Update articol:
COMUNICAT

Forumul Economic România – Belgia: O strategie susținută pentru dialog și cooperare – cheia pentru o Europă unitar dezvoltată

  • Adaptabilitatea, creativitatea și deschiderea spre noile tehnologii, cel mai prețios avantaj al României.

 Dialogul susținut și cooperarea dintre România și Belgia reprezintă elemente esențiale care pot genera progresul economic, au fost concluziile dezbaterilor „Forumului Economic România-Belgia”, ce a avut loc la Bruxelles, în perioada 15-16 mai 2023, un eveniment organizat de către Ambasada României în Regatul Belgiei, în cooperare cu Guvernul Regional Flamand din Belgia, la inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF, având ca scop găsirea de oportunități de consolidare și dezvoltare a relațiilor bilaterale economice. În plus, creativitatea este cel mai important avantaj competitiv pe care îl are România în contextul internațional actual.

Excelența Sa, doamna Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac,  Wouter Nachtergaele, Șeful Diviziei Cooperare Internațională din cadrul Cancelariei și Ministerului de Externe din Flandra, și Cristina Chiriac, președinte CONAF, au rostit discursuri în deschiderea evenimentului, accentuând importanța relațiilor economice bilaterale dintre România și Belgia care se bazează pe o strânsă cooperare în domeniul economic și comercial, dar și în alte domenii esențiale.

“Am avut plăcerea  de a lansa un prim eveniment  împreună cu  Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin- CONAF și în cooperare Guvernul regional flamand din Belgia, un Forum economic dedicat inițiativei antreprenoriale tinere, femeilor de afaceri din România. A fost o ocazie de a dezbate din această perspectivă, proiecția cooperării bilaterale româno-belgiene și de a identifica noi proiecte specifice. Pe durata celor două zile de dialog cu mediul de afaceri belgian, au fost analizate politicile și programele europene, naționale și regionale,  de încurajare a antreprenoriatului, de accesare a fondurilor europene și naționale, a rolului noilor tehnologii și industrii creative”, a declarat Andreea Păstârnac, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Belgiei.

Implicarea CONAF în dezbaterile europene și interesul pentru consolidarea colaborării cu partenerii europeni susțin eforturile confederației în scopul explorării cu maximă eficiență a oportunităților deschise în fața mediului de afaceri din România. Și prin această participare la „Forumul Economic România-Belgia”, CONAF contribuie activ la deschiderea unei bune cooperări, la comunicarea eficientă cu parteneri europeni și la dezvoltarea și consolidarea României, a 12-a forță economică a Uniunii Europene.

„Forumul economic este o oportunitate pentru a discuta despre proiectele noastre europene, despre oportunitățile de colaborare și despre adaptarea priorităților noastre la realitățile pieței europene. Discuțiile sunt cu atât mai importante cu cât suntem interesați de preocupările și agenda mediului de afaceri belgian, știut fiind că în prima jumătate a anului viitor va avea loc Președinție belgiană a Consiliului UE. Ne putem structura o agendă a priorităților pentru a asigura o bună coordonare a activității noastre comune. Într-un context în care ne confruntăm cu provocări externe multiple și cu incertitudini privind evoluția economiei globale, ne bucurăm că agenda Belgiei din perioada Președinției UE va pune accentul pe inovație, conexiune și reziliență. Sunt trei principii esențiale și pentru mediul de afaceri din România”, a declarat Cristina Chiriac, președinta CONAF.

Prima zi a evenimentului a beneficiat de participarea și de discursurile unor reprezentanți atât din cadrul Comisiei Europene, cât și din rândul mediului de afaceri din Belgia. Agenda celei de-a doua zi a Forumului a inclus dezbateri despre investițiile în energie, fondurile europene alocate României, investițiile directe în tehnologia informației și interconexiuni în piața energiei.

„România are un potențial energetic major în zona eoliană de la malul Mării Negre dar și o excelentă capacitate de conectare. Este unul dintre cele mai bune locuri de investiție, în cadrul UE, în sectorul energetic și pentru exploatarea acestora are nevoie de parteneri puternici.

Sunt onorat și privilegiat pentru că am moderat cea de a doua zi a Forumului Economic româno-belgian, de la Bruxelles, în care comunități de antreprenori, cu perspective și culturi diferite, s-au întâlnit pentru dialog, pentru consolidarea parteneriatelor bilaterale și identificarea de noi oportunități, într-un context european marcat de provocări.

Felicitări Ambasadei României în Regatul Belgiei și Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF pentru evenimentul organizat și mulțumesc doamnei Andreea Păstârnac, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Belgiei și doamnei Cristina Chiriac, președinte CONAF pentru ocazia de a interacționa cu potențiali investitori ambițioși, dedicați și pasionați, determinați să aducă un impact pozitiv în mediul de afaceri”, a declarat Corneliu Bodea, președintele Centrului Român de Energie, CEO Adrem.

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin mulțumeste tuturor speakerilor celor două zile din cadrul „Forumului Economic România-Belgia”: Gabriela Mara, Liderul echipei de strategie a Comisiei Europene, Bart Dewandeleer, Șeful Diviziei Programelor Europene la VLAIO, Pascal Walrave, Coordonatorul proiectului strategic, Investiții și Comerț din Flandra, Gianluca Bombarda, Directorul Fondului pentru Cooperare Regională al Granturilor SEE și Norvegiene, Iulian Harpa, Partener Manager, HiM Public Affairs Romania, Vera Lyssiotis, avocat, director executiv, Lyssiotis Services, Cipru, Lavinia Ochea, Prim-colaborator a Ministerul Afacerilor Externe, Suzana Carp, Director Executiv Adjunct, Cleantech 4 Europe.

Boardul CONAF este format din: Cristina Chiriac, președintă, Daniela Nuță, Prim vicepreședinte, Anca Damour, Alina Gamauf, Camelia Șucu, Corneliu Bodea, Gabriela Montoiu, Hildegard Brandl, Marius Ghenea, Nicoleta Munteanu, Tatian Diaconu și Viorica Pușcas, vicepreședinte.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederație din România ce reunește interesele antreprenorilor în spiritul european al egalității de gen și egalității de șanse. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF a luat ființă că urmare a necesității de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business. CONAF are în componența sa 2 federații, 10 patronate, 5 asociații, 24 sucursale și peste 3.700 de companii.

CONAF organizează evenimente importante pentru societatea românească, centrate pe educație continuă, conștientizare și găsire de soluții pentru probleme și domenii de larg interes public. Dezvoltăm și finalizăm proiecte naționale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât și pentru strategiile de dezvoltare ale autorităților centrale și locale. Printre proiectele noastre, amintim „Pactul pentru Muncă”, în parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educație Antreprenorială”, seria de dialoguri deschise, „Turismul Românesc: Între impas și oportunitate”, proiectul național și seria de dezbateri „Pactul pentru Tineri”, ce au generat pe lângă ecourile în spațiul public, decizii legislative și schimbări pozitive de mentalități. Sute de speakeri și mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante orașe românești, cele mai stringente probleme, au încercat să găsească soluțiile optime și cele mai bune strategii de viitor.

 

BVB | Știri BVB

SIMTEL TEAM (SMTL) (13/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AQUILA PART PROD COM (AQ) (13/12/2024)

Convocare AGA O & E 21/22.01.2025 Achizitie Kitax

Sphera Franchise Group (SFG) (13/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014