Update articol:
PARTENERIAT MEDIA

Forumul „Orientul Mijlociu în căutarea securității, stabilității și identității economice”: Relațiile cu Orientul Mijlociu ar trebui încurajate, în actualul context geopolitic 

Probleme relevante privind regiunea Orientului Mijlociu au fost discutate în cadrul conferinței internaționale “Middle East in Quest for Security, Stability, and Economic Identity” organizată de MEPEI și EuroDefense România, în colaborare cu Ambasada Republicii Islamice Iran în România.

Cu această ocazie au luat cuvântul ambasadorul Iranului la București, Excelența Sa Seyed Hossein Sadat Meidani – menționând folosința cooperării între instituțiile de cercetare între România și Iran și orientarea Republicii Islamice către consolidarea păcii și stabilității între Asia de Vest și Europa, cât și de Dr. Muhammad Hassan Shaykh al -Islami, președintele IPIS (Institutul pentru Studii Politice și Internaționale) și ministru adjunct al afacerilor externe din Iran.

Profesorul Teodor Meleșcanu, fost ministru de externe al României, a pus accentul pe posibilitatea întăririi cooperării, conflictele specifice, cât și pe situația actuală a relațiilor strategice din regiune.

În cadrul evenimentului a fost adus în discuție sectorul energetic, ca fiind problema economică principală, în contextul războiului din Ucraina, conflict ce a afectat atât securitatea energetică în Europa, cât și țările din Orientul Mijlociu, din cauza proximității geografice.

Profesorul Kayhan Barzegar, consilier academic senior în Ministerul Afacerilor Externe din Iran, a declarat:  “Acest conflict poate reprezenta o oportunitate pentru țările din regiune, dacă Europa își schimbă discursul cu privire la relațiile bilaterale, principalul punct ar putea fi îndreptat pe termen lung spre țările din Golful Persic”.

Profesorul Davood Kiani, expert în Relații Internaționale și președinte al Institutului de Studii Iraniene și Eurasiatice (IRAS), a menționat: “Bipolaritatea la nivel mondial va crește din cauza conflictului din Ucraina, Rusia și țările din Uniunea Europeană trecând printr-un “divorț” la nivel energetic”. În opinia oficialului iranian, “deși are concurență din partea Rusiei, Iranul are o forță similară pe piața energetică”.

Dr. libanez Abdul Halim Fadlallah, președintele Centrului Consultativ pentru Studii și Documentare din Beirut, a spus, la rândul său: “Creșterea economică în perioada recentă a fost determinată de polarizarea regiunii. Experiențele la nivel colectiv trebuie revizuite dacă se dorește creșterea cooperării între țările din Orientul Mijlociu”.

Din perspectiva MEPEI, pentru România, este benefică încurajarea relațiilor cu Orientul Mijlociu prin deschiderea dezbaterilor intelectuale și prin senzibilizarea opiniei publice.
Flavius Caba, Președinte/Director Executiv al MEPEI, a spus: “ În contextul evenimentelor tragice din Ucraina, în lumina unei ordini internaționale în schimbare, cu China și Rusia apărând ca oponenți puternici la puterea dominantă anterior a SUA și a aliaților săi europeni, Orientul Mijlociu trebuie să-și definească sau să-și redefinească securitatea, stabilitatea, identitatea economică și agenda. Securitatea alimentară, tranziția durabilă, creșterea cererii mondiale de petrol și gaze și violența generalizată motivată de religie sunt doar câteva dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă în prezent regiunea”.
Autor: Gabriel Simion

BVB | Știri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (05/12/2024)

Notificare Tradeville - indice alocare pentru oferta publica de cumparare actiuni ELECTROAPARATAJ

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (05/12/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni