Update articol:

Fostul președinte Dmitri Medvedev avertizează Europa despre „posibile incidente” la centralele nucleare din zonă

Dmitri Medvedev Sursa foto: Twitter

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei  și vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei  a avertizat Europa cu privire la „posibile incidente” la centralele nucleare.

“Se pare că ticăloșii de la Kiev și patronii lor occidentali sunt gata să orchestreze un nou Cernobîl. Rachetele și obuzele cad din ce în ce mai aproape de reactorul centralei nucleare de la Zaporizhzhya și de depozitele de izotopi radioactivi”, a spus Medvedev într-o nouă postare pe Telegram.

El s-a referit la criza în curs de desfășurare la centrala nucleară din sud-estul Ucrainei, cea mai mare din Europa, unde ruşii şi ucrainenii se învinuiesc reciproc pentru bombardarea instalației. Joi, au existat rapoarte conform cărora s-au observat penele mari de fum venind dinspre instalație.

“Spun că este Rusia. Acest lucru este evident 100% o prostie chiar și pentru publicul rusofob stupid [din Occident]”. Nici ONU nu crede, a continuat Medvedev în declarația sa.

„Ce se poate spune”, a concluzionat Medevdev înainte de a avertiza: “Nu uitați că există și centrale nucleare în Uniunea Europeană. Și incidente sunt posibile și acolo”.

Potrivit Zerohedge.com, nu este clar exact ce a vrut să spună Medvedev în amenințarea voalată, dar este în concordanță cu avertismentele sale nucleare anterioare, de exemplu când a spus recent că Occidentul, intensificând transporturile de arme către guvernul ucrainean, va declanșa un război proxy care riscă să ducă la „război nuclear la scară largă”.

În urma unei sesiuni de urgență de joi a Consiliului de Securitate al ONU, care s-a concentrat asupra crizei care se desfășoară la Zaporizhzhya, zonă care se pare că este ocupată în prezent de aproximativ 500 de soldați ruși, Statele Unite au declarat că vor sprijini ridicarea unei „zone demilitarizate” în jurul instalației.

Ucraina a acuzat forțele ruse că au destabilizat și atacat uzina Zaporizhzhya, recunoscând totodată că sute de trupe rusești sunt prezente acolo.

„Lupta în apropierea unei centrale nucleare este periculoasă și iresponsabilă – și continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operațiunile militare la sau în apropierea instalațiilor nucleare ucrainene, să lase controlul Ucrainei acolo și să sprijine apelurile ucrainene pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare”, a spus un oficial al Departamentului de Stat.

Şeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a spus că este „extrem de îngrijorat” de loviturile la sau în apropierea instalației nucleare, existând „riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”, potrivit declarațiilor cu câteva zile în urmă .

Politicienii ruşi de rang înalt au respins cererea statelor din G7 ca Rusia să restituie Ucrainei controlul centralei atomice de la Zaporozjie.

”Nu şi din nou nu”, a spus Konstantin Kosacev, vicepreşedinte al camerei superioare a parlamentului rus, Consiliul Federaţiei. Acelaşi refuz a fost exprimat şi de preşedintele comisiei de politică externă a Dumei de Stat, Leonid Sluţki, care în plus a acuzat Ucraina de ”terorism nuclear”.

BVB | Știri BVB

Premier Energy PLC (PE) (20/05/2024)

Notificare WOOD & COMPANY FINANCIAL SERVICES - rezultate oferta publica initiala de vanzare de actiuni emise de Premier Energy PLC

Turbo Short Certificates on Natural Gas Future (RBNAGTS2) (20/05/2024)

Suspendare tranzactionare - 15:09 - Notificare Raiffeisen Bank International - atingere bariera

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (20/05/2024)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17.05.2024

CARBOCHIM S.A. (CBC) (20/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (20/05/2024)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13.05.2024-17.05.2024