Un grup de personalități israeliene de rang înalt, inclusiv foști oficiali din domeniul securității naționale, profesori universitari și lideri de afaceri, au trimis conducerii Congresului SUA o scrisoare dură în care îi aduc acuzaţii extrem de dure premierului israelian Benjamin Netanyahu, care urmează să se adreseze Congresului miercuri, scrie CNN.
Scrisoarea îl numește pe Netanyahu o “amenințare existențială” și îl descrie ca fiind preocupat în mod egoist de supraviețuirea sa politică și singurul vinovat pentru eșecul de a învinge Hamas în actualul război din Gaza. De asemenea, scrisoarea evidențiază problemele juridice curente ale lui Netanyahu, inclusiv faptul că a fost acuzat de luare de mită și fraudă.
Printre cei peste 30 de semnatari se numără cinci foști oficiali de rang înalt ai serviciului de informații Mossad, inclusiv directorul pensionat Tamir Pardo, doi foști șefi ai armatei israeliene și o listă largă de alți foști oficiali militari, de securitate, diplomaţi, jurişti și de afaceri.
Printre aceștia se numără laureatul premiului Nobel pentru chimie Aaron Ciechanover, precum și doi foști președinți ai Universității Ben Gurion, Avishay Braverman și Rivka Carmi. Antreprenorul miliardar Morris Kahn şi fostul CEO din domeniul farmaceutic, Jeremy Levin, se află printre liderii de afaceri.
“Timp de decenii, [Netanyahu] a incitat israelienii unii împotriva altora, deteriorând țesutul nostru social național, afectând în mod dramatic capacitățile noastre de apărare, erodând economia noastră și devastând poziția noastră internațională”, se arată în scrisoare.
“Netanyahu dăunează grav intereselor de securitate națională ale SUA prin abordarea sa față de acest război, care are un impact negativ asupra politicii americane în Orientul Mijlociu și nu numai și pune și mai mult în pericol Israelul”, se arată în scrisoare.
Scrisoarea a fost trimisă marți dimineață președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, liderului minorității din Cameră, Hakeem Jeffries, liderului majorității din Senat, Chuck Schumer, și liderului minorității din Senat, Mitch McConnell.
Pardo, fostul director al Mossad, a cerut luna trecută Congresului să nu îl mai invite pe Netanyahu, numind invitația o “greșeală teribilă”.
Un alt semnatar, Alon Pinkas, care a fost consul general al Israelului la New York la începutul anilor 2000, a scris că Netanyahu vizitează Washingtonul și vorbește în fața Congresului pentru “a-i face rău lui Biden și a transforma Israelul într-o problemă partizană mai mare înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie”.
O scrisoare similară – semnată tot de Pardo, Pinkas și alții în scrisoarea de marți – a fost trimisă în ianuarie președintelui Israelului și președintelui parlamentului, cerând revocarea lui Netanyahu din funcție.
Vizita lui Netanyahu săptămâna aceasta este o chestiune extrem de politizată: premierul israelian a fost invitat să vorbească în Congres de către președintele republican al Camerei, Mike Johnson, în timp ce un grup tot mai mare de democrați a amenințat că va boicota discursul.
„Benjamin Netanyahu este un criminal de război”, a spus senatorul independent Bernie Sanders într-o declarație. „El nu ar trebui să fie invitat să se adreseze la o reuniune comună a Congresului. Cu siguranță nu voi participa.”
În martie, Schumer, unul dintre cei mai puternici aliați ai Israelului în Congres și primul lider evreu al majorității, i-a cerut lui Netanyahu să demisioneze și să organizeze noi alegeri în Israel.
Încă de la început au existat întrebări cu privire la posibilitatea ca Netanyahu să aibă o întâlnire la Casa Albă în timpul călătoriei, deoarece relația sa cu președintele Joe Biden a devenit din ce în ce mai tensionată în timpul războiului, aflat acum în a zecea lună.
În prezent, se așteaptă ca cei doi lideri să se întâlnească, cu un calendar fluctuant din cauza diagnosticului Covid-19 al lui Biden.
Detaliile specifice ale discursului lui Netanyahu sunt în continuare foarte bine stabilite, mulți așteptând să vadă dacă acesta va fi un ecou al discursului său din 2015 în fața Congresului, în care a criticat acordul cu Iranul negociat de administrația Obama.
Casa Albă a lui Obama a fost luată prin surprindere de decizia lui Netanyahu de a se adresa Congresului după o altă invitație din partea unui președinte republican al Camerei Reprezentanților, John Boehner. Zeci de democrați nu au participat la acest discurs, la fel ca vicepreședintele de atunci, Biden, care era în călătorie.
În mod normal, un vicepreședinte, în calitate de președinte al Senatului, ar participa și ar ocupa un loc proeminent în sală.
Cu toate acestea, vicepreședintele Kamala Harris va rata discursul de miercuri al lui Netanyahu din cauza unei călătorii, discurs despre care consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a spus vineri că nu se așteaptă să fie o repetare a anului 2015.
“Ei [echipa lui Netanyahu] au spus că intenționează să consolideze un set de teme și argumente care nu sunt în dezacord sau în contradicție cu politica noastră, politica americană, dar vor continua să lucreze la acest discurs până în ultimul minut, la fel cum facem și noi”, a declarat Sullivan la Forumul de securitate Aspen.
El a adăugat că Casa Albă se așteaptă ca Netanyahu să îi prezinte lui Biden “în termeni destul de specifici” “ceea ce intenționează să spună”.
Vizita are loc, de asemenea, într-un moment critic al negocierilor pentru o încetare a focului și un acord privind ostaticii din Gaza. Oficiali americani de rang înalt afirmă că Netanyahu a semnat cadrul propus de Biden în luna mai, însă criticii prim-ministrului l-au acuzat că a adăugat detalii care ar putea zădărnici acordul.
“Netanyahu a obstrucționat o strategie de război pentru eliberarea lor [a ostaticilor], a împiedicat o discuție esențială privind Obiectivele strategice naționale pentru război și i-a abandonat pe cei răpiți în Gaza”, se arată în scrisoarea către Congres.
Netanyahu este bine cunoscut americanilor, după ce a devenit prim-ministru în 1996. Potrivit unui sondaj realizat luna aceasta de Gallup, doar 35% dintre americani îl consideră favorabil, nefavorabilitatea sa crescând brusc în ultimii cinci ani. Conform aceluiași sondaj, mai mulți americani dezaprobă acțiunea militară a Israelului în Gaza decât o aprobă.
Pe măsură ce Israelul devine din ce în ce mai mult o problemă partizană în politica americană, semnatarii scrisorii de marți avertizează asupra efectelor pe care vizita lui Netanyahu le-ar putea avea asupra relației.
“Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră continuu și vă îndemnăm să rămâneți aliați de nădejde ai Israelului”, concluzionează aceștia, “și îl încurajăm pe prim-ministrul Netanyahu să pună siguranța, securitatea și viitorul Israelului și relațiile strategice israeliano-americane înaintea intereselor sale politice și personale”.