Update articol:
75 milioane de locuri de muncă ar putea fi eliminate până în 2022

Forumul Economic Mondial: 52% din sarcinile curente de muncă vor fi efectuate de roboți începând din 2025

A patra revoluție industrială interacționează cu alți factori socio-economici și demografici pentru a crea o furtună perfectă a schimbării modelului de afaceri în toate sectoarele industriale, ceea ce duce la perturbări majore ale piețelor forței de muncă, potrivit raportului “Viitorul locurilor de muncă”, publicat de Forumul Economic Mondial. Vor apărea noi categorii de locuri de muncă, care le vor înlocui total sau parţial pe cele vechi. Seturile de calificare necesare atât în ocupațiile vechi cât și în cele noi se vor schimba în majoritatea industriilor și vor transforma modul și locul în care lucrează oamenii.
Raportul scrie că 52% din sarcinile curente de muncă vor fi efectuate de roboți începând din 2025. https://www.statista.com/chart/15475/a-robot-may-take-your-job-sooner-than-you-think/

Studiul a fost realizat în 20 de țări din întreaga lume, fiind chestionate companii care operează în 12 sectoare diferite.
Conform documentului, 75 milioane de locuri de muncă ar putea fi eliminate până în 2022, în sectoare precum centrele de gestionare a clienților, contabilitatea, serviciile poștale sau fabricile de asamblare. Cu toate acestea, Forumul Economic Mondial estimează că “revoluția robotului” ar putea crea un număr net de 58 de milioane de noi locuri de muncă în următorii cinci ani.

Raportul mai constată că patru progrese tehnologice specifice vor fi conducătorii schimbării în perioada 2018-2022: internetul mobil de mare viteză; inteligența artificială; adoptarea pe scară largă a datelor importante de analiză; tehnologia cloud-ului. Acestea vor influenţa în mod pozitiv creșterea economică şi sunt flancate de o serie de tendințe socio-economice care duc la oportunități de afaceri
în paralel cu răspândirea noilor tehnologii, cum ar fi traiectoriile de creștere economică la nivel național; expansiunea educației și a clasei de mijloc, în special în economiile în curs de dezvoltare; trecerea spre o economie globală mai ecologică prin progresele înregistrate în noile tehnologii energetice.

Raportul mai scrie că, până în 2022, în conformitate cu intențiile de investiții declarate ale companiilor intervievate pentru acest raport, 85% dintre respondenți au spus că este probabil sau foarte probabil să-și extindă adoptarea de analize de date pentru utilizatori și entități. În mod similar, multe companii sunt susceptibile sau foarte susceptibile să-și extindă adoptarea de tehnologii cum ar fi internetul lucrurilor și piețele de aplicații și web-uri, și să utilizeze în mare măsură cloud computing-ul.

Machine Learning (n.r. subdivizie a Inteligenței Artificiale și se referă la abilitatea mașinăriilor de a învăța pe cont propriu) și realitatea virtuală augmentată sunt pregătite să primească, de asemenea, investiții considerabile.

BVB | Știri BVB