Update articol:

Fost spion KGB: Rusia l-a cultivat pe Trump ca resursă activă timp de 40 de ani; ruşii îl alimentau cu punctaje lingușitoare care îl ademeneau să intre în politică 

  • KGB „a jucat jocul ca și cum ar fi fost extrem de impresionați de personalitatea sa”, spune Yuri Shvets, pentru The Guardian

Donald Trump a fost cultivat ca resursă activă rusească de peste 40 de ani și s-a dovedit atât de dispus să păstreze propaganda anti-occidentală încât au avut loc sărbători la Moscova, a declarat pentru Guardian Yuri Shvets, un fost spion KGB.

Yuri Shvets, trimis la Washington de Uniunea Sovietică în anii 1980, îl compară pe fostul președinte SUA cu „cei cinci din Cambridge”, reţeaua de spioni britanici care a transmis secrete la Moscova în timpul celui de-al doilea război mondial și al primului război rece.

Acum în vârstă de 67 de ani, Shvets este sursa principală a cărții American Kompromat a jurnalistului Craig Unger, ale cărei lucrări anterioare includ Casa lui Trump, Casa lui Putin. Cartea explorează, de asemenea, relația fostului președinte cu finanțatorul Jeffrey Epstein.

„A fost ca atunci când recrutezi persoane care sunt la studenție și țintesc spre poziții importante. Cam așa ceva s-a întâmplat și cu Trump”, a declarat Shvets, prin telefon, din casa sa aflată în statul Virginia, SUA.

Shvets, fost maior KGB, a avut un loc de muncă de corespondent la Washington pentru agenția de știri rusă Tass în anii 1980. S-a mutat definitiv în SUA în 1993 și a primit cetățenia americană. Lucrează ca investigator de securitate corporativă și a fost partener al lui Alexander Litvinenko, care a fost asasinat la Londra în 2006.

Jurnalistul Craig Ungar descrie cum a apărut Trump pentru prima dată pe radarul rușilor în 1977, când s-a căsătorit cu prima sa soție, Ivana Zelnickova, un model ceh. Trump a devenit ținta unei operațiuni de supraveghere a serviciului de informații din Cehoslovacia în cooperare cu KGB.

Trei ani mai târziu, Trump și-a deschis prima mare afacere imobiliară, hotelul Grand Hyatt New York, lângă gara Grand Central. Trump a cumpărat 200 de televizoare pentru hotel de la Semyon Kislin, un emigrant sovietic care deținea aparatele electronice Joy-Lud pe Fifth Avenue. Conform spuselor lui Shvets, Joy Lud era controlată de KGB și Kislin lucra de fapt ca agent. El l-a identificat pe Donald Trump, tânăr om de afaceri aflat în ascensiune, drept o potențială resursă. Oficial, Kislin a negat orice legătură cu KGB.

Apoi, în 1987, Trump și Ivana au vizitat Moscova și St Petersburg pentru prima dată. Shvets a spus că KGB îl alimenta pe milionar cu punctaje lingușitoare care îl ademeneau să intre în politică.

Fostul maior a reamintit: „Pentru KGB, a fost o ofensivă de farmec. Ei adunaseră o mulțime de informații despre personalitatea sa, așa că știau cine este el personal şi cum să-l atragă. Sentimentul era că Trump era extrem de vulnerabil din punct de vedere intelectual și psihologic și era predispus la lingușire.

„Asta au exploatat. Au jucat jocul de parcă ar fi fost extrem de impresionați de personalitatea sa și ca şi cum credeau că acesta este tipul care ar trebui să fie președintele Statelor Unite într-o zi, că oamenii ca el ar putea schimba lumea. L-au hrănit cu așa-numitele “măsuri active” (dezinformare, manipulare) și s-a îndeplinit ce voiau. Așadar, a fost o mare realizare pentru măsurile active KGB de atunci. ”

La scurt timp după ce s-a întors în SUA, Trump a început să exploreze o candidatură din partea republicanilor la funcția de președinte și chiar a organizat un miting de campanie în Portsmouth, New Hampshire. La 1 septembrie, a lansat o reclamă pe toată pagina în New York Times, Washington Post și Boston Globe, cu titlul: „Nu există nimic în neregulă cu politica americană de apărare externă pe care o mică coloană vertebrală nu o poate vindeca”.

Reclama oferea câteva opinii extrem de neobişnuite în America aflată în perioada Războiului Rece al lui Ronald Reagan, acuzând aliatul Japoniei că exploatează SUA și exprimă scepticism cu privire la participarea SUA la NATO. Anunţul a luat forma unei scrisori deschise către poporul american „cu privire la motivul pentru care America ar trebui să nu mai plătească pentru a apăra țările care își permit să se apere singure”.

Intervenția bizară a fost un motiv de uimire și jubilare în Rusia. Câteva zile mai târziu, Shvets, care s-a întors acasă, se afla la sediul primei direcții a KGB din Yasenevo, când a primit o telegramă care marca  reclama ca o „măsură activă” de succes executată de un nou activ KGB.

„A fost fără precedent. Sunt destul de bine familiarizat cu măsurile active ale KGB începând cu începutul anilor ’70 și ’80, apoi cu măsurile active din Rusia și nu am auzit nimic de genul acesta sau ceva similar – până când Trump a devenit președintele SUA – pentru că e o tâmpenie pur şi simplu. Era greu de crezut că cineva o va publica sub numele său și că va impresiona oamenii serioși din Occident, dar a făcut-o și, în cele din urmă, acest tip a devenit președinte”.

Victoria alegerilor lui Trump în 2016 a fost din nou salutată de Moscova. Procurorul special Robert Mueller nu a stabilit o conspirație între membrii campaniei lui Trump și ruși. Dar Proiectul Moscova, o inițiativă a Centrului pentru Fondul de Acțiune pentru Progresul American, a descoperit că echipa de campanie a lui Trump și cea de tranziție au avut cel puțin 272 de contacte cunoscute și cel puțin 38 de întâlniri cunoscute cu agenți legați de Rusia.

Shvets, care și-a desfășurat propria anchetă, a declarat: „Pentru mine, raportul Mueller a fost o mare dezamăgire, deoarece oamenii se așteptau să fie o investigație amănunțită a tuturor legăturilor dintre Trump și Moscova, când de fapt ceea ce am obținut a fost o anchetă doar a problemelor legate de criminalitate. Nu au existat aspecte de contraspionaj ale relației dintre Trump și Moscova. ”

El a spus: “Asta am vrut să corectez, așa că am făcut propria mea anchetă și apoi am discutat cu Craig. Noi credem că această carte va duce la capăt ceea ce nu a făcut Raportul Mueller”.

Unger, autorul a șapte cărți și fost editor al revistei Vanity Fair, a spus despre Trump: „El a fost doar o resursă. Nu a existat un plan măreț, ingenios care să fi zis: noi o să îl creștem pe tipul ăsta și peste 40 de ani o să fie președinte. Atunci când a început, în anii 80, rușii încercau să recruteze ca nebunii zeci și zeci de persoane”

„Trump a fost ținta perfectă în multe feluri: vanitatea sa, narcisismul l-au făcut o țintă naturală de recrutat. El a fost cultivat pe o perioadă de 40 de ani”, a mai spus Unger.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/11/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 noiembrie 2021

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere