AIEA anunţă că echipament ”esenţial” al centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina nu este afectat

 

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022